Scăpați de febra examenului de bacalaureat, absolvenții instituțiilor de învățămînt preuniversitar din Bacău trebuie să-și pregătească începînd de astăzi, 15 iulie, dosarele de admitere la una dintre cele două Universități din Bacău: Universitatea Bacău și Universitatea „George Bacovia”. Spre deosebire de alți ani, cînd stresul examenelor scrise ori orale întindea la maximum nervii tinerilor, anul acesta majoritatea profilurilor din cadrul instituțiilor de învățămînt superior primesc la admitere doar pe bază de dosar. În acest fel, grija cea mare s-a stins o dată cu terminarea examenului de bacalaureat. Cine a luat o notă rezonabilă la examenul tocmai încheiat poate păși fără grijă pe treptele universităților băcăuane. Ce-i drept, rămîn probele scrise la Facultatea de Litere sau cele de la Kinetoterapie, inevitabile dacă ținem cont de pretențiile la care se ridică profesorii celor două facultăți față de standardul de pregătire al viitorilor studenți. Cum programa de la facultatea de orientare umanistă (Litere) este legată îndeosebi de manualele școlare, se presupune că tinerii concureți cunosc suficient materia parcursă în cei patru ani de liceu. Deci și aici stresul este domolit.
În contexul unei societăți românești ce tinde spre capitalism, dincolo de avantajele unei admiteri fără prea mari bătăi de cap, marii avantajați ai noului sistem universitar rămîn tinerii dornici de studiu cu potențial financiar. Adică, absolvenții de liceu cu bani au toate șansele să ocupe un loc între cele oferite cu taxă. Mai ales că singura condiție este ca media să nu fie sub nota 5. La limita rezonabilului. (Constantin GHERASIM)
Actele necesare pentru înscrierea la Universitatea Bacău
În cadrul Universității Bacău, pentru admiterea în învățămîntul superior în anul 2003 – 2004, pe primul plan sînt actele necesare înscrierii la una dintre cele patru facultăți (Inginerie, Științe, Litere, Educație Fizică și Sport). Cei care se înscriu în acest an trebuie să aibă grijă de dosarul întocmit și de actele incluse în acesta, fără de care nu vor putea candida:
• diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, însoțită de anexa cu mediile obținute pe parcursul anilor de studii, în original sau copie legalizatã. De asemenea, diploma de bacalaureat și anexa în original vor fi însoțite de copii nelegalizate care vor fi vizate „conform cu originalul” de către secretariatul facultății. Absolvenții de colegiu sau licee din acest an nu trebuie să intre în panică dacă nu li s-a eliberat încă diploma de bacalauareat. „Cei din promoția din 2003 pot prezenta în locul diplomei adeverință tip din care să rezulte media de la bacalaureat și mediile de la disciplinele pentru specializarea la care concurează în cadrul unei din cele patru facultăți”, ne-a declarat prof. univ. dr. Constantin Măzăreanu, prorectorul Universității Bacău.
• viitorii studenți mai au nevoie de certificat de naștere în copie legalizată. „Certificatele pot fi legalizate și de secretariatele facultăților. Însă restul actelor de studii necesare înscrierii pentru admitere, anume diplomă de bacalaureat, adeverință de absolvire și copiile diplomelor de absolvire ale alte facultăți trebuie legalizate doar de notariate”, ne-a spus prorectorul Constantin Măzăreanu.
• candidații au nevoie și de o adeverință medicală eliberată de cabinetele medicale școlare, dispensarele teritoriale sau medicul de familie. Cei care vor da admitere la Facultatea de Educație Fizică și Sport au nevoie de adeverință care să conțină și viza medicului de medicină sportivă.
• dosarul trebuie să mai conțină 3 fotografii color, tip buletin. Cei care vor susține probe scrise și orale (la Limbi Străine, Colegiu de Institutori și Kinetoterapie) au nevoie la dosar de 5 fotografii color. Fotografiile tip „permis auto” nu sînt admise.
• candidații nu trebuie să uite nici xerocopia după buletinul de identitate cu codul numeric personal.
Cei care solicită scutire de plata taxelor de înscriere la admitere au nevoie de acte doveditoare. „Cei ce doresc scutire de taxe au nevoie de copie legalizată după certificatul de deces al părinților (sau al celui decedat), adeverință de la casa de copii, adeverință din care să rezulte că părinții lucrează în învățămînt”, a mai zis prorectorul Constantin Măzăreanu.
Candidații care au obținut medie peste 5,00 și nu sînt admiși pe locurile finanțate de la buget, pot opta pentru studii în regim cu taxă la cursuri de zi sau învățămînt la distanță, dacă există această formă de învățămînt la specializarea pentru care au candidat, în limita numărului de locuri.
Ofițerii și subofițerii activi, precum și militarii în termen pot participa la concursul de admitere în condițiile stabilite de Ministerul Apărării Naționale sau, după caz, de Ministerul de Interne ori Serviciul Român de Informații, prezentînd la înscriere aprobarea comandantului unității militare în care activează, din care să reiasă și forma de învățămînt.
Gratuități la admitere
Pot fi admiși în învățămîntul superior, fără susținerea admiterii, în cadrul numărului de locuri alocat de Ministerul Educației și Cercetării, următoarele categorii: absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obținut în unul din ultimii doi ani de studii distincții la olimpiadele școlare internaționale, la concursuri artistice sau sportive de nivel mondial, continental sau olimpic.
Admiși fără concurs vor fi și absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obținut în unul din ultimii doi ani de studii premii la olimpiade școlare, la concursuri artistice sau sportive de nivel național sau pe grupe de țări.
Reduceri la înscriere
Orfanii de ambii părinți vor primi reducere 100 la sută. Orfanii de un părinte vor primi o reducere de 50 la sută, candidații care au cel puțin unul dintre părinți salariat în învățămînt (în activitate, pensionar sau decedat) reducere 100 la sută, candidații care la data înscrierii sînt salariați în învățămînt reducere de 100 la sută, candidații eroi ai revoluției și ai căror părinți au fost eroi martiri ai revoluției – 100 la sută.
Admitere fără concurs la Facultatea de Inginerie din Bacău
La Facultatea de Inginerie din cadrul Universității Bacău, pentru anul de studiu 2003 – 2004, admiterea se va face fără concurs, ci doar pe bază de dosar. „Anul acesta la toate secțiile din cadrul facultății nu se va da concurs, ci se va face admitere pe bază de dosar. Calcul mediei generale de admitere se va face pe baza mediei obținută la bacalaureat, pondere 40 la sută, media generală de absolvire, pondere 30 la sută, și media anilor de studiu la fizică (matematică), respectiv chimie, pondere 30 la sută. Totodată, începînd din noul an universitar, pornim cu secții noi în cadrul Facultății. Este vorba de Design industrial (optimizarea constructivă tehnologică și funcțională a mașinilor unelte) și Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic (pregătirea inginerilor cu competențe majore în domeniul economic)”, ne-a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Pintilie, decanul Facultății de Inginerie.
Admitere fără examen la Facultatea de Științe
Pentru admiterea în cadrul Facultății de Științe a Universității Bacău
la profilul Matematică-Fizică, Marketing, Informatică Economică, și
Contabilitate Economică de Gestiune, media anilor de liceu la
disciplina Matematică și media anilor de liceu la disciplina Fizică
(sau economie, în funcție de caz), vor însemna împreună 80 la sută
din media de admitere, restul de 20 la sută revenind mediei
obținute la Bacalaureat.
Pentru admiterea la secția de Biologie și secția Biologie-Geografie,
media la bacalaureat și media anilor de liceu vor conta în proporții egale, de cîte 50%.
În cazul mediilor egale, pentru profilul economic, criteriul de
departajare va fi media anilor de liceu la disciplina Economie.
Condițiile de departajare la medii egale pentru specializarea
Matematică-Fizică vor fi, după caz: media anilor de liceu la
disciplina Matematică, media anilor de liceu la disciplina Fizică,
media la bacalaureat, nota la bacalaureat la Matematică, nota la
bacalaureat la Fizică.
