• fostului FPP II a trecut de dublul valorii nominale
• volumul de acțiuni transferate și valoarea tranzacțiilor au fost cele mai mari de la debutul operațiunilor bursiere
Săptămîna trecută a fost una agitată pentru piețele de capital autohtone. Bursa de Valori București a înregistrat un adevărat salt, prin explozia prețurilor la acțiunile SIF-urilor. Piața extrabursieră a devenit ringul de joc pentru cei interesați de acțiunile grupului Brau Union sau Stirom București. Pe de altă parte, au apărut oferte publice de cumpărare datorate unor modificări legislative, cum este cazul fostei Bănci Agricole.
Printre vedetele pieței de capital s-a numărat și Societatea de Investiții Financiare 2 Moldova.
SIF Moldova a ajuns la peste 2.000 de lei/acțiune
Operațiunile din ringul bursier au început agitat chiar de luni. Prețurile acțiunilor societăților de investiții financiare au început să urce, deși încă din săptămîna anterioară atinseseră maxime considerate istorice. Printre vedete s-a numărat și SIF 2 Moldova. Fostul FPP II a fost cotat la 1.990 de lei/acțiune, la o nominală de 1.000 de lei. Marți, SIF-ul moldovean a ajuns însă la 2.050 de lei/acțiune, ca apoi să mai scadă puțin. Dar sfîrșitul de săptămînă a adus un nou trend crescător al acestor acțiuni. Vineri, SIF Moldova a ajuns la 2.000 de lei/acțiune, cu închidere la 1.990 de lei. Volumul acțiunilor tranzacționate au atins și ele maxime care pot fi considerate istorice, cel puțin pînă în acest moment. Ca număr, În fiecare ședință s-au transferat acțiuni în cantități mari, de ordinul sutelor de mii și chiar a milioanelor. În acest fel, valoarea zilnică a tranzacțiilor cu SIF 2 a fost mai mare de un miliard de lei, ajungînd marți la peste 3 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, într-o singură ședință de tranzacționare s-au transferat acțiuni SIF Moldova evaluate la circa 1.000.000 $. Mai menționăm că prețul unitar a acestor acțiuni a crescut cu mai mult de 200 de lei într-o săptămînă.
Una din explicații ar fi profitabilitatea societății de investiții financiare moldoven ca firmă în sine, apreciată a fi printre cele mai bune în acest moment.
În rest, Aerostar se tranzacționează ca și pînă cum, peste valoarea nominală – în jur de 27.000 de lei/acțiune, la o nominală de 25.000 de lei -, dar în cantități mici. În zona necotatelor, s-au tranzacționat ceva mai multe acțiuni Robinete Industriale, la prețuri apropiate de nominală: 20.500 de lei.
Pentru cei interesați de speculațiile cu acțiuni, specialiștii apreciază că SIF-urile – nu numai cel moldovean – au reprezentat o investiție bună. Dar pe lîngă ele, tot în categoria „blue chips” se înscriu și acțiunile Băncii Române de Dezvoltare, ale Băncii Transilvania, Antibiotice Iași sau Terapia Cluj-Napoca.
Ofertele publice de cumpărare apar la tot pasul
Schimbarea legislației pe piața de capital a pus pe jar emitenții care au peste 90% din acțiunile unei firme. Aceștia trebuie să cumpere restul de acțiuni aflate la alți acționari printr-o ofertă publică, pentru ca apoi să o declare închisă. Faptul a generat destule controverse, mai ales atunci cînd este vorba de preț. Menționăm însă că unele societăți au aplicat deja o astfel de măsură. Una din ele este fosta Bancă Agricolă, cunoscută acum sub numele de Raifeissen Bank. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns