– liceenii bacauani pun cariera pe primul plan, dar educatia pe locul patru, in clasamentul valorilor personale – aproape 1.300 de adolescenti din judet au raspuns specialistilor CJAP ca principalele modele pe care le urmeaza in viata sint membrii familiei – doar 7,34% dintre elevii chestionati au trecut lectura printre modalitatile de petrecere a timpului liber
Adolescentii bacauani pun „reusita in viata” pe primul loc, dar nu o leaga in mod obligatoriu de educatie, pe care o plaseaza pe locul patru, dupa familie si sanatate, intr-un clasament al valorilor personale. Aceasta este concluzia unei investigatii a Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Bacau realizata pe un esantion de 1.279 de elevi cu virste intre 15 si 19 ani, de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Grupul Scolar Industrial „Letea”, Liceul de Arta „George Apostu”, Grupul Scolar „Mihai Eminescu”, Bacau, Colegiul National „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Sportiv „Nadia Comaneci” – Onesti, Liceul Teoretic „Spiru Haret” – Moinesti, Grupul Scolar „Alexandru Vlahuta” – Podu Turcului si Colegiul Tehnic „Ion Borcea” – Buhusi. Din raspunsurile oferite de elevi la chestionare rezulta ca acestia sint in primul rind preocupati de reusita in viata, de cariera. Celalte valori pe care ei le pretuiesc sint, in ordine descrescatoare, familia, sanatatea, educatia/ reusita scolara/ finalizarea studiilor si abia pe locul cinci se afla calitatea relatiilor sociale, grupul de prieteni. „Investigatia noastra a avut drept scop identificarea principalelor valori care ghideaza comportamentul adolescentilor, in vederea armonizarii lor cu valorile scolii, familiei si societatii. Parintii adolescentilor ar trebui sa fie mult mai atenti in relatia cu copiii. Din raspunsurile lor a reiesit ca, desi au o atitudine rebela, au de fapt foarte mare nevoie de familie”, a declarat Mariana Craciunescu, director al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Bacau. Dintre elevii chestionati, 56,68% au afirmat ca-si ghideaza comportamentul si isi proiecteaza viitorul in functie de modelul oferit de membrii familiei si doar 25,17% dintre adolescentii intervievati isi iau modele din mass-media.
Lectura, detronata oficial de internet
Studiul dovedeste ca in preferintele adolescentilor de petrecere a timpului liber lectura este pe unul dintre ultimele locuri, in urma internetului/ jocurilor pe calculator (23,22%), a auditiilor muzicale (21,89%), plimbarilor cu prietenii (20,17%), a distracsiei in cluburi (16,18%), a activitatilor sportive (14,15%), a privitului la televizor (13,13%). Doar 7,34% dintre liceenii chestionati pun lectura printre variantele favorite de petrecere a timpului liber.
cititor a zis
frate da’ ce titlu ai dat la acest material! ai fost obosit rau ieri….incifrat rau, nu analfabet
emo kidz a zis
poate un titlu mai bun era: Adolescentzii nu mai dau nici doi bani pe educatzie, iar ierarhia valorica pentru reusita in viata ar fi: banii lu’ taticu, pile si relatzii, tupeu, educatie, in adevar pe locul IV, la ce foloseste educatzia si cartile cititie cand almanahele sunt suficiente?! avem destule exemple pozitive in acest sens, nu dau nume, dar se subantelege!