• și asta, deși peste tot există avertismente că apa nu este bună
Mai mult de jumătate dintre tinerii din Bacău nu vor ajunge nici în vara aceasta la mare sau la munte, pentru că din ce în ce mai puțin părinți își pot permite un astfel de lux.Tinerii sînt nevoiți să înlocuiască marea cu o ieșire pe insulă, unde au loc destul să capete bronzul de tip moldovenesc. Cît despre înot, aici e o problemă mai delicată ,avînd în vedere că ambele bazine au nămol, ciment, iarbă și nu sînt pregătite pentru un înot.
Dar în fiecare zi, în special către seară, găsești pe insulă vreo 10-15 tineri zăpăciți, care nu pot rezista tentației de a intra un pic în apa „revigorantă” a Bistriței. Deși există mai la tot pasul plăcuțe cu „Scăldatul interzis” sau „Pericol de înec” și deși sînt scrise în română pentru a fi înțelese de toți, ele sînt mereu ignorate. Locul preferat este în zona bărcuțelor, unde sînt amenajate un fel de platforme, numai bune de sărit de pe ele. Deși sînt scări de beton la fundul apei, scări care nu mereu pot fi văzute, tinerii și-au găsit să facă cele mai spectaculoase salturi în cap, tocmai de acolo. Asta este doar una dintre multele acte inconștiente petrecute pe malul apei. Tineri care se împing în apă, care sînt aruncați îmbracați să se răcorească, tineri care încearcă tot felul de scheme, fiind gata oricînd să-și spargă capul sau să-și rupă vreo mînă, găsești la tot pasul.
Uimitoare însă este ușurința cu care adolescenții se aruncă într-o astfel de apă, destul de rece, unde plutesc mizeriile de la spălatul covoarelor, tot felul de bidoane, sticle, cutii de bere de la trecători, prezervative, mirosul algelor scose și lăsate să putrezească lăngă mal și chiar cîte un șobolan mort care și-a găsit veacul în apă. Cine ar fi crezut că există și astfel de adolescenți nemofturoși, la care tot ce contează este să aibă unde să se bălăcească. Oare cîte dușuri trebuie să faci pentru a da jos toți microbii de la o singură, nenorocită de baie? Și oare o scufundare în apa bazinului de înot nu e mai bună? Măcar acolo este destul clor ca să distrugă și ciupercile sau alte boli de piele, luate de la una dintre escapadele pe Bistrița. Într-adevăr, plătești ceva, dar măcar știi sigur că nu o să ai nici o întîlnire de gradul trei cu vreun șobolan, iar riscul de a întîlni în timpul săriturii tale curajoase o scară de beton, o sîrmă sau un bolovan ascuns de mizeria din apă este nulă.
Ar mai fi totuși ceva de adăugat. Nu numai tinerii sînt înconștienți, ci și acei oameni care susțin că, în curînd, Bacăul va deveni un oraș europeane. Presupun că nu se refereau la locurile de agrement. Poate la anul, cînd majoritatea adolescenților vor avea dreptul să voteze pentru prima dată. Bucuria noastră! O dată la patru ani o să fim și noi băgați înseamă și poate vor avea grijă și de ce avem nevoie noi. Dacă nu mereu, măcar în timpul alegerilor. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns