Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău a ajuns în instanță cu fostul concesionar, firma Blue Aero, ce aparține omului de afaceri Nelu Iordache. Litigiul nu este dat de rezilierea contractului de concesionare, deoarece cele două părți s-au înțeles asupra acestui aspect, ci este mai mult unul formal, pentru că șefii Aeroportului din Bacău doresc să aibă la mână patalamalele în caz că fostul concesionar s-ar putea răzgândi în viitor. „Sunt niște măsuri de precauție – a declarat Oana Chelaru, director general la Aeroportul Internațional Bacău. I-am acționat noi în instanță pentru că am dorit să avem o certificare de la instanță și astfel să eliminăm problemele pe viitor în cazul în care s-ar ivi”.
Prima acțiune în instanță vizează sumele restante pe care fostul concesionar trebuie să le achite pentru chirii și penalități. Societatea concesionară mai are de plătit Regiei Aeroportul Bacău 300.000 de lei din penalități și alte 300.000 de lei pentru chirii. Pentru aceste sume s-a făcut solicitare în instanță pentru a se compensa cu obiectele de inventar ce au fost date Blue Aero și care acum trebuie luate înapoi. Pentru a a se lămuri acest aspect s-a cerut o evaluare în instanță. Prin a doua acțiune în instanță se dorește tot o evaluare tehnică, economică și juridică a ceea ce a făcut Blue Aero până la rezilierea contractului, în noiembrie anul trecut. „Vrem să face o evaluare cât mai pertinentă a ceea ce au făcut ei, să nu avem discuții ulterioare – mai spune directorul Aeroportului – și de aceea am considerat că este bine că aceasta să fie realizată de un evaluator de la instanță”.
Pa, concesionar! Bine ai venit, asociere!
În ceea ce privește noul proiect de la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, prin realizarea unei asocieri între Consiliul Județean Bacău, Consiliul Local și Primăria Bacău, se așteaptă finalizarea hârțogăraiei. „Nu am primit contractul final de asociere încă de la Primăria Bacău – a precizat Oana Chelaru. Am înțeles că mai sunt câteva semnături de dat. De procedura de organizare a licitației pentru viitoarea investiție se ocupă Consiliul Județean, așa cum s-au înțeles cele două părți. Licitația a fost deja publicată pe SEAP”. Participarea celor două instituții va fi de 50% la 50%, iar la final se va înființa o societate comercială în subordinea celor două care se va ocupa de Aeroport. Consiliul Județean Bacău a cerut deja și obținut aprobarea consilierilor județeni de a se împrumuta cu 17,5 milioane de lei pentru demararea investiției, iar Primăria Bacău a prevăzut în bugetul pe acest an sumele necesare.
Condiții pentru pasageri, principala problemă ce trebuie rezolvată
La Aeroport se vor realiza investiții precum terminalul de pasageri, sala de așteptare pentru curse interne și internaționale, turn de control, anexă administrativă, parcare auto, terminal intermodal transport rutier, uzină electrică, anexă centrală termică, rezervor de apă, stație de pompare, amenajare drum acces și garaj. Valoarea investiției este de peste 92,6 milioane de lei.
Prin Aeroportul Bacău trec anual peste 400.000 de pasageri, iar peste 95% din curse sunt asigurate de compania Blue Air.
Lasă un răspuns