În timp ce America se va lupta cu presiunea politică a alegerilor, a celei pentru o stabilizare rapidă a dolarului după ce acesta se va deprecia treptat, ca și cu cererile tot mai mari pentru o protecție tarifară, mai ales împotriva Chinei, ratele de creștere a tuturor economiilor importante din Asia de Sud-Est vor fi într-un proces de accelerare continuă. Pentru această regiune, China va fi și în continuare principalul exportator de capital sub formă de investiții directe proprii, iar în 2004 va găzdui primul Premiu de Formula I în Shangai, iar Canada pierde circuitul datorită faptului că a interzis reclamele la țigări.
În Afganistan, mai sesizabilă decît creșterea economică cu o treime sau chiar mai mult va fi, în 2004, pasul uriaș spre statutul de stat al narcoticelor și asta întrucît 90 la sută din heroina ajunsă în mîinile europenilor va fi de origine afgană.
Țara în care cultul personalității este ridicat la rang de artă, epurările sînt din ce în ce mai largi, persecuțiile religioase în creștere, izolarea cetățenilor de lumea exterioară este din ce în ce mai evidentă, în care opera și teatrele sînt interzise, iar majoritatea populației trăiește la nivelul de supraviețuire, într-un cuvînt – țara cu cele mai numeroase probleme din lume este Turkmenistanul. Aici se înregistrează la autorități nu numai mitingurile, dar și nunțile și înmormîntările, iar influențele străine sînt socotite nefaste, un stat care se întoarce spre tipul de conducere stalinistă. Mai ales că are imens șansă de a deține rezerve enorme de gaze naturale, care îi asigură suficiente venituri pentru a-și susține regimul dictatorial. Anul 2004 va uni Europa și America într-o luptă comună împotriva fumatului, care va fi interzis în restaurante și cafenele ca o măsură de păstrare a sănătății clienților și pentru protejarea lucrătorilor de fumatul pasiv. Prima țară care interzice vinderea tutunului și fumatul pe întreg teritoriul începînd cu 1 ianuarie 2004 este Regatul Himalaian Bhutan.
Toate transformările preconizate a se produce în 2004 întîmpină o serie de riscuri ca: posibilitatea unor noi atacuri teroriste, șocuri valutare, crize privind securitatea din Orientul Mijlociu sau Coreea de Nord, la care se adaugă și amenințarea pe care o reprezintă răspîndirea bolilor infecțioase la nivel planetar. Există 5.000 de feluri de virusuri, 100 de specii de ciuperci și peste 300.000 de specii de bacterii, ca și nenumărați paraziți care bîntuie prin lume, bolile infecțioase ucigînd anual peste 14 milioane de oameni, adică un sfert din decesele la nivel mondial și jumătate din decesele care au loc în țările în curs de dezvoltare.
Pentru România, ca și pentru multe alte state, anul 2004 va fi în primul rînd un an electoral marcat de numeroase tensiuni, cît și de numeroase promisiuni. Strategia propusă pentru 2004, de a închide cele mai grele 10 dosare de negociere care ne-au mai rămas ocolește problemele reale, refuzînd să trateze vechile boli ale economiei românești, ceea ce va duce la un final incert al negocierilor. Din 2004, România va deveni membru al NATO, ceea ce va presupune adevărate investiții în armament, aparatură și tehnică de ultimă generație.
Creșterea PIB-ului trebuie împinsă pînă la 5,5 la sută, în condițiile în care activele interne nete nu reprezintă decît o treime din masa monetară; exporturile rămîn dependente de importuri intermediare, producția agricolă va fi constrînsă de acordurile cu UE, iar creșterea productivității, în special în industria prelucrătoare, se bazează pe reducerea personalului. Măsurile sociale preelectorale, evitarea în continuare a restructurării radicale în sectorul de stat sau amînarea unor privatizări, corupția generalizată riscă să adîncească dezechilibrul balanței externe de plăți. Cu un uriaș deficit de cont curent, fără măsuri de reformă reală și o economie de piață funcțională, devalorizarea leului nu va putea fi evitată, iar aderarea la Uniunea Europeană nu se va materializa prea curînd.
Nu ne rămîne decît să sperăm ca practica economică a statului să infirme toate așa-zisele speculații, ca și statisticile nefavorabile, iar viața românilor să devină ceva mai bună în 2004.
Să ne ajute Dumnezeu! (Romulus Dan BUSNEA)
Lasă un răspuns