• suma reprezintă penalitățile la plata pazei asigurate de jandarmi în anul 2000 • nici una dintre instituții nu vrea să cedeze
Două dintre instituțiile cu prestigiu în Bacău, și nu numai, se poartă prin instanțe pentru o sumă ridicol de mică: 68 de milioane de lei. Banii reprezintă penalitățile care s-au aplicat la plata unui contract de pază, și care s-a derulat în timpul anului 2000. Reprezentanții Comandamentului Teritorial de Jandarmi susține că penalitățile s-au aplicat conform contractului, în urma întîrzierilor la plată a Aerostar, și că acestea trebuie plătite, întrucît se constituie în sume atrase la bugetul de stat. Aerostar spune nu numai că jandarmii au cerut tardiv suma, termenul de prescripție fiind de trei ani, ci și că legea prevede că toate sumele provenite din paza obiectivelor reprezintă venituri extrabugetare ale jandarmilor și, deci, nu beneficiază de condițiile speciale ale sumelor care trebuie recuperate la bugetul de stat.
„Potrivit contractului încheiat pentru paza militarizată a societății Aerostar trebuiau plătite 0,15 la sută pe zi penalități din valoarea sumei totale, în cazul în care aveau loc întîrzieri mai mari de 15 zile după emiterea facturii. Aerostar nu a achitat la timp banii și s-au aplicat penalitățile prevăzute în contract, și care au ajuns la 68,8 milioane de lei”, se spune în plîngerea depusă de jandarmi la Tribunalul Bacău. De asemenea, se precizează că mai înainte de a se apela la instanță, s-a încercat o negociere directă, la care Arostar nu a participat. „Acești bani reprezintă datorii la bugetul de stat și, potrivit legii, avem dreptul să-i pretimdem în termen de cinci ani”, se mai arată în cererea jandarmilor. De cealalată parte, juriștii de la Aerostar susțin că cererea a fost adresată greșit Tribunalului, instanța competentă să judece astfel de plîngeri fiind Judecătoria Bacău, întrucît suma aflată în litigiu nu trece de un miliard de lei. Pe de altă parte, „cererea de plată a penalităților a mai făcut obiectul unui dosar, iar instanța a respins-o”, și, în plus, potrivit reglementărilor legale, „creanțele bugetare se stabilesc pe bază de decizie de impunere sau declarație fiscală, în nici un caz pe bază de factură fiscală, așa cum a procedat Ministerul de Interne în cazul de față”. Tot în apărarea Aerostar, juriștii mai spun că potrivit reglementărilor în vigoare, veniturile realizate din paza militarizată constituie venituri extrabugetare și, deci, plîngerea înaintată de jandarmi este tardivă, întrucît, în cazul acestui gen de venituri, termenul de prescripție este de trei ani, și nu de cinci, așa cum prevede legea în cazul veniturilor bugetare. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns