• remarca aparține președintelui Consiliului Județean Bacău, Neculai Lupu • urmare a protestului întocmit împotriva mutării Bibliotecii, toți angajații instituției de cultură s-au întîlnit cu conducerea Consiliului Județean • bibliotecarii s-au plîns de neînțelegerile cu directorul Viorel Savin
Sîmbătă, 5 aprilie, orele 12.15, un angajat al Bibliotecii Județene „C. Sturdza” din Bacău, a încuiat ușa principală a Bibliotecii, după care a fugit spre Consiliul Județean. Toți angajații celei mai vizitate instituții de cultură din Bacău, cu excepția directorului Viorel Savin, aflat în concediu, s-au adunat pentru a merge în clădirea învecinată. Ei au fost chemați la o întrunire de Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean Bacău. Președintele CJ a dorit să discute cu ei pe marginea protestului întocmit de bibliotecari cu privire la mutarea fondului de carte în spații diferite, fapt ce ar atrage după sine, închiderea Bibliotecii.
Toți cei 42 de angajați ai Bibliotecii Județene „C. Sturdza”, semnatari ai protestului contra împărțirii instituției în mai multe locuri din oraș au discutat cu Neculai Lupucare s-a arătat de la început supărat. „Ne deranjează faptul că stați de vorbă cu alții, nu cu noi. Ați trimit proteste la Parlamentul României, la Uniunea Europeană, și cine știe pe unde. Această măsură, a mutării bibliotecii, am luat-o în urma unui referat făcut de specialiștii noștri. Ați protestat deși, în mod oficial, eu nu am primit de la nimeni dintre dumneavoastră nici o invitație, nici un telefon, pentru a soluționa problema. Domnul Miluță Bortă susține și el că e grav ceea ce vrem să facem, dar nu vine cu nici o propunere. Aștept de la dumneavoastră o altă soluție, căci n-am făcut treaba asta de nebun, că n-avem ce face altceva în județ”, a afirmat cu un ton ridicat Neculai Lupu. Atît de ridicat încît, la un moment dat, bibliotecara Marilena Donea a întrebat dacă „am fost chemați spre a fi muștruluiți sau pentru a se discuta cu noi”. După aceasta, s-a prezentat raportul întocmit referitor la starea actualei clădiri a Bibliotecii Județene. Comisia care a analizat expertiza tehnică a ajuns la concluzia că sediul actual al Bibliotecii se înscrie în clasa întîi de risc seismic. „Aprobăm demararea lucrărilor de consolidare a clădirii, de 12 miliarde de lei, căci răspunderea este a președintelui Consiliului Județean”, a anunțat o specialistă din cadrul Consiliul Județean. „Nu este a președintelui, ci a Consiliului”, a ținut să remarce Neculai Lupu. El i-a invitat pe bibliotecari să ofere soluții.
Bibliotecarii au susținut că, dacă se mută secțiile dispersat, biblioteca se va închide. Președintele a explicat din nou că nu e cea mai bună soluție, însă este singura pentru situația dată. „Toate cărțile din subsolul de la secția de împrumut adulți va fi depozitat la Muzeul de Istorie, cele din depozitul de sală, la Muzeul de Artă, iar cartea rară rămîne în același loc”, a precizat el. Tot acum, bibliotecarii s-au lămurit că vor avea la dispoziție tot Muzeul de Etnografie, administrația acestuia urmînd să se mute la Muzeul de Istorie. S-a explicat apoi că etajul III al Muzeului de Istorie nu poate fi utilizat deoarece nu suportă un volum prea mare. Totodată, li s-a adus la conoștință bibliotecarilor că în trei, patru luni vor avea acces și în actualul Muzeu de Științe ale Naturi, deoarece acesta se va muta în sediul nou din parcul „Cancicov”.
Bibliotecarii s-au plîns că au fost jigniți de Viorel Savin
O altă nedumerire a bibliotecarilor băcăuani a fost și temerea că după restaurare sediul actual al Bibliotecii Județen își va schimba destinația. „Am înțeles că domnul Viorel Savin a afirmat la un post de radio și a recunoscut la un ziar local că actualul sediu va deveni «Casa oamenilor de seamă». Chiar așa va fi?” a fost întrebat președintele Lupu. „Nu știu cînd a discutat cu mine și cum și-a dat seama Viorel Savin că se va schimba destinația bibliotecii. Poate face și glume, e treaba dumnealui. Însă acolo va fi tot bibliotecă”, a precizat Neculai Lupu.
De aici, discuția a curs spre plîngerile bibliotecarilor față de directorul Viorel Savin. „N-am fost luați în seamă niciodată și am fost jigniți în ființa noastră. La împlinirea a 30- de ani de activitate în bibliotecă, în loc de flori am primit sancțiuni”, a afirmat o bibliotecară. Și lista supărărilor a continuat atît de mult încît, într-un sfîrșit, președintele Lupu a ținut să remarce că: „Trăiți un calvar pe care noi nu-l cunoșteam. Sînt lucruri pe care le aflu pentru prima dată. Nu credeam că sînt adevărate”.
Sfîrșitul întrunirii, care a durat aproape două ceasuri a fost unul cît se poate de optimist. „Începînd de azi pînă cînd se va instala noul director, activitatea Bibliotecii Județene va fi coordonată de vicepreședintele Dumitru Brăneanu. Vreau propuneri pentru funcția de director, din interior și din afară. Dumneavoastră hotărîți cum vă mutați. Vă mai aștept o săptămînă cu eventuale sugestii”, a pșropus Neculai Lupu. La final, noul responsabil cu soarta Bibliotecii Județene a anunțat pentru luni, 7 aprilie, ora 9.00, o întîlnire cu șefii de secții. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns