Dupa un an de studiu la Princeton University (New Jersey), Adrian Zahariuc, seful promotiei 2007 al Colegiului National „Ferdinand I” din Bacau, multiplu medaliat cu aur la olimpiadele internationale de matematica, se intoarce acasa, in vacanta, aproape neschimbat. La fel de modest si elegant, cu acelasi simt al umorului si un abia sesizabil accent moldovenesc si cu acelasi zimbet cu care, ca elev, vorbea despre medaliile sale de aur ca despre ceva firesc.
Tinarul de 19 ani admite ca intr-un an „american” nu s-au produs schimbari esentiale in structura sa si ca doar a cistigat mai multa experienta de viata. Dupa un an, in care a incercat si dezamagiri si satisfactii, in contactul cultural american, Adrian spune ferm ca hotarirea de a studia la Princeton a fost cea buna: „Am ajuns la concluzia ca a fost o decizie buna. Numai acolo cred ca pot invata matematica la nivelul pe care mi-l doresc. In România te plictisesti cind vezi in jurul tau toata lumea lipsita de chef. Acolo toti fac ce au de facut, pentru ca stiu ca daca ei isi fac bine treaba, societatea merge bine si le asigura un trai bun”, spune bacauanul student in New Jersey. Fostul elev al Colegiului National „Ferdinand I” spune ca la Princeton University invata, in principal matematica si fizica, aproximativ 30 de români, printre care si alti bacauani, un exemplu fiind fosta fernandista Alexandra Cristea.
Socul cultural
Adrian marturiseste ca la inceput a intimpinat dificultati de adaptare, cauzate in principal de diferentele culturale. „In primele saptamini nu mi-a placut atmosfera, vedeam numai lucrurile rele. Am avut senzatia ca sint superficiali. Nu cred ca au o baza sufleteasca solida, niste valori morale foarte clare. Acum vad lucrurile bune, care sint legate de viata academica si de faptul ca sint politicosi si muncitori, cred ca muncesc mai mult ca noi, mai mult decit credeam noi despre americani, desi Princeton-ul nu este totusi reprezentativ pentru cultura americana”, mai spune bacauanul. In primul an a locuit intr-un apartament din campusul universitatii impreuna cu patru studenti de nationalitati diferite, „chinezi, evrei din Africa de Sud”, cu care a avut de impartit spatiul unei sufragerii si doua dormitoare. Moldoveanul spune ca in contul bursei de 50 de mii de dolari pe an, are o cazare multumitoare, masa „surprinzator de buna” si ii mai si ramin bani de buzunar.
A-plus la Matematica
Matematicianul de aur al Bacaului spune ca s-a cam plictisit in primul an de facultate, pentru ca a avut de studiat discipline relativ indepartate de pasiunea sa: matematica. Adrian Zahariuc nu s-a dezmintit insa si a tras la toate cu aceeasi seriozitate, astfel ca dupa examene „carnetul sau de note” include A-uri si A-uri cu plus („onorific”) pentru matematica si A-uri cu minus la discipline precum economie, germana, fizica, istoria artei sau engleza. Adrian zice ca studiul in limba engleza n-a fost o problema de vreme ce, la matematica cel putin, la nivelul de cercetare la care a ajuns termenii matematici sint universali. „Este greu sa nu treci un examen. Insa pentru note mari trebuie sa muncesti extrem de mult. Este foarte obositor. Olimpiadele si facultatea sint extrem de diferite. Daca vrei sa faci matematica intr-un cadru, nu individual, la Princeton e locul potrivit. Sint cei mai buni matematicieni din lume, nu e doar parerea mea. Drumul meu e matematica. Cred ca la finalul celor patru ani de facultate, voi continua cu un doctorat de 5 ani tot in America”. Pina atunci insa in anul doi de facultate, pe linga studiul matematicii in care se specializeaza, Adrian Zahariuc va trebui sa isi aleaga cursuri din domenii precum literatura, analiza sociala, etica, logica, istorie sau limbi straine.
Relaxare intr-un colt „mioritic” de la Princeton
Chiar daca bursa americana ii asigura un trai decent ca student, Adrian Zahariuc a decis sa profite de sansele oferite de campus ca sa mai cistige un ban in plus. Bacauanul face pregatire la matematica cu studenti de Princeton, care se pregatesc pentru a deveni medici. „Americanii pretuiesc banul si incearca sa ne induca si noua ideea ca e bine sa si muncim. Daca am putut sa fac asta, nu am ocolit ocazia. Acolo se practica”, spune matematicianul bacauan. In putinele momente cind nu studiaza sau nu da lectii de matematica americanilor, Adrian Zahariuc sta la povesti cu alti studenti români, joaca ping-pong sau se plimba pe malul unui lac din mijlocul unei paduri apropiata de campusul Princeton. „Imi place acolo, e relaxant, uneori merg sa ma gindesc la rezolvari pentru probleme mai dificile. Mie imi pare un loc mioritic, zici ca esti undeva acasa”, povesteste bacauanul. Adrian Zahariuc se va intoarce la Princeton University in septembrie, cind va incepe cursurile in al doilea an de studiu.
ANCA a zis
AM FOST COLEGA CU ADRIAN SI IL FELICIT PENTRU TOATE REUSITELE LUI.TIN SA APROB CA ESTE UN OM EXTRAORDINAR DE MODEST SI PLIN DE CALTITATI; IMI AMINTESC CUM MEREU NE EXPLICA TEMELE LA MATE. MULT SUCCES ADI , IN CONTINUARE!!!!