Majoritatea adolescenților din Bacău apreciază presa ca fiind printre ultimele căi la care apelează pentru a se informa. Și, surpriză, chiar dacă cei mai mulți dintre adolescenți nu au nici cea mai vagă idee despre politică, ei susțin că ziarele sînt sub influențe politice. Cam toți adolescenții cu care am stat de vorbă ne-au mărturisit că citesc ziare doar ocazional, atunci cînd nu au altceva de făcut, sau cînd merg într-o călătorie. Dacă se întîmplă, totuși, minunea, băieții preferă articole care au atașate poze „cu dame bine”, conținutul devenind oricum indiferent. Fetele sînt mai puțin afectate de aceste lucruri, dar probabil citesc și mai puțin ziarele.
„Nu citesc ziare pentru că este prea multă politică și nu mă interesează. În cazul în care mai pun mîna pe un ziar, singurele pagini la care mă uit sînt cele despre sport și mașini. De altfel, dacă mă interesează ceva, prefer să accesez internetul. Mi-e mult mai la îndemînă și scap și de comentariile fără rost din ziare”, răspunde rapid și categoric Răzvan Beleuță. Alți tineri consideră ziarele drept refugiul celor care nu au ceva mai bun de făcut:”Am crezut mereu că ziarele sînt pentru pensionari. Tinerii găsesc cu siguranță mijloace mai rapide de informare. Eu, una, nu cumpăr ziare. Doar în cazul în care cumpără părinții mai citesc și eu cîte ceva, dar mă plictisesc repede”, susține Oana P.
Alina Avram are mai multe cunoștințe în materie de ziare: „Citesc ziare atunci cînd nu am altceva de făcut. Numai că sînt îngrozitor de plictisitoare. Informațiile se reduc la politică, crime și sport și pe mine nu mă pasionează nici unul din aceste subiecte. Cel mai des citesc ziarele atunci cînd sînt la bunica și atunci mă rezum să lecturez numai cronica neagră, horoscopul și programul T.V.” Unii au încredere deplină în cunoștințele proprii și în unele cazuri au și dreptate:” De ce aș citi ziarele cînd se știe prea bine că sînt înregimentate politic? De ce să nu recunoaștem că nu există deocamdată libertatea presei. Și, dacă tot este cenzurată informația, nu cred că mai are importanță dacă citim noi sau nu”, spune indignat Costin Răcilă.
Cert este că mai trag și adolescenții cu ochiul prin ziare, măcar la poze și la titluri. Vrem, nu vrem, trebuie să recunoaștem că există anumite reviste care atrag mai mult atenția adolescenților și nu pentru că ar fi de mai bună calitate. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns