• deși prefectul și inspectorul general școlar au dat zeci de telefoane și au trimis adrese la Ministerul Educației și Cercetării, directorul Ștefanache Spulber refuză să dea drumul la eleve
Un scandal de proporții a iscat cazul celor trei eleve din Vrancea, care vor să plece de la Școala „Grigore Tabacaru” din Bacău la Liceul Pedagogic de stat din Focșani și sînt ținute cu forța. Prefectul Radu Cătălin Mardare și inspectorul școlar general Ghiorghi Iorga s-au implicat pentru rezolvarea acestei probleme, însă, cel puțin deocamdată, nu s-a găsit o soluție.
Mihaela Roșca și surorile Adina și Lucica Vatră din Vrancea s-au înscris, în 1998, la filiala „Grigore Tabacaru” din Focșani, la profilul pedagogic. Anul trecut, cu cîteva săptămîni înainte de încheierea școlii, filiala din Focșani nu a primit autorizație de încredere, iar părinții au fost obligați să-și mute copii la Bacău. Părinții ne-au spus că directorii de la „Grigore Tabacaru” le-au promis că de la începutul acestui an școlar fetele lor vor învăța din nou în Focșani, dar n-a fost așa. Ei s-au văzut nevoiți încă o dată să-și trimită fetele la Bacău, însă acum nu mai pot suporta toate cheltuielile școlare, masa, chiria și transportul și vor să-și ducă odraslele la Focșani. Mai ales că au primit acceptul să le transfere pe eleve la Liceul Pedagogic din Focșani. Directorii Școlii „Tabacaru” refuză, însă, să le dea drumul, pe motiv că astfel ar pierde bani și n-ar mai avea cu ce să plătească salariile profesorilor.
Extrem de indignat de această situație s-a arătat prefectul Radu Cătălin Mardare, pe care părinții fetelor l-au așteptat trei dimineți la rînd în fața Prefecturii. Gheorghe Roșca și Gavrilă Vatră i s-au plîns primului om din județ că stau de cinci zile în Bacău, fără bani, și bat pe la ușile celor de la Tăbăcaru, care-i tratează cu nepăsare și-i amenință cu poliția, dacă mai insistă. Prefectul l-a contactat telefonic pe Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general, căruia i-a cerut să ia legătura cu cei din Ministerul Educației și Cercetării (MEC) pentru a rezolva problema. Iorga a încercat să ia legătura cu Gabriel Leahu, secretar de stat în MEC, însă acesta, plecat în delegație în țară, va putea fi găsit abia luni. Prefectul Mardare a discutat cu un alt secretar de stat din Ministerul Educației, pe care l-a informat despre cazul de la „Tabacaru”. „Am încercat să discut și cu doamna Andronescu (n.r. Ecaterina Andronescu, ministrul învățămîntului), dar dumneai însoțește astăzi o delegație și, probabil, abia mîine o voi găsi”, ne-a declarat prefectul.
Cătălin Mardare a trimis vineri la MEC un memoriu din partea Prefecturii, la care a atașat cererile părinților, în speranța că cei din minister care se ocupă de învățămîntul particular vor face dreptate.
Legea strîmbă face școlile particulare de neatins
Directorii de la „Grigore Tabacaru” se încăpățînează să nu le dea drumul celor trei tinere. Reprezentanții școlii invocă grija față de eleve, care, deși au acordul Liceului Pedagogic din Focșani, „vor rămîne pe dinafară, fiindcă nu mai sînt locuri la acea instituție de învățămînt”. Aceasta este părerea lui Ștefanache Spulber, directorul de la „Tabacaru”, care a recunoscut că, dacă le-ar da drumul fetelor, ar rămîne fără elevi la clasele din Bacău, și-atunci nu vor mai fi bani pentru salariile profesorilor. De fapt acesta este motivul real pentru care fetele nu se aprobă transferul. „Dacă și cele trei eleve pleacă, ar însemna să mărim taxa celorlalți copii, de la șapte milioane pe an cît e acum, la 12 sau chiar 15 milioane de lei”, a recunoscut directorul Spulber că la mijloc nu-i decît interesul financiar al școlii.
Școlile particulare sînt, practic, de neatins. Și asta pentru că legea este strîmbă. Pînă în acest an, regulamentul spunea că elevii de la particular se pot muta la școlile de stat doar dacă au media 7.50 la fiecare obiect. Conducerea MEC a schimbat regulamentul și a hotărît ca mutările de la particular la stat să se facă doar la sfîrșitul anului școlar, dar clasa unde merge copilul să nu depășească 30 de elevi. Condițiile de transfer sînt ca elevul mutat să aibă o medie cel puțin egală cu cea a ultimului elev de la stat, la purtare să aibă minim 9.00 și să treacă examenul de diferență. Regulamentul mai spune că, pentru ca elevul să se poată transfera, trebuie să existe acordul consiliului de administrație al școlii de unde pleacă copilul și al celei la care merge. O prevedere care, în cazul de față, face din directorii Școlii „Tabacaru” persoane de neatins.
Elevele de la Focșani au primit acceptul de transfer de la Liceul Pedagogic din Focșani, au medii mari, însă nu pot pleca, pentru că cei de la Liceul „Tabacaru” se gîndesc la buzunarul lor. Și unde mai pui că Mihaela Roșca și surorile Adina și Lucica Vatră nu au venit la Bacău de bună voie, ci au fost nevoite să se transfere pentru că filiala Școlii Tabacaru din Focșani nu a fost autorizată. Ele s-au trezit într-o situație fără ieșire, pentru care nu au absolut nici o vină. „Ne-am făcut milă de elevi și i-am adus la Bacău, că dacă îi lăsam acolo, n-ar fi avut nici un viitor. Nu mai aveau unde să-și continue școala. Chiar le-am făcut și favoruri, pentru că, anul trecut, cînd le-am transferat la Bacău, le-am lăsat să plătrească taxă de patru milioane, nu șapte milioane, cît plătesc elevii aici”, ne-a declarat Spulber. Care, cîteva secunde mai tîrziu, a recunoscut foarte senin că, dacă n-ar fi venit la Bacău, eleve ar fi pierdut cei patru ani de școală. Adică e vina unor copii că s-au înscris la un liceu privat, unde li s-au luat banii și li s-a promis că vor învăța, cei cinci ani de studii, în Focșani? E vina lor că, pe ultima sută de metri, adică cu cun an înainte de absolvirea liceului, Inspectoratul Școlar Vrancea a refuzat să mai tolereze o școală fără autorizație și a forțat-o să-și închidă porțile?
Ana Marchiș, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Bacău, ne-a declarat că ea susține ideea transferării cu mare precauție a elevilor de la liceele particulare la cele de stat, pentru că este convinsă că aceștia nu se ridică la nivelul celor de la stat. Ea a admis și că legea este strîmbă, în sensul că, în astfel de situații, să se poată interveni mai ușor, adică să existe pîrghii de control. Însă, în ce privește cazul de față, Ana Marchiș a înclinat să le dea dreptate părinților și nu școlii, pentru că nu e vina familiilor că au trebuit să-și strămute copii dintr-un județ în altul. „Aici trebuie să existe înțelegere din partea Școlii Tabacaru, pentru că părinții și elevii din Focșani nu au nici o vină”, este de părere inspectorul general adjunct. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns