• fostele FPP-uri au înregistrat creșteri semnificative de preț pentru a doua zi consecutiv
Acțiunile societăților de investiții financiare au devenit obiectul marilor speculații în Bursa de Valori București. Toți cei cinci giganți au înregistrat creșteri semnificative de prețuri. În acestă perioadă, tendința ar trebui să fie mai degrabă staționară, dacă nu chiar de regres. Însă piața arată cu totul altfel. Acțiunile SIF Moldova au urcat ieri pînă la 2.300 de lei, deși la începutul săptămînii prețurile nu depășeau 2.050 de lei. Cantitatea de acțiuni transferată a fost mare, adică peste 3,25 milioane de acțiuni. Dar tendința a fost vizibilă și la celelalte SIF-uri.
Acțiunile SIF Oltenia au crescut în medie cu 150 de lei față de deschidere, iar cantitățile tranzacționate le-au depășit pe cele de la SIF 2. În aceste condiții, valoarea tranzacțiilor cu aceste acțiuni a depășit opt miliarde de lei. Cel două SIF-uri însumate au adunat 15% din valoarea tranzacțiilor de ieri. Totuși, creșterea bursieră mai are o explicație: reintrarea acțiunilor BRD în ring după splitarea și consolidarea valorii nominale a acestora. Lipsa lor din operațiuni s-a resimțit, mai ales că într-o zi acest fapt s-a suprapus suspendării SIF-urilor. Tot în cantități mari s-au tranzacționat și acțiunile Băncii Transilvania, dar aici prețurile au staționat.
Analiștii pieței sînt de acord că este vorba de o speculație de Bursă. Inițial, mașina zvonurilor a făcut ca prețurile să se clatine serios. A fost de-ajuns ca disputa dintre președintele Curții de Conturi, Dan Drosu Șaguna, și șefii unora dintre SIF-uri să apară cîteva zile în presă, ca în ring să se înregistreze imediat scăderi de prețuri. Apoi, șeful instituției de control a spus clar că nu el va decide ce se va întîmpla cu raportul asupra verificărilor. În acest moment, piața s-a liniștit și prețurile au început să crească. „Creșterile sînt mai puțin așteptate, dacă se ține cont de perioada în care sîntem, adică după datele de referință pentru AGA de bilanț la SIF-uri – ne-a declarat directorul societății de valori mobiliare Trend SA Bacău, Eugen Bogdan. Din evoluția prețurilor se poate trage concluzia că a fost o speculație bursieră. Și noi sîntem curioși ce se va întîmpla în continuare”.
Scenariul este simplu. Dacă un investitor a cumpărat acțiuni SIF Moldova la 2.000-2.100 de lei/acțiune, acum prețul a urcat pînă la 2.300 de lei/acțiune. O diferență de numai 100 de lei între cumpărare și vînzare înseamnă la un milion de acțiuni tranzacționate și 100 de milioane de lei cîștig, din care se scade impozitul, care nu este cine știe ce. Pe de altă parte, cei care au văzut că prețul crește au cumpărat îndemnați și de ideea că nu se știe unde ajung prețurile. Una peste alta, chiar dacă a fost o speculație, ea a funcționat. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns