• ministrul Justiției trebuie să numească un președinte cu delegație pînă la depunerea candidaturilor • viitorul șef al Tribunalului Bacău va fi desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii
De miercuri, 25 august, a început oficial bătălia pentru postul de președinte al Tribunalului Bacău. Aceasta este și data la care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să-l schimbe din funcție pe judecătorul Dumitru Pocovnicu. Neoficial, cursa pentru acest post a început încă de cînd s-au anunțat primele controale din partea ministrului Justiției la Tribunalul Bacău cu privire la noul sediu al instanței băcăuane. Și mai abitir s-au încins spiritele în momentul în care Cristian Diaconescu a anunțat că se va întruni Consiliul Superior al Magistraturii și cu această ocazie va propune revocarea din funcție a fostului președinte. Practic, din acel moment cîțiva judecători au început să facă lobby în vederea obținerii postului pe care încă îl deținea Dumitru Pocovnicu. Cel puțin numele a trei judecători au fost vehiculate pe holurile Tribunalului băcăuan, printre judecători, dar și avocați. Magistrați care intenționau să testeze reacția colegilor la auzul veștii că ar putea să-și depună candidatura pentru funcția foarte rîvnită de președinte de instanță județeană.
Numai că de la dorință și pînă la obținerea funcției de drum destul de lung. Practic, de la decizia de revocare, la propunerea Curții de Apel Bacău, ministrul trebuie să numească un conducător de instanță cu delegație. Acesta va îndeplini funcția de președinte pînă în momentul în care același CSM va alege unul dintre cel puțin doi candidați care vor rămîne în cusa finală pentru ocuparea postului de președinte.
Aspiranții trebuie caracterizați de colegi
Procedurile în privința alegerii unui președinte de instanță se supun noilor prevederi în materie de organizare judecătorească, prevederi luate din legislația europeană. În etapa preliminară, Curtea de Apel anunță vacantarea postului în mod oficial, adică scris și afișat la ușa instanței sau într-un loc vizibil, în așa fel încît să-l poată vedea toată lumea interesată. Apoi urmează o perioadă de depunere a dosarelor, timp în care orice judecător care îndeplinește condițiile cerute de lege pentru accederea într-un asemenea post își poate depune candidatura. Dosarul terebuie să cuprindă pe lîngă un CV detaliat, intențiile manageriale ale viitorului președinte de instanță și o opinie a colegilor prin care este caracterizat candidatul din punct de vedere profesional. Iată de ce contează foarte mult simpatia și respectul de care se bucură un judecător în rîndul colegilor. Odată depuse candidaturile, dosarele ajung la CSM. Urmează apoi o întrevedere cu aspiranții la funcția de președinte, după care cîțiva membri ai CSM se deplasează în Bacău și vor discuta fiecare candidatură cu toți judecătorii de la Tribunal. Apoi, fac o recomandare către ministrul Justiției, care la rîndul lui propune cel puțin două candidaturi pentru postul pe care l-a deținut Dumitru Pocovnicu. În final, va fi ales magistratul care a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor CSM. Deocamdată nici nu se știe cine va fi judecătorul care va fi numit cu delegație pentru funcția de președinte și nici nu s-a făcut anunțul de vacantare a postului deținut pînă săptămîna aceasta de Dumitru Pocovnicu. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns