Se spune despre tînăra generație că nu are simțul responsabilității. În mod cert, nici unul dintre noi nu se gîndește serios la probleme politice și poveștile părinților despre cum a fost în comunist ne par adeseori ireale. Probabil e normal să nu le înțelegem, din moment ce trăim într-o societate democrată. Nu putem însă să nu ne gîndim ce ne oferă această societate și ce șanse avem să ducem o viață decentă? Fără să vrem, ne izbim de politică. Pentru că politicienii sînt cei care dau legi și ordonanțe care ne influențează viața. Nostalgicii comunismului se întreabă dacă nu ar fi fost mai bine sub regimul trecut. Tinerii care au capacitatea de a argumenta în mod cît se poate de serios o părere contrară, infirmă acest fapt. Majoritatea dintre noi nici nu își pot imagina ce înseamnă cenzura, nu pot concepe o lume în care să nu-și poată exprima liber părerea. Claudia P. crede că „modul în care erau tratați tinerii înainte de ’89 era barbar. Este adevărat că li se ofereau anumite facilități cum ar fi o casă și un loc de muncă la absolvirea facultății. Sau că nu exista problema unui loc de muncă. Nu cred, însă, că acestea compensau lipsa libertății de exprimare. Nu exista o ierarhie a valorilor și nu se oferea șansa de afirmare a celor buni. Cred că noi sîntem ceva mai practici și cu siguranță mult mai originali”.
Cei mai radicali refuză din prima ideea de a renunța la ceea ce li se oferă actualmente, pentru că probabil au cam tot ce își doresc (democrația, ca și dragostea, trece, în fond, prin stomac): „Cred că avem numeroase oportunități la momentul actual. În primul rînd, avem libertatea de a gîndi, de a alege, ceea ce contează foarte mult. Nu îmi pot imagina cum ar fi fără meciuri de fotbal și fără internet”, mărturisește Răzvan B. La fel de convins de avantajele democrației este și Ciprian Dumitrașcu: „Cred că dacă ești bun reușești oriunde ai fi, important este să faci ceea ce-ți place.”
Și profii sînt de părere că democrația, deși este înțeleasă greșit de unii, valorifică capacitățile celor buni: „Cred că mai mari șanse ca acum nu au fost niciodată, poate doar în perioada interbelică. Oportunitățile însă nu se compară, avînd în vedere că acum ai libertate de exprimare și poți alege după propriile interese”, ne-a declarat Maria Berceanu, profesoară la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. Nu am putea spune că toată lumea este mulțumită cu acest sistem care fără îndoială solicită mult mai multă responsabilitate, dar tinerii s-au adaptat. Tinerii nu mai vor comunism! (Roxana POPA)
Lasă un răspuns