• social-democrații au folosit școlile și sediile primăriilor de la țară fără să plătească un leu chirie • urnele și, se pare, și ștampilele sînt aceleași cumpărate din bani publici la alegerile locale • liderii din Opoziție spun că PSD și-a folosit în mod abuziv influența pentru a-și rezolva o problemă de partid
Liderii PSD din Bacău au comis o sumedenie de abuzuri pentru organizarea alegerilor interne din partid. Aceștia și-au făcut secții de votare în mai toate școlile și primăriile de la țară fără să plătească un leu chirie. S-a întîmplat la fel și în comunele în care sînt primari PSD, dar și în cele în care sînt primari din partea opoziției.
La Orbeni, unde este primar social-democratul Viorel Fantu, secția de votare a fost înființată în școala din comună. L-am întrebat pe primar dacă pentru închirierea școlii a perceput vreo taxă colegilor din PSD. „E domeniu public, de ce să le iau bani? E o mică înțelegere între noi de-aici, de pe plan local. Ce, alții dacă vor să-și facă, doar îi lăsăm și pe ei”, ne-a explicat primarul PSD. Am insistat să aflăm dacă atunci cînd închiriază căminul cultural pentru nunți, primăria ia bani. „Ba da, sigur că luăm chirie, dar aici e altceva. Aici e o treabă publică, puteam să punem la dispoziție și sediul primăriei. Ce, noi ai cui sîntem?!”, s-a întrebat Viorel Fantu.
Primarii din opoziție, păcăliți de PSD
Nici primarii din opoziție n-au fost mai vigilenți. Toți s-au lăsat duși de nas și au pus la dispoziție cămine culturale, școli sau sedii de primării, doar ca să le facă pe plac șefilor județului. Ei au recunoscut că ar fi trebuit să perceapă taxe, dar au motivat că „nu trebuie să fim așa răi”. La Horgești, de exemplu, primarul liberal Eugen Bogdan a explicat că secția de votare a PSD a fost deschisă în incinta Școlii din Recea. „Eu nici măcar n-am fost acolo să văd ce-au făcut. Nu putem să facem așa ceva, să le cerem chirie. Lăsați-i și pe ei să trăiască. Știu că trebuia luată chirie, da’ nu tre să fim așa răi. Și-așa n-au nici o șansă. Eu m-am întîlnit cu Brăneanu (n.r. Dumitru Brăneanu) și m-a rugat să-i dau un spațiu. Și i-am dat școala aceea. Lăsați-i, că oricum nu contează. E apă de ploaie ce fac ei. Oamenii nici nu știau că trebuie să meargă la vot”, ne-a declarat primarul Bogdan.
Mărinimos pe bani publici a fost și primarul liberal din Hemeiuși, Constantin Mihăilă. Și el a admis că PSD nu a plătit nici o lețcaie „Nu au plătit. Noi aveam deja amenajată secția de votare în căminul cultural. Da’, dacă-i nevoie, o să-i punem să plătească”, a încheiat primarul Mihăilă. Au fost și alți primari care au cedat rugăminților liderilor PSD pentru a le pune la dispoziție clădirile publice fără chirie. Și mai interesant a fost ce s-a întîmplat la Agăș. Secția de votare a fost organizată în incinta primăriei. Aici fuseseră aduse ajutoare pentru sinistrați și, ca să se elibereze secția de votare, ajutoarele au fost mutate în altă sală. Cel puțin așa ne-a povestit consilierul local PSD Octavian Petraru, care a fost membru în comisia electorală alături de primarul Toma Marian Spoială și un alt consilier, Gheorghe Dobitoiu.
Dumitru Bontaș, președintele interimar al Organizației Județene a PSD Bacău, ne-a declarat în legătură cu spațiile că s-a discutat cu șefii organizațiilor locale ale PSD ca, acolo unde se solicită chirii, aceștia să plătească. „Cîte 100 – 200.000 de lei pentru ziua de alegeri. Urmează să primim solicitările și să le onorăm apoi. Și ne așteptăm să fie”, a explicat Dumitru Bontaș.
Ștampilele și urnele de la stat, folosite în alegerile PSD?
