Pentru oricare cititor, darul cel mai util și mai profitabil care poate contribui la dezvoltarea spirituală și înțelegerea conținutului unei cărți este un dicționar. La acest dicționar trebuie adăugate culegeri de texte alese cu grijă pentru ca vocile marilor scriitori să devină familiare pentru generațiile prezente și viitoare. De la fiecare dintre acești meșteri iscusiți ai cuvîntului copilul și tînărul pot învăța ceva despre viață, despre prietenie, despre dragoste, despre cunoașterea complexă a lumii în care le este dat să trăiască.
Nu putem face abstracție de tentația televizorului, a calculatorului, a presei de tot felul dar, în opinia mea, copilul trebuie conștientizat că mijlocul cel mai eficient și mai ieftin de instrucție și educație rămîne cartea. După familie, prima călăuză unde copiii beneficiază de primele povețe, informații și date despre cunoașterea lumii înconjurătoare, deschizînd treptat lacătele enigmelor de tot felul, urmează procesul instruirii și formării elevilor sub cupola înaltă a școlii. În acest cadru instituționalizat – care este școala – dascălul, odată cu parcurgerea treptelor educației (grădiniță, învățămîntul primar, gimnazial și liceal și universitar) constituie a doua călăuză pentru discipolii săi. Chipul său exemplar, știința și învățătura transmisă, sfaturile și povețile sale, luminează drumurile vieții a generații și generații de elevi și studenți. În sălile de curs ei vor afla minunile și misterele lumii de la dascăli, înțelepții investiți cu puterea de a dezlega taine, lucruri, fapte și fenomene necunoscute. În acest proces îndelungat discipolii lor sînt obișnuiți de a folosi eficient manualele, cărțile pentru copii pentru întregirea cunoștințelor de cultură generală.
După școală și universitate tinerii continuă efortul de pregătire pentru că mania cunoașterii nu se sfîrșește niciodată. Pe lîngă sursele de informare cu ajutorul mijlocelor mass-media scrisă și audio-vizuală, ei au un instrument și un prieten nedespărțit, CARTEA – templul inițiatic al bibliotecilor, care-i ajută să afle răspunsuri la întrebările ce-i preocupă la locul de muncă și în viața de zi cu zi. Astfel, din cărți ei primesc lumina cunoașterii, informația și înțelepciunea necesare în momente hotărîtoare ale muncii și vieții fiecăruia, pentru că destul și totul nu vor ști niciodată. Răspunzînd nevoii de lectură, de informare cu ajutorul cărții din diferite domenii, vom reuși să facem progrese solide la îmbogățirea vocabularului, la ridicarea nivelului științific și cultural al elevilor, tinerilor și adulților, la o comunicare mai eficientă între membrii comunității, precum și la o corectă înțelegere și interpretare a fenomenelor istorice, geografice, economico – sociale și politice petrecute în țară și pe glob. Să fim conștienți că lectura îl face pe om mai bun, mai înțelept, reușind în același timp să atingă valori spirituale care sălășluiesc în fiecare individ și o garanție pentru recăpătarea încrederii în CUVÎNT, în CARTE, prietenul nostru adevărat și nedespărțit. (prof. Eduard ȘTRAUB)
Lasă un răspuns