Acciza redusa pentru motorina agricola se aplica pentru motorina cumparata in perioada august – decembrie, iar adeverintele pentru motorina sint valabile pina la 31 decembrie. Cuantumul unitar este de 48 de litri pe hectar, in limita maxima a 288.000 de litri de motorina.
Agricultorii vor putea cumpara motorina cu acciza redusa pentru lucrarile agricole mecanizate. Acciza este de 0,27 lei pe litru, iar sprijinul financiar este de 0,65 de lei pe litru si se acorda pe baza unor adeverinte eliberate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau (DADR). Sprijinul financiar este de 0,65 lei pe litru, respectiv 193,65 euro la mia de litri si se acorda producatorilor pe baza adeverintelor pentru motorina eliberate de DADR. Pentru a putea obtine sprijinul financiar, producatorii agricoli trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si pentru care solicita motorina. De asemenea, trebuie sa depuna la DADR o cerere-tip si o copie dupa actul de identitate ori certificatul de inmatriculare sau de inregistrare fiscala, pentru persoanele juridice. Documentele vor fi insotite si de o adeverinta in original, eliberata de Centrul judetean sau local al APIA, care certifica suprafata de teren pentru care se solicita sprijin. In cazul in care un producator are suprafete de teren in mai multe judete, el va depune cereri de sprijin financiar la directiile pentru agricultura din fiecare judet.
Dupa ce au primit adeverintele pentru motorina, beneficiarii se duc la depozitele sau la statiile de distributie a motorinei si achizitioneaza motorina la pretul practicat de furnizor, mai putin diferenta de acciza. Daca producatorii nu au posibilitatea sa achizitioneze motorina direct de la furnizori, atunci DADR va elibera adeverinte prestatorilor de servicii. Pestatorii de servicii sint persoane fizice si juridice care detin tractoare, masini si utilaje agricole si autovehicule speciale pentru transportul de combustibil, desemnate in scris de beneficiar si imputernicite de primar pentru a ridica adeverintele. Acesti prestatori de servicii trebuie fie sa pastreze motorina la dispozitia beneficiarilor, fie sa o predea acestora. Daca beneficiarul sau prestatorul de servicii va folosi motorina cu acciza redusa in alte scopuri decit pentru lucrari agricole mecanizate in agricultura, trebuie sa plateasca diferentele de accize, la care se adauga o amenda intre 1.000 si 10.000 de lei, pentru persoane fizice, si de la 5.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice.
Lasă un răspuns