Primarii contactați ieri au admis că urnele în care s-au strîns voturile alegătorilor PSD au fost cele făcute în luna iunie a acestui an pentru alegerile locale. Edilii n-au știut să ne spună însă dacă nu cumva și ștampilele și tușierele sînt tot aceleași. Cert este că ștampilele erau identice cu cele de-atunci, avînd pe ele doar «votat». L-am întrebat, ieri, pe prefectul Radu Cătălin Mardare dacă e vorba despre aceleași ștampile și tușiere, mai ales că acestea au fost gestionate, la vremea respectivă, de Prefectura din Bacău. Primul om din județ s-a îndoit că PSD folosește ștampilele comandate din bani publici pentru scrutinul PSD. Mardare nu a putut să ne spună însă unde au fost comandate noile ștampile, cîte s-au făcut și, implicit, cît au costat. La conferința de presă organizată ieri, Dumitru Bontaș a promis că vor fi puse cap la cap toate cheltuielile, și sumele vor fi făcute cunoscute opiniei publice.
„Au folosit influența de partid pentru un nou abuz”
Liderii poltici din județ consideră că PSD s-a folosit de influența de partid pentru a-și rezolva problemele interne. „E o chestiune de abuz, de folosire a influenței de partid pentru a-și vedea rezolvate propriile interese. Cei de la PSD au sedii de partid, au localuri private, puteau să le folosească pe acestea. Faptul că și primarii noștri au acceptat să dea spații fără să ceară chirii e o altă greșeală. Ar fi trebuit să ne consulte și pe noi. Probabil au vrut să dea dovadă de înțelegere, spre deosebire de primarii PSD, care de fiecare dată au perceput chirii. Dar, de data asta, au greșit. Nu trebuia ca instituțiile publice să fie folosite în acest mod. Și noi am avut sîmbătă o ședință de partid în Sala mică a Casei de Cultură și am plătit chirie. Așa trebuie să procedeze toți”, ne-a declarat deputatul liberal Valeriu Gheorghe.
Angela Bogea, președintele Organizației Județene a Partidului România Mare, a spus că abuzurile celor de la PSD nu mai trebuie să mire pe nimeni. „Legea, la acest capitol, e clară: oricine poate închiria un spațiu pentru o anumită activitate, dar doar contra bani, pe bază de contract. Nu trebuie să vă surprindă însă că PSD a mai comis un abuz. Din păcate, nu e nici primul și, probabil, nici ultimul. Cei de la PSD au primari, directori de instituții, toți sînt înregimentați, așa că n-aveau cum să le ceară șefilor lor să plătească chirii, că i-ar deranja”, a încheiat Angela Bogea.
Pesediștii băcăuani au preferat iarba verde
Pesediștii băcăuani au demonstrat ieri că nu mai pun prea mare preț pe disciplina de partid. Cum altfel s-ar putea traduce faptul că, în ziua de alegeri, chiar în municipiul Bacău, doar 18 la sută dintre membri s-au prezentat la urne. De altfel, raportarea de la ora 15.00 demonstra că orașul Bacău, cu doar 18 procente prezență la urne, era ultimul din județ. „Probabil că mulți au găsit mai potrivit să meargă la iarbă verde. Ne așteptăm ca în a doua jumătate a zilei să vină mai mulți”, a găsit o justificare președintele Bontaș. În schimb, prefectul Radu Cătălin Mardare a afirmat că, „poate, unii consideră foarte importante alegerile din toamnă și mai puțin pe cele de astăzi”.
Cei mai conștiincioși s-au dovedit, ieri, pesediștii din Onești și cei de la țară. La Onești, de exemplu, pînă la jumătatea zilei votaseră circa 82 la sută dintre membri. Fruntași au fost și social-democrații din Balcani, Ghimeș, Strugari, Podu Turcului, Palanca și Filipești.
Membrii Biroului Electoral Județean (BEJ) au mai adăugat că nu s-au înregistrat plîngeri și sesizări de nici un fel. Singura care a solicitat să-i fie acreditați observatori personali a fost, în afara senatorului Rodica Șelaru, Nicoleta Pătrașc, candidat pe listele PSD pentru Camera Deputaților. (Oana MĂGUREAN, Oana ALBU, Alexandru COVACI, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns