Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a accesat un imprumut de aproape un milion euro de la Emporiki Bank România, pe 10 ani, pentru a acoperi o parte din suma necesara ahizitionarii sediului administrativ in care isi desfasoara activitatea de peste patru ani. „Am depus un proiect de finantare in acest scop – ne-a declarat directorul general al agentiei, Constantin Apostol -, pentru ca am avut, in timp, probleme cu sediul organizatiei, in care si acum sintem chiriasi. Acum, cu banii de chirie platim rata creditului”.
Banii necesari au venit, pe de o parte prin acest împrumut de un milion de euro de la Emporiki Bank, iar cealalta parte din fonduri nerambursabile, adica 675.000 de euro prin programul PHARE. Dobinzile, comisioanele si taxele pe care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est le va plati catre banca sint de 316.775 de euro, peste milionul imprumutat euro. Contractul pentru împrumut a fost acordat prin licitatie deschisa, pentru care agentia a primit doua oferte.
Sediul vechi fusese cistigat de fostii proprietari
Imobilul în care a functionat, initial, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, din Piatra Neamt, a intrat în posesia fostilor proprietari. Acesta a fost revendicat de o evreica, o femeie care acum traieste in Israel, si care a cerut pe el 65.000 de dolari. „A fost un drept al fostului proprietar, conform legilor romanesti in vigoare – a opinat Constantin Apostol. Nu este nici o problema pentru noi, dar agentia avea nevoie de un sediu pe masura. Nu se punea problema vreunei evacuari, puteam sta inca trei ani acolo fara probleme, dar am rezolvat problema. Sediul vechi era si foarte vechi, iar cladirea, daca nu va fi consolidata, se va prabusi. In plus, ea nu mai avea in anexa decit terenul pe care se afla. Intre timp, am gasit, cu chirie, actualul sediu, cu teren de 1.800 de metri patrati, din care 1.600 al nostru”. Exista si varianta construirii unui sediu nou, dar cel de acum se preteaza bine la activitatea agentiei.
Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est a fost înfiintata în 1999 si are, ca misiune, dezvoltarea politicilor regionale, reducerea saraciei, sprijinirea dezvoltarii economice si a infrastructurii, pentru a permite alinierea la standardele europene privind regiunile. Ulterior, aceasta a devenit una dintre principalele unitati de aplicare a proiectelelor PHARE. Rolul agentiilor regionale de dezvoltare creste in contextul in care Romania se pregateste pentru aderarea la Uniunea Europeana si va creste si mai mult dupa integrarea europeana. Judetul Neamt s-a batut pentru ca sediul agentiei sa fie aprobat la Piatra Neamt si a fost in competitie puternica alaturi de alte judete, ca Bacau si Iasi.
Lasă un răspuns