• procurorii au descoprit că administratorul de la Art Stone a eliberat o filă CEC în valoare de 1,6 miliarde de lei, deși nu avea nici un ban în cont • administratorul de la Art Stone mai este trimis în judecată în dosarul Banca Transilvania, unde, alături de alte cîteva zeci de administratori de firme, este acuzat de fraudă bancare
Procurorii de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău l-au trimis în judecată pe Alexandru Pîrîiac, administratorul societății Art Stone, pentru emiterea de file cec fără acoperire. În timpul cercetărilor efectuate de procurorii băcăuani, aceștia au descoperit că administratorul de la Art Stone a emis, în august 2003, o filă cec în valoare de 1,6 miliarde de lei, în favoarea lui Ioan Nicolaie, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Pîrîiac. Acesta din urmă a descoperit abia în cursul acestui an că cec-ul nu poate fi onorat, cînd s-a prezentat cu documentul la bancă, iar funcționarii au refuzat să-l onoreze pe motiv că firma Art Stone nu are nici un leu în cont. În rechizitoriul pe care l-au trimis la Tribunalul Bacău, procurorii arată că Alexandru Pîrîiac a emis această filă cec încălcînd legea de două ori. O dată pentru că firma sa era deja în interdicție bancară de mai bine de cinci luni, și, mai mult, carnetul de cec-uri, ar fi trebuit predat la organele specializate. În al doilea rînd, pentru că el știa că nu are lichidități în cont atunci cînd a tăiat fila cec. În plus, pe parcursul cercetărilor procurorii au descoperit că și beneficiarul cec-ului știa de faptul că Pîrîiac nu are bani în cont, dar a acceptat fila CEC chiar și în aceste condiții. „Învinuitul a recunoscut în timpul cercetărilor fapta săvîrșită”, se menționează în comunicatul de presă al procurorilor băcăuani.
Pîrîiac mai are un dosar penal pentru infracțiuni similare
Alexandru Pîrîiac, administratorul SC Art Stone SRL Bacău, a
fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură
privată, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și utilizarea
creditelor în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate, în dosarul Banca Transilvania, la sfîrșitul lunii martie a acestui an. El face parte din rîndul administratorilor trimiși în judecată în așa numitul „grup Bujeniță”. Lotul „Bujență” este cel de-al treilea grup, dintre cele 17, nominalizate în toamna anului 2002, pentru care procurorii au încheiat cercetările și au întocmit rechizitoriu. Alexandru Pîrîiac a fost acuzat, alături de alți 15 administratori din acest lot, de primire ilegală de credite, folosirea lor în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate, precum și fals și uz de fals. Potrivit anchetatorilor, 19 societăți comerciale reunite sub denumirea de „lotul Bujeniță” s-au constituit „în perioada anilor 2001 -2002 într-un client preferențial al sucursalei Băncii Transilvania Bacău și a beneficiat, în mod nelegal, de 147 de credite în valoare de peste 34 miliarde lei. Acordarea creditelor s-a realizat cu nesocotirea dispozițiilor legale și a normelor de creditare specifice băncii; astfel, documentațiile întocmite de bancă cu privire la acordarea, prelungirea și suplimentarea creditelor sau liniilor de credit nu conțineau informații economico-financiare, balanțe de verificare, date despre concurență, despre locul de piață și nu au fost calculați indicatorii economico-financiari ai firmelor”, după cum se arata în comunicatul emis de PNA. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns