• ea și-a însușit ilegal peste 300 de milioane de lei • acesta este primul caz în care un adminisrator al unei asociații de proprietari ajunge după gratii
Procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău au emis ieri un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pe numele Elenei Rodica Pintilie, de 41 de ani. Ea este acuzată de faptul că, în calitate de administrator al Asociației de proprietari 112 de pe strada 22 Decembrie, în perioada august 2001- noiembrie 2002, și-a însușit ilegal 320 de milioane de lei, prin emiterea de chitanțe și foi de vărsămînt false. Mai exact, Elena Pintilie primea banii de la locatari, pe care-i folosea în interes personal, fără să menționeze sumele respective în evidențele contabile ale asociației. Pe baza probelor administrate, procurorii o acuză pe Elena Pintilie de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din prejudiciul total, procurorii au recuperat o sută de milioane de lei, urmînd ca diferența să fie recuperată de păgubiți, în instanță.
Elena Pintilie, în vîrstă de 41 de ani, a fost angajată la Asociația de proprietari 112 în luna august 2001. Ea a preluat gestiunea după ce fostul administrator a fost dată afară pentru că a prejudiciat asociația cu 170 de milioane de lei. Potrivit lui Constantin Petcu, președinte al Asociației 112, pe vremea cînd Elena Pintilie era administrator, nimeni din asociație nu și-a putut da seama de faptul că aceasta fura, pentru că ținea foarte bine gestiunea asociației. „A adus din altă parte două chitanțiere, pe care le-a ștampilat într-un moment în care a prins ștampila asociației. Apoi, a sustras alte două chitanțiere din asociație. Încasa bani de la oameni, opera plățile în fișele locatarilor și, cîteodată, băga banii în buzunar în loc să-i treacă în registrul de casă. Au fost chiar situații în care dădea chitanțe de mînă, care nici măcar nu erau ștampilate. Cînd ne-am dat seama că ceva nu este în regulă, am efectuat un control foarte amănunțit și atunci am descoperit că furase banii oamenilor”, ne-a declarat ieri fostul președinte, Constantin Petcu.
Verificarea datelor de către comisia de cenzori s-a încheiat pe data de 26 octombie 2002, iar cînd conducerea asociației a descoperit că Elena Pintilie furase banii, i s-a desfăcut contractul de muncă. Două zile mai tîrziu, șefii asociației au făcut plîngere la poliție. Asociația de proprietari 112 este una dintre cele mai mari din Bacău, gestionînd 650 de apartamente. Asociația este în topul listei datorinicilor către CET, unde are de achitat nu mai puțin de 2,1 miliarde de lei.
Pe masa procurorilor se mai află și alte cîteva dosare penale privind fraudele administratorilor de asociații, dar cazul de ieri este primul, și singurul de pînă acum, în care un administrator ajunge după gratii. Cazul cel mai reprezentativ este cel Sofiei Colac, administratorul Asociația nr. 96 din Bacău. Ea este acuzată că și-ar fi însușit ilegal suma de 305 milioane de lei, motiv pentru care este cercetată pentru săvîrșirea infracțiunilor de delapidare, fals, fals intelectual și uz de fals. (Florin CRĂCIUN, Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns