• SIF 2 a ajuns la 3.400 de lei/acțiune • volumul de tranzacționare a trecut de 4 milioane de acțiuni într-o singură zi
Bursa de Valori a avut o nouă săptămînă fastă. Toți indicii bursieri au crescut masiv, atingînd maxime istorice neatinse vreodată în perioada post-decembristă. La boom-ul Bursei autohtone contribuie din plin și SIF Moldova. Actor principal în tranzacții, fondul de investiții moldovean înregistrează evoluții realmente năucitoare în materie de prețuri și volume de acțiuni transferate.
Rămîne de văzut cît bine este fundamentată creșterea Bursei, pentru că, în caz contra, căderea ar putea fi la fel de drastică.
Maximele de preț cad în fiecare zi
A spune acum că Bursa are o tendință crescătoare este un fapt deja banal, mai ales pentru cunoscători. Capitalizarea bursieră zilnică a trecut deja peste 2 milioane de dolari, iar volumul de acțiuni tranzacționate nu mai poate fi previzionat cu nici un chip, pentru simplu motiv că nici o zi nu mai seamănă cu alta. Și nu poate fi ignorat nici faptul că toate maximele cad unul după altul. Analiștii pieței de capital sînt ușor bulversați de o evoluție realmente explozivă, însă rămîn circumspecți într-o anumită măsură. Ei nu pot uita scandalurile din anii precedenți, care au afectat grav și imaginea piețelor financiar-bancare, dar și buzunarele românului de rînd. Trebuie menționat însă că actuala creștere de la Bursă are și un fundament real, chiar dacă economia nu a înregistrat salturi spectaculoase. Dincolo de relativa stabilitate din zona productivă, pur și simplu românii au descoperit că pot cîștiga bani în ringul de tranzacționare.
SIF Moldova este unul din protagoniștii principali ai boom-ului bursier. Ziua de vineri a reprezentat un vîrf în tranzacțiile cu acțiuni ale fostului FPP II. Societatea moldoveană a ajuns la 3.400 de lei/acțiune – un maxim nemaiatins în perioada post-decembristă și prea puțin prognozat chiar de specialiști -, iar volumul de trasferuri a totalizat peste 4 milioane de acțiuni, cu o valoare totală de aproape 13 miliarde de lei. cert este că doar într-o singură zi de tranzacții în ring dirma cu sediul în Bacău a monopolizat peste 10% din operațiunile bursiere la ambele categorii. Pe segmentul SIF-urilor, societatea cu sediul în Bacău a fost întrecută doar de SIF Oltenia – care a totalizat 12 miliarde de lei -, dar are prețuri mai mici. Cei care mai au certificatele de acționar SIF 2 ar putea primi circa 3,3 milioane de lei pentru 1.000 de acțiuni.
Vicepreședintele SIF Moldova, Sorin Turtoescu, nu este mirat de cele ce se întîmplă în Bursă: „Acesta este jocul real în ring. Oamenii au învățat că se pot cîștiga bani buni aici, iar ideea de speculație nu-i mai sperie. Și nu trebuie subestimați în nici un fel, știu riscul pe care și-l asumă”. Nici modul în care evoluează acțiunile firmei nu este tocmai surprinzător: „Creșterile vor merge, probabil, pînă la un moment dat, după care este foarte posibilă o stabilizare a prețurilor. Sau poate va fi altfel, este greu de dat o prognoză. Pentru noi este greu de crezut că, în eventualitatea unor căderi de preț la Bursă, percepția asupra SIF Moldova ca instituție va fi afectată la modul esențial”. O astfel de părere este justificată în acest moment de faptul că multe din tranzacțiile de Bursă sînt pur speculative.
Tot în Bursă, dar la categoria a II-a, Aerostar Bacău a fost tranzacționată la 27.000 de lei – deci tot peste valoarea nominală, de 25.000 de lei -, dar cantitățile operate rămîn tot la nivelul de cîteva sute de acțiuni pe ședință.
SNP Petrom a fost suspendată de la tranzacționare, conform regulamentelor, pînă comunică deciziile Adunării Generale a Acționarilor, desfășurate la sfîrșitul săptămînii trecute.
Pe piața „necotatelor”, Robinete Industriale a ajuns la 20.000 de lei/acțiune, la volume tot mici. Rafo a ajuns la 10.000 de lei/acțiune – la o nominală de 25.000 de lei -, iar Uton este constantă: 17.000 de lei/acțiune.
Pe piața RASDAQ au apărut acțiuni Chimcomplex Borzești
Piața RASDAQ a înregistrat și ea o creștere majoră în valorile de tranzacționare, dar acestea nu se referă la firmele băcăuane. Surprinde apariția din nou la tranzacționare a acțiunilor Chimcomplex. Prețul lor însă este de doar 5.700 de lei/acțiune. Avicola Bacău a crescut ușor, la 1.000 de lei/acține, față de obișnuitul 7.000 de lei. Subex este tot 2.200 de lei/acțiune – valoare nominală de 1.000 de lei -, iar ASCO este 25.000 de lei, adică valoarea nominală. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns