„Luna decembrie aduce un aer de vacanta pe bursa, o scadere importanta a lichiditatii si evolutii apatice in rindul indicilor – au notat analistii de la Prime Transaction, dupa saptamina 2 – 5 decembrie la Bursa de Valori. Probabil, alegerile parlamentare in Romania, lipsa unor evenimente deosebite pe pietele internationale sau apropierea sfirsitului de an aproape au blocat tranzactiile la BVB. Este o vizibila stare de asteptare, care exista si inainte, dar care in ultima saptamina s-a raspindit in toata piata”.
In saptamina care s-a incheiat, indicii BET si BET-C au inregistrat o scadere de 2,19, respectiv 2,66 de procente, in timp ce BET-FI a coborit cu 1,08%. Lichiditatea medie s-a apreciat cu 81,82%, pina la 21,92 de milioane de lei pe zi, insa exceptind ultima sedinta de tranzactionare (in care circa 29,52% din capitalul Titan a fost schimbat pe bursa), lichiditatea medie zilnica ar fi fost de doar 5,62 de milioane de lei. Capitalizarea bursiera a scazut cu 4,2 procente, pina la 47,34 de miliarde de lei. Printr-o singura tranzactie si pe un volum important comparativ cu ultimele saptamini, actiunile Zimtub au urcat cu 14,78%. Pe fondul unei cifre de afaceri in scadere, compania si-a adincit pierderile in primele trei trimestre ale anului la un milion de lei, fata de 0,3 milioane in aceeasi perioada a anului anterior. Si actiunile UAMT au urcat cu 13,93%, majoritatea achizitiilor fiind facute, totusi, de persoane initiate. Activitatea companiei este afectata de problemele din industria auto, conducerea companiei anuntind ca este posibil sa trimita acasa circa 15% din salariati. Cifra de afaceri a companiei a coborit, in primele 9 luni ale anului, cu aproximativ 27,4%. Emitentii Titan pantelimon si BRD-GSG au fost cei mai tranzactionati emitenti, in timp ce, raportat la numarul total de actiuni Titan a inregistrat cel mai mare volum de tranzactionare, fiind urmata de titlurile SIF Oltenia. Vineri, aproape 30% din capitalul Titan a fost schimbat pe piata deal, la un pret de 0,535 de lei actiune, cu 11,46% peste cel de referinta.
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au scazut cu 70,33%, respectiv 68,20 de procente, in timp ce BET-FI se afla cu 81,58 de procente sub nivelul inregistrat la sfirsitul anului 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, BRD-GSG si Banca Transilvania, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Amonil, SIF Moldova, SIF Oltenia, Broker Cluj-Napoca si Zimtub Zimnicea. (Petru DONE)
Lasă un răspuns