O etapă eliminatorie la Facultatea de Educație Fizică și Sport
La Facultatea de Educație Fizică și Sport va exista o etapă întîi,
eliminatorie, care va consta în teste de aptitudini psihomotrice
generale, care se vor nota cu admis/respins. Etapa a II-a,
neeliminatorie, cuprinde: proba de măiestrie sportivă I (principală):
60%; proba de măiestrie sportivă II (secundară): 30%; media de
bacalaureat: 10%.
Candidații care la prima probă din etapa a II-a au optat pentru un
sport individual, vor opta la a doua probă pentru un joc sportiv, iar
candidații care la prima probă au optat pentru un joc sportiv vor
opta la a doua probă pentru un sport individual.
La specializarea Kinetoterapie, media generală de admitere va fi:
probă de motricitate generalã: 40%; test grilă la disciplina Biologie:
40%; media la bacalaureat: 20%.
O singură probă pentru admiterea la Facultatea de Litere
Facultatea de Litere din cadrul Universității Bacău vine cu o nouă ofertă pentru anul universitar 2003-2004. Viitorii studenți nu vor da decît o singură probă de admitere pentru a accede într-unul dintre profilurile facultății. „Anul acesta nu se vor mai susține trei teze, examenul de admitere constînd dintr-o probă scrisă la specialitatea principală, a cărei pondere va fi de 50 la sută din medie. Candidații care doresc să se înscrie la mai multe secții o pot face deoarece probele scrise sînt organizate în zile diferite (26, 27, 28 iulie)”, ne-a declarat prof. univ. Ioan. C. Ciobanu, prodecanul Facultății de Litere.
La fiecare secție din cadrul Facultății de Litere vor fi 10 locuri fără taxă și 16 locuri cu taxă. La specializarea Învățămînt la Distanță vor fi 50 de locuri. La colegiul de institutori vor fi 20 de locuri fără taxă și 50 de locuri cu taxă.
Perioadele de înscriere
Înscrierea candidaților la Facultatea de Inginerie, la Facultatea de Științe și Facultatea de Litere, înscrierea candidaților pentru prima sesiune de admitere se face în perioada 15 – 25 iulie, iar pentru cea de-a doua sesiune în perioada 09 – 15 septembrie.
Probele scrise la admitere la Facultatea de Litere, și Facultatea
de Educație Fizică și Sport
Două dintre cele patru facultăți ale Universității Bacău vor susține și
probe scrise pentru departajarea viitorilor studenți. La Facultatea de
Litere va avea loc o probă scrisă la specialitatea principală, a cărei
pondere va fi de 50 la sută pentru admitere.
La Limba și Literatura română, candidații vor trebui să
pregătească pentru proba scrisă la Limba română noțiuni de
fonetică, vocabular, morfosintaxă (morfologie, sintaxa propoziției și
a frazei). De asemenea, vor trebui să exerseze și compunere și
exerciții de cultivare a limbii, despre care găsesc informații
suplimentare în capitolul final al manualelor alternative de Limba și
literatura română pentru clasele IX – XI, edițiile 1990 – 1999.
Nici proba scrisă la Literatura română nu va fi prea lejeră. Între
subiecte, candidații vor da ochii cu proza și dramaturgia
românească: „Alexandru Lăpușneanu” de Constantin Negruzzi,
„Amintiri din copilărie”, „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă,
„În vreme de război”, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale,
„Moara cu noroc” de Ioan Slavici, „Baltagul” de Mihail Sadoveanu,
„Ion” de Liviu Rebreanu, „Ultima noapte de dragoste, întîia noapte
de război” de Camil Petrescu, „Enigma Otiliei” de G. Călinescu, „La
țigănci” de Mircea Eliade, „Moromeții” de Marin Preda. Nu vor lipsi
nici poeții, din a căror creație candidații trebuie să știe măcar cîteva
versuri pentru a avea sorți de izbîndă la admitere: „Pasteluri” de
Vasile Alecsandri, „Floare albastră”, „Scrisoarea I”, „Luceafărul” de
Mihai Eminescu, „Plumb” de George Bacovia, „Eu nu strivesc
corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga, „Psalmii” de Tudor
Arghezi, „Leoaică tînără, iubirea”, „În dulcele stil clasic” de Nichita
Stănescu. La capitolul bibliografie la Literatură sînt incluse toate
manualele cerute pentru bacalaureat, iar la Limba română manuale
pentru clasele V – VIII, edițiile 1990-1997.
