• înlăturarea lui Alexandru Tabarcea s-a făcut la cererea SNP Petrom, la prima întrunire a Adunării creditorilor • judecătorii au aprobat cererea • fostul administrator judiciar a contestat cererea SNP Petrom
SNP Petrom a înaintat o cerere de schimbare a lui Alexandru Tabarcea din funcția de administrator judiciar al Rafinăriei Dărmănești, în care a fost desemnat de judecătorii Secției comerciale a Tribunalului Bacău. La prima Adunare a creditorilor, reprezentantul SNP Petrom a cerut înlocuirea lui Tabarcea cu firma Pricewaterhouse din București, societate al cărei reprezentant se afla deja în sala de ședințe. „Actuala firmă de administrare juridică este mult prea mică pentru anvergura activității desfășurate de Rafinăria Dărmănești și, în plus, nu are experiență”, au arătat reprezentanții SNP Petrom. Ceilalți creditori, în special cei bugetari, au constesat cererea SNP Petrom pe motiv că nu s-a desemnat Comitetul creditorilor, cel care decide tot ce ține de activitatea firmei și, în plus, acest lucru nu era trecut pe ordinea de zi.
Imediat după această cerere completul de judecată s-a retras pentru deliberări, timp în care cîteva zeci de salariați așteptau cu sufletul la gură decizia judecătorilor. Aveau și motive, din moment ce astăzi au înaintat o altă contestație împotriva măsurilor luate de Alexandru Tabarcea, în calitate de administrator judiciar al Răfinăriei Dărmănești. Ei contestau din nou faptul că Tabarcea nu a respectat prevederile contractului colectiv de muncă, contract încă în vigoare cîtă vreme nu a fost declanșată procedura de lichidare a firmei. După aproape 20 de minute, completul de judecată s-a întors în sală și a anunțat că acceptă cererea SNP Petrom. Judecătorii i-au cerut noului administrator judiciar să-și preia atribuțiile. „Eu contest, doamnă președintă, această cerere a SNP Petrom pentru motivele pe care le-au arătat și ceilalți creditori cu privire la nedesemnarea Comitetului Creditorilor și a faptului că acest punct nu era pe ordinea de zi pentru întrunirea de astăzi, dar și pentru că mie personal nu mi s-a imputat vreo culpă în ceea ce privește modul de administrare a rafinăriei”, a spus Tabarcea. În plus, el a afirmat că sînt cel puțin două probleme stringente care trebuie să-și găsească rezolvare cel mult pînă mîiine: plata salariilor celor peste 300 de angajați ai Rafinăriei, a pazei și a utilităților, care nu au mai fost asigurate de aproape două luni. „Pe mine m-au atenționat salariații că fac proteste în stradă, dacă nu le plătesc mîine salariile, iar cei de la pază au spus că, în cel mult două zile, pleacă, fiindcă nu au fost plătiți de două luni, de cînd a fost declanșată procedura de insolvență. Plus toate utilitățile care, la fel, au ajuns la scadență. În aceste condiții, să rezolve Petromul toate problemele”, a mai spus fostul administrator judiciar înainte de a părăsi sala.
„Nu ne amînați la calendele grecești, noi ne vrem salariile”
Imediat după decizia de schimbare a administratorului judiciar, reprezentatul Pricewaterhouse a fost asaltat de salariații rafinăriei și de juristul de la Electrica SA, impacientat că valoarea facturii la energia electrică crește lună de lună și nu are cine să o plătească. „Nici nu știm ce trebuie să facem. La momentul de față, noi furnizăm energie electrică pentru toată rafinăria. Am vrea să ne spună cineva dacă mai livrăm tot așa, sau ne limităm doar la birouri și pază, pentru că factura a trecut deja de un miliard de lei. Nu vrem să ajungem în situația în care creanța tot crește și nu ne putem recupera banii”, a spus reprezentantul Electrica.
„Vom lua imediat o decizie în această privință. Doar că eu nu vă pot spune nimic acum, pentru că nu am delegație. Am venit doar să asist, să vedem ce se întîmplă la ședința de astăzi, dar imediat cum ajung la București, vă vom transmite o decizie în acest sens”, a anunțat Emilia Laura Pepelea, reprezentantul noului administrator judiciar. Salariații rafinăriei s-au adunat imediat în jur, să afle dacă își iau sau nu salariile. „Nu ne-am primit banii de două luni, iar fostul administrator, Tabarcea, nu a respectat contractul colectiv de muncă. El voia să lichideze totul cît mai repede și să scape de noi. Dar vă previn că noi avem un contract colectiv de muncă în vigoare și trebuie să țineți seama de el atunci cînd luați decizii”, i-a spus liderul sindicatului Rafinorul, Constatin Ardeleanu. „Avem copii care merg la școală și noi nu ne-am primit banii de două luni. Nu putem trăi așa”, a spus un bărbat cu glasul tremurat. „Să ne spuneți cînd ne vom primi banii! Înțeleg nu se poate mîine, dar să ne spuneți o dată certă”, a cerut imperativ un alt salariat. „Eu nu vă pot spune o dată certă. Pot doar să vă dau asigurări că totul va fi ca la carte, pentru că sîntem o firmă internațională de renume. Să ajung la București, să demarăm toate procedurile și toate aceste probleme vor fi rezolvate pînă la sfîrșitul săptămînii cel tîrziu”, a spus încolțită Laura Pepelea.
Tot la ședința de ieri a fost numit și Comitetul Creditorilor, compus din reprezentanții SNP Petrom, Direcției Generale a Finanțelor Publice, SC Rompetrol Rafinare, PAS-ul salariaților și Primăria Dărmănești. Judecătorii au dat termen pentru soluționarea constestațiilor depuse de fostul administrator și creditorii bugetari cu privire la schimbarea acestuia din funcție pe 22 decembrie. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns