• unul dintre cei mai nemulțumiți este primarul din tîrgu Ocna, Ștefan Șilochi
Peste 40 de primari din toate colțurile țării, care fac parte din Asociația Orașelor din România (AOR), s-au întrunit în stațiunea Slănic Moldova pentru a dezbate probleme importante cu care se confruntă. Legile, ordonanțele date peste noapte, hotărîrile Guvernului, i-au pus pe primarii din România în imposibilitatea de a-și gestiona bine treburile din orașele pe care le conduc. Principala problemă care s-a discutat timp de aproape șase ore a fost reforma din sănătate. Fiecare primar a încercat să-și spună păsurile, acuzînd în mod direct hotărîrile Ministerului Sănătății. Deși la această întrunire a Consiliului Director al AOR au fost invitați să participe ministrul sănătății, Daniela Bartoș, și ministrul administrației publice, Octav Cozmîncă, cei doi oficiali nu au ajuns la Slănic, prezentîndu-se la dialog doar un ministru secretar de stat, George Pavelescu, proaspăt numit în cadrul Ministerului Sănătății. Asaltat cu întrebări, ministrul a pasat majoritatea întrebărilor, trecînd problemele pe seama greșelilor din trecut.
Problema spitalelor orășenești desființate în urma Ordonanței ministerului a constituit un prilej de lungi dezbateri și contradicții. Primarul orașului Scornicești a spus că, „deși ministrul Bartoș a aprobat transformarea spitalului din localitate într-unul de TBC, la Scornicești acest lucru nu se va întîmpla niciodată. Nu este normal ca în centrul orașului să avem un focar de infecții. Pentru faptul că nu a fost consultată populația, oamenii au protestat și vor continua să protesteze prin orice mijloace”. Decizia ministerului de a transforma un spital orășenesc într-unul de TBC a fost aplicată și la Tîrgu Ocna. „S-a desființat un spital care deservea 25.000 de locuitori, înfiintîndu-se în același loc unul pentru TBC. Nu este normal ca la cîțiva metri de fabrica de pîine a orașului să funcționeze un spital de tuberculoși. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, de curînd, orașul Tîrgu Ocna a devenit stațiune turistică”, a precizat primarul Ștefan Șilochi, vicepreședintele regional al AOR. El a subliniat faptul că în oraș se impune asistență medicală de urgență. „Salvarea și urgențele funcționează acum în incinta spitalului TBC. Acest lucru nu este normal. De aceea lucrăm la transformarea fostei maternități și a policlinicii într-un centru de permanență pentru locuitorii din zonă. În acest fel, localnicii vor beneficia de servicii de urgență dotate corespunzător”, a mai adăugat Ștefan Șilochi.
Protestul față de lipsa de analiză în aplicarea reformei în sănătate și cinismul Direcțiilor Județene de Sănătate Publică, care duc la discriminarea cetățenilor din orașele mici și din zonele rurale a fost susținut de toți primarii. Ei au reproșat că nu au fost consultați în privința ordonanțelor care au schimbat destinațiile spitalelor din țară. Un exemplu în acest sens este faptul că, la spitalul din Tîrgu Ocna, sînt internați bolnavi de TBC în proporție de numai 5%, fapt care nu justifică nici pe departe alocarea unor fonduri din bugetul local. „Este un spital de interes județean, iar Consiliul local Tîrgu Ocna nu va acorda nici un ban”, a mai declarat primarul Ștefan Șilochi. Discuțiile pe tema reformei în sănătate au degenerat la un moment dat în mici scandaluri între reprezentanții ministerului și unii primari nemulțumiți. (M.B.)
Lasă un răspuns