Pentru admitere la Limba și literatura engleză, tematica va
cuprinde probleme de vocabular: texte literare specializate și cu
caracter general; elemente de cultură și civilizație din manualele
mai sus menționate. Nu vor lipsi nici probleme de gramatică:
substantivul, articolul, adjectivul, pronumele, numeralul, verbul
(verbe noționate, auxiliare, modale, diateze, moduri, timpuri,
aspect, contrucțiile cu infinitivul, vorbirea directă și indirectă),
adverbul, prepoziția, conjucția, probleme de sintaxă (acordul
subiectului cu predicatul, tipuri de propoziții: Subject Clauses,
Object Clauses, Time Clauses, Purpose Clauses, Conditional
Clauses, „Subjunctive That” Clauses, Clauses of Concession,
Clauses of Result, Clauses of Comparison).
La Literatură cerințele sînt puține, dar consistente: William
Shakespeare, „Antony and Cleopatra”, „Sonnets (91, 116); Emily
Bronte „Wuthering Heights”; Charles Dickens „Great Expectations”;
Thomas Hardy „Tess of the D’Urbervilles”; Virginia Woolf „Mrs.
Dalloway”, la care se vor adăuga analize literare din textele
autorilor menționați mai sus. La literatură se cer noțiuni de teorie
literară: a) perioade, curente, școli etc.: Renașterea, Restaurația,
Barocul, Clasicismul, Neo-Clasicismul, Romantismul,
Victorianismul; b) elemente de tehnică literară: temă, personaj,
punct de vedere, spațiu, timp; c) figuri artistice: metafora, hiperbola,
comparația, metonimia, epitetul, personificarea, entiteza, ironia,
imagini vizuale etc.; d) mijloace stilistice: repetiția, contrastul,
gradația, enumerația, paralelismul, inversiunea stilistică.
Bibliografie: Bălan R., Carianopol M., et al., English My Love,
1995, Editura Didactică și Pedagogică; Bălan R., Carianopol M., et
al., Perspectives on English, O.U.P., 1998; Bălan R., Carianopol
M., et al., News and Views, O.U.P., 1998; Bălan R., Carianopol M.,
et al., Horizons, O.U.P., 1999/2000.
Nici proba la Limba și literatura franceză nu va fi foarte ușoară.
Textele cerute fac parte din lectura anilor de liceu: Une bonne
affaire (Eugénie Grandet par Honoré de Balzac); Cette histoire
nous concerne tous … (La Peste par Albert Camus); Sous le ciel
balayé de lueurs (Les Thibault par Roger Martin du Gard); A la
recherche du temps perdu (Marcel Proust); L’Invitation au Voyage
(Charles Baudelaire); Gavroche, le gamin de Paris (Les Misérables
par Victor Hugo).
Lexicul și problemele de gramatică sînt cuprinse în manualele
pentru clasele IX – XII, edițiile 1991 – 2000.
Tematica conține probleme de vocabular: 1) Conținuturi, elemente
și structuri lexicale din texte literare, specializate și cu caracter
general; 2) Elemente de cultură și civilizație din manualele mai sus
menționate. Iar probleme de gramatică: substantivul, adjectivul,
pronumele, numeralul, verbul (diateze, moduri, timpuri, aspect,
construcții verbale, vorbirea directă și indirectă), adverbul,
prepoziția, conjucția, sintaxa propoziției, tipuri de frază, tipuri de
subordonare.
Bibliografie:
Manualele alternative pentru clasele IX – XII, edițiile 1991-2000.
• La Facultatea de Educație Fizică și Sport, pentru specialziarea
Kinetoterapie va fi susținut un test grilă la disciplina Biologie cu o
pondere de 40 la sută la calcularea mediei. Pentru această probă
sînt valabile manualele alternative de Biologie pentru clasa a XI-a.
Lasă un răspuns