Mai mulți adolescenți băcăuani, elevi ai Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău, au avut, în această vacanță de vară, privilegiul de a vizita Portugalia, unde s-au întâlnit cu colegii lor de la școala Agrupamento de Escolas de Arrifana într-un schimb de experiență. Excursia a însemnat, de fapt, finalul Proiectului de Parteneriat Internațional „For a Green Europe”, derulat în perioada ianuarie – iunie 2013 între cele două școli din cele două țări, ambele deținătoare a statutului de „Eco-Școală”.
Întâlnirea dintre elevii celor două unități de învățământ s-a concretizat, după frumoase acțiuni, dezbateri, schimburi de informații, impresii și practici „eco”, printr-o expoziție comună ce a cuprins diferite creații artistice realizate de ei înșiși din diverse materiale reciclabile. Scopul general al proiectului „For a Green Europe” a fost promovarea cooperării între elevii celor două Eco-Școli și schimbul de experiență în domeniul protecției mediului, prin obiectivele propuse urmărindu-se stimularea muncii în echipă și implicarea directă a elevilor în activități care să aibă ca rezultat concret îmbunătățirea calității mediului în școli. Pe tot parcursul perioadei de desfășurare a proiectului, elevii din cele două școli partenere au derulat activități comune pe teme ecologice prevăzute în calendarul acestuia, intrând în permanență în contact pe Internet.
Deplasarea în Portugalia a fost posibilă în contextul vizitării, deopotrivă, a țării amintite, de către alte trei cadre didactice pentru a marca ultima întâlnire din cadrul altui proiect, Comenius, „Customs, Culture and Good Practices”, pe care Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău l-a derulat în perioada 2011 – 2013. Din echipa „For a Green Europe” au făcut parte, din Bacău, cadrele didactice Adrian Fuioagă – director, Viorica Chiticaru – coordonator Eco-Școala, Tania Goean, Mihaela Cojocaru, Carmen Gabriela Cenușă, Raluca Călinescu-Gâdioi și Iulia Leana. (M. Rotaru)
Lasă un răspuns