• acuzele sînt aduse de Termoelectrica SA București, Sucursala Electrocentrale Borzești, în dosarul de faliment al Sere Comănești • lichidatorul, în persoana avocatului Alexandru Tabarcea din Onești, este acuzat că a vîndut peste 88 de active cu prețul de 12,6 milioane de lei
Alexandru Tabarcea, avocatul oneștean care a preluat administrarea judiciară a Rafinăriei Dărmănești, este acuzat de unul dintre creditorii SC Sere Comănești că, în calitate de lichidator, a subevaluat bunurile scoase la vînzare ale acestei societăți. Termoelectrica SA București, Sucursala Electrocentrale Borzești, cere în instanță atragerea răspunderii personale a lichidatorului, în persoana avocatului Alexandru Tabarcea. Acuzele sînt depuse în dosarul de faliment al societății Sere Comănești nr.6379/2001, aflat pe rolul Tribunalului Bacău. În cererea înaintată de Sucursala Electrocentrale Borzești se arată că avocatul Alexandru Tabarcea, în calitate de lichidator, nu a recuperat nimic din creanțele Sere Comănești și că, în același timp, a înstrăinat active la prețuri de nimic „așa cum rezultă și din vînzarea net defavorabilă creditorilor a tuturor bunurilor mobile ale falitei cu «fabuloasa» sumă de 12,6 miliarde de lei, care cuprinde și TVA”, se specifică în cererea prin care Sucursala Electrocentrale Borzești a declarat recurs împotriva raportului de distribuție și preț și a celui final de activitate a lichidatorului din dosar.
În cele 12, 6 milioane de lei au intrat nu mai puțin de 88 de bunuri diferite, pe care Alexandru Tabarcea a obținut peste 12 milioane de lei. „În acest preț «lichidatorul» a vîndut două tractoare, un autoturism Dacia 1307 (o Dacie papuc aproape nouă), cinci remorci auto, o casă de valori, o bibliotecă, o centrală telefonică, un pod basculă, o freză pășune, o mașină de spălat solul, o mașină de calibrat castraveți, cinci electropompe, o mașină de stropit, birouri, aragaz cu butelie, două fotolii, zece mese, un motoreductor, 20 de scaune, imprimantă, 20.000 de căpriori din lemn pentru seră, bidoane de aluminiu, mochete, perdele, două echipamente de stropit și multe alte bunuri”, se specifică în document. Reprezentanții Sucursalei Electrocentrale Borzești mai arată că debitoarea, Sere Comănești, deși se afla în procedura falimentului, cînd prin lege nu poate dispune de nici un leuț fără aprobarea lichidatorului sau a judecătorului sindic, a vîndut bunuri mobile și imobile subevaluate de cel puțin șapte ori față de valoarea reală. „Dacă aceste bunuri ar fi fost valorificate în cadrul procedurii, ar fi diminuat anumite plăți la creditori. Bunurile subevaluate vîndute în afara procedurii sînt următoarele: un apartament cu trei camere situat ultracentral în Comănești a cărei valoare reală ajunge la cca. 400 de milioane de lei, un autoturism Dacia 1310 a cărei valoare este de cca. 50 de milioane de lei, telefax în valoare de 25 de milioane de lei, remorcă RD 5T care valoarează între 40-60 de milioane de lei, calculator cu imprimantă care depășește 20 de milioane de lei și două tractoare a căror valoare trece de 200 de milioane de lei. Toate aceste bunuri au fost vîndute cu cca. 100 de milioane de lei, în loc de 750 de milioane de lei, fără să se țină cont de valoarea reală”, se mai precizează în actul citat.
Conform prevederilor legale în domeniul falimentului, înstrăinările de bunuri în detrimentul creditorilor, neurmărirea debitorilor, valorificarea subiectivă a bunurilor „conferă temeinicie pentru atragerea răspunderii personale, conform art.120 din Legea 64/1995 republicată”, după cum se mai arată în cererea depusă de Sucursala Electrocentrale Borzești.
Alexandru Tabarcea primește 1.000 de euro pe lună pentru administrarea Rafinăriei Dărmănești
Alexandru Tabarcea, prin firma firma Profesional Tenarus, care funcționează în cadrul cabinetului individiual ce-i poartă numele, a fost numit pe 6 octombrie 2003 administrator judiciar al Rafinăriei Dărmănești. În oferta depusă la dosarul de faliment al rafinăriei, Alexandru Tabarcea își trece în portofoliu participarea ca lichidator al firmelor Foraj Sonde Moinești -Total, Sere Comănești, Petrodrum Moinești, Trans Europa SRL Bacău. El a solicitat următoarele comisioane de lichidare: „50 de milioane de lei în avans pentru cheltuielile preliminare de după declanșarea procedurii, 3.000 de EURO pe lună indemnizație fixă ce urmează a fi prelevată din recuperările creanțelor și valorificarea bunurilor debitoarei și 10 la sută din valoarea încasată din vănzările de active”. De asemenea SC Profesional Tenarus din Onești a mai aratat în oferta sa că își propune să să realizeze reorganizarea judiciară și să finalizeze lichidarea activelor societății în termen de 30 de luni de la data numirii ca administrator judiciar. La sfîrșitul lunii trecute, judecătorii sindici au stabilit care sînt atribuțiile administratorului judiciar, precum și ce retribuție va primi acesta, adică 1.000 de euro pe lună, sumă care poate fi revizuită în funcție de volumul de activitate al acestuia. Administratorul urmează să-și primească leafa din conturile rafinăriei. Am încercat în cursul zilei de ieri să stăm de vorbă și cu avocatul Alexandru Tabarcea. Acesta însă a fost la o întrunire a Adunării Geneale a acționarilor de la Rafinăria Dărmănești și pînă la închiderea ediției nu a putut fi contactat. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns