• Inspectoratul de Stat în Construcții avertizează că despinderea fațadelor de pe blocuri poate fi un pericol real pentru orice băcăuan • urmărirea comportamentului în timp a construcțiilor este o responsabilitate ce revine administratorilor de asociații
Cazul petrecut acum cîteva zile în Galați, cînd o bucată de tencuială din fațada unei clădiri s-a desprins și a omorît un cetățean, a readus în discuție problema refacerii și a întreținerii fațadelor imobilelor. Gheorghe Fesan, inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Bacău, spune că administratorii asociațiilor de proprietari sînt cei care trebuie, conform legii, să facă observațiile privind starea imobilelor pe care le au în administrare. „Sînt date aboslut necesare pentru evaluarea și programarea unor reparații. Sînt lucruri foarte importante care sînt mult prea ușor trecute cu vederea. Din nefericire, incidentul de săptămîna trecută nu este singurul de acest gen. În urmă cu o lună, un băiețel de șase ani din Brăila a murit în condiții similare, iar la Galați cîțiva oameni au scăpat ca prin minune de a fi loviți de o placă de beton de peste o tonă, desprinsă din fațada unui bloc. Nu trebuie să așteptăm să se întîmple și în Bacău astfel de incidente pentru a luat toate măsurile care se impun în vederea conștientizării cetățenilor asupra pericolelor pe care le reprezintă orice imobil neîntreținut”, mai spune inspectorul Fesan.
În urmă cu cîteva săptămîni, ISC a trimis către cele cîteva sute de asociații de locatari și proprietari din județ înștiințări prin care administratorii erau informați depsre obligațiile care le revin în privința urmăririi comportamentului în timp a construcțiilor. „Din nefericire, după ce am trimis aceste adrese am primit răspuns doar de la 107 asociații din tot județul. Ce trebuie să înțeleagă administratorii este faptul că au obligația, prin lege, de a numi un specialist din cadrul asociației care să urmărească comportamentul în timp al construcțiilor. Nu se poate ca în cadrul unei asociații să nu existe măcar un inginer constructor cu care să se poată încheia un contract de colaborare”, mai adaugă Gherghe Fesan. În plus, dincolo de responsabilitatea administratorilor de a urmări instervențiile în timp executate asupra clădirilor pe care le au în administrare, legea spune că proprietarii sînt cei cărora le revine responsabilitatea întreținerii în stare corespunzătoare a imobilelor. Astfel, proprietarii trebuie să se îngrijească de efectuarea lucrărilor de zugrăvire și vopsire a părților exterioare ale clădirilor, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor degradate, precum și efectuarea altor lucrari de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice. Practic, proprietarii caselor și ai apartamentelor de bloc vor trebui să aibă grijă ca fațadele să fie văruite și fără bucăți de tencuială căzute. „Nerespectarea acestei decizii poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 15 și 77 de milioane de lei”, precizează Iulian Păduraru, inspector în cadrul ISC Bacău. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns