Pentru piața de capital, săptămîna a început liniștit, ca o continuare a celei care s-a încheiat. Acțiunile firmelor băcăuane au avut în general prețurile obișnuite, fără salturi sau scăderi spectaculoase. În Bursa de Valori, SIF Moldova și Sofert au fost oarecum excepțiile de la evoluția lineară. Fostul FPP II a crescut ușor, în timp ce Sofert a scăzut semnificativ, dar nu se poate spune că prețurile din ring au fost surprinzătoare.
Pe RASDAQ, compartimentarea pieței a devenit efectivă, dar nivelurile de preț la acțiuni nu au fost afectate direct.
Sofert a ajuns la 350 de lei/acțiune
Acțiunile Sofert au scăzut relativ repede la Bursă. Prețurile de tranzacționare ajunseseră în săptămînile anterioare la peste 500 de lei/acțiune, cu un vîrf la 570 de lei/acțiune. Apoi cursul acțiunilor au început să scadă. Analiștii pieței sînt unanimi în a aprecia că o astfel de evoluție era de așteptat. Combinatul de îngrășăminte chimice are probleme financiare majore și, în ultima vreme, mai mult a stat decît a funcționat. Deci, oricum am privi, interesul pentru Sofert nu putea fi major, chiar dacă la noi s-au făcut speculații cu tot felul de acțiuni, nu neapărat cele profitabile. Excepții ar putea fi doar firmele din grupul InterAgro, acționarul majoritar, care a și făcut un transfer masiv de acțiuni ale combinatului. Acum, operatorii din ring tranzacționează Sofert la prețuri relativ scăzute, care au mai fost practicate la această firmă și care par mai apropiate de realitate.
SIF Moldova a urcat iar pînă la 3.300 de lei
La polul opus se situează SIF Moldova. Cotațiile fostului FPP II au oscilat în jurul valorii de 3.100 de lei/acțiune, mai puțin ca la începutul săptămînii precedente, cînd au urcat la 3.200 de lei/acțiune. Atunci s-a înregistrat și un vîrf ca volum, cînd într-o singură zi s-au transferat circa 2 milioane de acțiuni SIF 2, cu o valoare totală a tranzacțiiilor de peste 8 miliarde de lei. Apoi cotațiile au scăzut pînă la 3.000 de lei/acțiune. Evoluțiile SIF Moldova le urmează în general pe cele ale altor SIF-uri, însă operatorii de piață susțin că scăderea sub anumite limite de preț nu mai este posibilă și mai este loc pentru creșteri.
Cotațiile Băncii Transilvania au intrat practic în normal. Acțiunile au fost tranzacționate la 3.350-3.400 de lei/acțiune, dovedind că ecourile scandalului de la sucursala băcăuană nu mai au nici o influență.
Compartimentarea pieței RASDAQ a devenit efectivă
Celălalt segment al pieței de capital, RASDAQ, a avut o noutate: compartimentarea pe nivele. Spre deosebire de Bursă, extrabursiera are trei nivele: categoria I, a II-a și categoria „bază”. Trebuie menționat că este o compartimentare experimentală pe șase luni, după care se va decide dacă aceasta se va menține sau nu. Împărțirea firmelor pe categorii nu a afectat pe moment cotațiile.
Firmele băcăuane au preferat să rămînă în grupul „bază”, deși acțiunile Diana Forest și Subex s-ar putea tranzacționa la categoria a II-a. Cotațiile acțiunilor au rămas în linii mari aceleași. Diana Forest s-a tranzacționat la 19.000 de lei/acțiune (valoare nominală de 25.000 de lei), Subex – la 2.200 de lei (1.000 de lei), iar Scut – la 25.500 de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns