Poluare cu deșeuri chimice la Moinești
• un misterios depozit de substanțe chimice aflat în incinta unei rampe aparținînd SC Foraj Sonde Moinești a pus în pericol, timp de mai bine de un an, viața locuitorilor din zonă • nenorocirea s-a produs miercuri seară, cînd mai bine de 1.600 de litri de substanțe chimice au fost deversate în apropierea rîului Tazlău
SC Foraj Sonde Moinești a fost implicată, ieri, într-un grav caz de poluare cu sustațe chimice. Mai bine de 1.600 de litri de substanțe chimice de proveniență misterioasă au fost deversate pe un teren aflat la intrarea în municipiul Moinești, în apropierea rîului Trotuș. Deșeurile, depozitate în opt butoaie de tablă și de plastic, au fost deversate de indivizi rămași deocamdată necunoscuți care, se pare, au intenționat doar recuperarea ambalajelor. Însă dimensiunile catastrofei produse miercuri seară ar fi putut fi cu mult mai mari. Și asta pentru că întreaga cantitate de substațe chimice depozitată în rampa SC Foraj Sonde Moinești depășea șase mii de litri. Viața localnicilor din cartierul Găzărie ar fi putut fi pusă în pericol în orice moment datorită celor aproximativ 30 de butoaie cu substațe chimice care au stat depozitate în rampa SC Foraj Sonde Moinești mai bine de un an.
Oamenii de prin partea locului ne-au spus că, prin primăvara anului trecut, dintr-o mașină cu număr de București au fost descărate, într-o noapte, la repezeală, cîteva zeci de butoaie de plastic și de tablă, pe care erau inscripționate însemnele specifice substanțelor toxice. Pe fiecare butoi era scris mare și apăsat avertismentul „Achtung”, în limba germană. „Tărășenie mare cu butoiele astea. Este vorba, de fapt, de substanțe chimice de foraj, ce sînt folosite de noi, atunci cînd este necesar, în procesul de fabricație. Respectiva cantitate de substanțe chimce ne-a fost dată în custodie, acum mai bine de un an, de către firma Intelect Contact Services din Constața, cu care noi claborăm de foarte mulți ani care este, la rîndul său, pateneră cu o firmă din Germania”, ne-a spus ieri Alexandru Mocanu, directorul general la SC Foraj Sonde Moinești.
Controlul inspectorilor IPM scoate la iveală un întreg șir de nereguli
Ieri dimineață, Vasile Ailincăi, primarul municipiului Moinești, și viceprimarul Toader Frățilă, au anunțat Inspectoratul pentru Protecția Mediului Bacău de producerea incidentului. „Am alertat și organele locale de poliție. Va trebui să ducem treaba asta pînă la capăt și să găsim vinovații”, ne-a declarat primarul Ailincăi. În jurul orei 11.00, au sosit la fața locului Titi Secară și Traian Ambrosie, inspectori în cadrul Servicului Inspecție al Inspectoratului de Protecție a Mediului Bacău care, însoțiți de Dan Mireanu, inspector pe probleme de mediu în cadrul Primăriei Moinești, au început să ancheteze cazul. Neregulile au început să iasă la iveală încă de la primele etape ale cercetării. Pentru început, incertitudinea plana asupra proprietații terenului pe care se afla rampa SC Foraj Sonde Moinești, unde au fost depozitate deșeurile.
Directorul Alexandru Mocanu a început să explice că respectivul teren, din cartierul Găzărie, unde se afla depozitul, a fost în proprietatea SC Foraj Sonde Moinești vreme de foarte mulți ani. După apariția Legii 18, adevăratul proprietar și-a revendicat terenul, în suprafață totală de aproximativ 10.000 de metri pătrați. „Unitatea a fost nevoită să încheie un contract de închiriere cu noul proprietar, prin care se obliga să plătească o chirie de 300 de dolari lunar, pentru folosirea terenului. Era nerentabil pentru noi”, a precizat Alexandru Mocanu. Cert este că, atîta vreme cît cele 1.600 de litri de substanțe chimice au fost deversate pe un teren aflat în propritate privată, SC Foraj Sonde Moinești va trebui să plătească despăgubiri proprietarului. „Solul este acum contaminat, iar SC Foraj Sonde Moinești va trebui să execute lucrări de asanare și decontaminare a terenului”, a precizat inspectorul Titi Secară.
Cît despre identitatea substanțelor chimice, inspectorii de mediu au stabilit, pe baza informațiilor puse la dispoziție de directrorul Mocanu, că este vorba de soluție pentru tratarea fluidului de foraj din clasele Noxygen, Aona – Col TM și Ami – Tec. „Deșeurile deversate nu fac parte din categoria substațelor chimice extrem de toxice. Au un ph neutru și un grad mediu de nocivitate”, a mai precizat inspectorul Titi Secară.
Cu puțin înainte de sosirea inspectorilor IPM, directorul Alexandru Mocanu spunea că substațele erau ținute spre păstrare, pînă a momentul în care vor putea fi folosite în producție. Întrebat, însă, depre utilitatea imediată a acestora, Alexandru Mocanu a început să dea răspunsuri extrem de evazive. Am aflat că substațe nu mai sînt de mult folosite în industria de extracție din România. Cu alte cuvinte, SC Foraj Sonde Moinești a primit în custodie niște substanțe chimice pe care nu ar fi avut niciodată ocazia să le utilizeze. Nici despre valoarea acestor substanțe chimice, despre termenul de garanție sau evidența lor contabilă directorul Mocanu nu a prea avut multe lucruri de spus. „Substanțele au aparținut partenerului german al firmei din Constața, care a avut un depozit de substanțe chimice românești în localitatea Pleașa, de lîngă Ploiești. Acum mai bine de un an, depozitul de la Pleașa a fost desființat, partenerul german a dat o parte din aceste substanțe chimice firmei din Constanța, care ni le-a trimis nouă în custodie”, a mai precizat directorul Mocanu.
Misterioase substanțe chimice purtate de colo-colo prin țară
Explicațiile directorului Mocanu nu i-au convins, însă, pe inspectorii IPM, care au solicitat să stea de vorbă cu Ion Alexandru, directorul firmei din Constanța, cu care, de altfel, directorul Mocanu mai vorbise telefonic de neumărate ori pe tot parcusul anchetei. Ion Alexandru a confirmat prezența substațelor chimice la Bacău și a dat garanții că are și avize de mediu pentru acestea, fără să facă prea multe precizări. Mocanu a mai spus că SC Foraj Sonde Moinești a asigurat, pe tot parcursul depozitării, paza substanțelor chimice. Unde a fost, însă, miercuri noapte, paznicul, și cum de nimeni nu a știut de soarta butoaielor deversate, au fost întrebări la care Alexandru Mocanu nu a avut un răspuns convingător. Ieri de dimineață, după descoperirea incidentului, în prezența inspectorilor IPM, restul de 22 de butoaie a cîte 200 de litri rămase în depozitul SC Foraj Sonde Moinești au fost duse la batalul de control pentru colectarea reziduurilor petroliere din Moinești.
Așadar, 22 de butoaie au fost duse la batalul de colectare iar opt butoaie au fost deversate de infractori rămași, deocamdată, necunoscuți. Cîte butoaie au fost în total și ce cantitate de substațe chimice au fost depozite, în total, în rampa SC Foraj Sonde Moinești, nu a putut nimeni să ne spună cu precizie, atîta vreme cît nu a existat o evidență clară de intrare a lor în custodia unității. Este posibil, așadar, ca numărul butoaielor să fi fost, inițial cu mul mai mare, și, așa cum au fost deversate miercuri noapte cele opt, să fi fost deversate, în timp, și alte butoaie, fără ca nimeni să se fi sesizat. Cazul de la Moinești pune sub semnul întrebării regimul actual al transportului și depozitării substațelor chimice. Cum a fost posibil ca o cantitate atît de mare de substanțe chimice de o origine incertă să se plimbe luni întregi, de colo-colo prin țară, să fie depozitate alte cîteva luni fără o pază strictă asigurată? Cum a fost posibil, totodată, ca firma din Constanța să se descarce în contabilitate de o cantitate de substanțe chimice pe care nu o mai are în custodie, și care, practic, nu a fost vîndută nimănui? Ce interes a avut firma moineșteană să asigure paza unor substanțe chimice de care nu ar fi avut niciodată nevoie să le folosească? Sînt întrebări la care organele în drept ar trebui să caute un răspuns.
Lasă un răspuns