Constantin Mircea Coroi, în calitate de administrator al societății Ralumirad, este unul dintre cei trimiși în judecată în stare de libertate în dosarul Banca Transilvania. În vara anului 2002, cînd sucursala Bacău a Băncii Transilvania a reclamat creditele nerambursate, societatea Ralumirad avea de înapoiat băncii 1,4 miliarde de lei. Firma a fost înregistrată la Registrul Comerțului la începutul lunii noiembrie 2000 și, la Banca Transilvania, au avut specimen de semnătură două persoane: administratorul Constantin Mircea Coroi și directorul societății, Constatntin Doru Adam, fără ca acesta să aibă vreo decizie de împuternicire. Societatea Ralumirad a obținut primul credit de 200 de milioane de lei la numai cinci zile după data înființării. În cererea de credit s-a specificat că împrumutul are ca obiect aprovizionarea cu mărfuri. Drept gaj s-a folosit o semiremorcă cu platformă în valoare de aproape 500 de milioane de lei. Banii au fost folosiți pentru achitarea unui avans de 50 de milioane de lei pentru o achiziție de cherestera de la societatea Conadgat, al cărei administrator era Constantin Doru Adam, care la rîndul său a folosit banii pentru rambursarea unui rate restante la bancă. Alte 50 de milioane de lei au fost virate la societatea Ambi Forest, care-i avea în frunte pe Dorinel Popa, în calitate de administrator, și pe fiul său vitreg, Constantin Doru Adam, ca director, care au folosit banii tot pentru achitarea unei rate restante la Banca Transilvania. Aproape 100 de milioane de lei au fost ridicați în numerar de Constantin Doru Adam.
Chiar de a doua zi, în mod absolut surprinzător, creditul inițial a fost suplimentat cu alte 350 de milioane de lei, pentru achiziția de mijloace fixe și materii prime. Pentru asta s-au depus gaj două utilaje folosite în exploatarea forestieră în valoare de peste 800 de milioane de lei, achiziționate de la o altă societate din grup, SC Corso Impex SRL, al cărei administrator este irakianul Amar K Ali. Banii au fost folosiți pentru achitarea contravalorii unor cantități de cherestea la societățile Tandem Road, condusă de mama lui Constantin Doru Adam, Marlena Popa, la SC Ambi Forest, precum și la SC Palisandru, ai cărei administratori sînt tot membrii familiei Popa, adică Dorinel și fiul său vitreg, Constantin Doru Adam. Pentru a pasa banii de la o firmă la alta, Constantin Doru Adam a ridicat în numerar, în numele societății Palisandru, peste 300 de milioane de lei.
Pe 11 noiembrie 2000, la trei zile după suplimetarea de credit, firma Ralumirad a mai primit încă un credit, în valoare de 320 de milioane de lei, pentru plata furnizorilor. La verificare s-a constatat că împrumutul a fost acordat ilegal, în condițiile în care era în derulare un alt credit. Garanția s-a constituit din două CEC-uri emise de societatea mamei sale Marlena Popa, CEC-uri care nu au mai fost decontate. În scimb, banii au fost ridicați în numerar de Doru Adam, prin societatea Ambi Forest. O lună mai tîrziu, banca a aprobat o reeșalonare a creditului inițial pentru nevoi temporare, fără ca administratorul Coroi să fi făcut vreo cerere în acest sens și a schimbat garanția, adică cele două CEC-uri emise de societatea Marlenei Popa, Tandem Road SRL, cu alte trei CEC-uri, în valoare de 326 de milioane de lei, emise de societatea lui Doru Adam, Palisandru SRL.
Pe 26 martie 2001 banca a acceptat suplimentarea creditului inițial din noiembrie 2000 cu alte 380 de milioane de lei, pentru care s-a depus garanție 1.500 de metri cubi de cherestea de fag, în valoare de 1,7 miliarde de lei, fără să verifice nimeni existența lor pe teren. Trei zile mai tîrziu, creditul inițial, care ajunsese acum la 900 de milioane de lei, s-a suplimentat cu încă 90 de milioane de lei, fără alte garanții suplimentare. Pe 15 mai 2001, banca a mai suplimentat creditul cu încă 120 de milioane de lei, tot în cadrul acelorași garanții. În acest fel, creditul de la începutul lui noimebrie 2000 a ajuns la 1,2 miliarde de lei. Ultima suplimentare a avut loc pe 26 martie 2002, cu încă 120 de milioane de lei, tot cu aceleși garanții pe cherestea. Demn de remarcat este faptul că, deși administratorul societății a fost Constantin Mircea Coroi, numele acestuia nu apare în nici o tranzacție bancară și că oprațiunile au fost efectuate de Titișor Adam și părinții săi, Marlena și Dorinel Popa. În prezent, în cazul Marlenei Popa, procurorii au dat soluția de neîncepere a urmăririi penale, Dorinel Popa este arestat încă din octombrie anul trecut, iar Constantin Doru Adam, care a rulat sume importante de bani, a dispărut încă din faza inițială a cercetărilor, pe numele său fiind emis un mandat de arestare în lipsă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns