• liderii lumii interlope au cumpărat microfoane de la Remus Dănuț Aparaschivei pentru interceptarea covorbirilor • cel puțin două microfoane au fost amplasate în două apartamente din Bacău unde se discuta despre sume de bani furate • un alt loc unde există suspiciuni că ar fi fost plasat un microfon este chiar clădirea Tribunalului Bacău • nici unul dintre cumpăratori nu recunoaște că ar fi achiziționat „gîndaci”, iar în judecată este trimis doar Aparaschivei, cel care a confecționat dispozitivele de interceptare
Remus Dănuț Aparaschivei, băcăuanul care a fost trimis în judecată pentru atentat la siguranța națională, a confecționat dispozitive de interceptare a convorbirilor pentru mai mulți lideri ai lumii interlope locale. Printre cei citați de organele de cerecetare penală ca fiind beneficiari ai microfoanelor construite de Aparaschivei se numără Gheorghiță Cristinel Tănasă și concubina acestuia, Amelia Avram, precum și Ovidiu Hasan. Aceștia și-au instalat microfoanele în incinta cluburilor de noapte Flamingo și Armando. Potrivit anchetatorilor, Aparaschivei, „care a dovedit o pricepere și o pregătire profesională deosebită”, a conceput și asamblat mai multe microfoane cu emițător destinate înregistrării convorbirilor din încăperi pe o distanță de 20-50 de metri. Aparatura de înregistrare era de dimensiuni reduse, astfel încît putea fi mascată cu ușurință în diferite obiecte dintr-o încăpere sau putea fi amplasată în telefoane. „În cursul anului 2002, învinuitul a comercializat 11 microfoane cu emițător pe care le-a comercializat în următorul mod: trei bucăți lui Gheorghiță Cristinel Tănasă, pentru suma de un milion de lei, trei lui Ovidiu Nechita, contra sumei de 1,5 milioane de lei, patru microfoane lui Adrian Chiscop pentru două milioane de lei și unul lui Dan Pascaru, pentru care care a mai primit 500.000 de lei”, se spune în rehizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău. Și în cursul anului 2003, Aparaschivei a confecționat dispozitive similare sau le-a cumpărat de la firma bucureșteană Conex Electronic SRL. De altfel, pentru firma sus numită, dosarul a fost disjuns (separat, n.r.) și trimis spre soluționare Parchetului Tribunalului București pentru cercetări potrivit aceluiași articol 19, din Legea 51/1991 privind siguranța națională.
Microfoane în cluburile de noapte și apartamente
Urmărit de ceva vreme, Aparaschivei a fost vizitat pe 18 octombrie de o echipă de procurori și polițiști care, cu un mandat de percheziție în mînă, au trecut la puricarea apartamentului. Ei au găsit în casă la electronistul amator zece dispozitive de ascultare. Trei dintre ele erau funcționale, iar alte șapte în curs de finalizare. Acestea au fost trimise pentru efectuarea unui examen tehnico-științific la un institut specializat din București. „În urma examinărilor de specialitate realizate de Institutul pentru Tehnologii Avansate a rezultat în mod neechivoc faptul că dispozitivele descoperite la locuința învinuitului fac parte din categoria mijloacelor specifice de interceptare a comunicațiilor”, se mai spune în rechizitoriu.
Aparaschivei, care a început să confecționeze astfel de microfoane în 1998 pentru uzul personal, a început să fie căutat de diverse persoane care aveau nevoie de dispozitive ușor de mascat pentru a le folosi în interesul propriu. Procurorii spun că în cursul anului 2002, „astfel de aparate au fost achiziționate de lideri ai lumii interlope: Gheorghiță Cristinel Tănasă, Ovidiu Hasan și Amelia Avram, concubina celui dintîi. Dispozitivele au fost instalate în incinta cluburilor de noapte Flamingo și Armando. De asemenea, au mai fost amplasate două astfel de microfoane în două apartamente din Bacău, situate pe străzile Alexandru cel Bun și Mioriței”, se mai precizează în document, fără a se mai da lămuriri cum au fost folosite acestea de către proprietarii unora dintre cluburile de striptease cele mai cunoscute și controversate din Bacău, locuri de adunare a altor interlopi la fel de renumiți nu numai din Bacău, ci și din țară.
Despre cele două microfoane plasate în apartamente, Aparaschivei spune că au fost instalate chiar de el însuși după ce au fost cumpărate de Gheorghiță Tănasă. „Lui Tănasă i-am vîndut trei microfoane, dintre care două le-am instalat eu personal unul într-un apartament de pe strada Mioriței, în spatele unui tablou, și celălalt într-un apartament de pe strada Alexandru cel Bun, pe care l-am pus în spatele unei draperii. Tănasă mi-a precizat că intenționează să afle în acest mod cine a sustras mai multe sume de bani”, relatează în declarația sa Aparaschivei. Aparatele au fost vîndute în cursul anului 2002. Tot în același an, el i-a mai vîndut două microfoane patronului barului Unic, Ovidiu Nechita, care i-a spus că are nevoie de ele la paza barului. Ultimul microfon vîndut a fost la începutul acestui an unui angajat al Romtelecom Bacău, Dan Pascaru, care în timpul liber este DJ la motelul Măgura. „Acesta mi-a spus că va încerca să intercepteze convorbirile unei prietene de-a lui”, precizează Aparaschivei.
Tribunalul Bacău, unul dintre locurile suspecte de infectare cu „gîndaci”
În rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău se precizează că unul dintre locurile suspectate că s-ar fi amplasat un microfon a fost chiar incinta Tribunalului Bacău. Mai precis, Biroul de expertize judiciare. „În cursul lunii ianuarie 2003 existau indicii că un astfel de aparat a fost amplasat la Biroul de expertiză judiciară a Tribunalului Bacău. S-au ridicat în vederea examinării două aparate telefonice din această încăpere pentru care s-au cerut realții privind starea lor de funcționare și dacă au aparatură de interceptare de la Serviciul Român de Informații (SRI) Bacău”, se mai spune în rechizitoriu. Specialiștii de la SRI au spus însă că telefoanele nu sînt în stare de funcționare și nici nu au fost „echipate” cu alte elemente care să le permită interceptarea convorbirilor. Biroul de expertiză judiciară este un loc în care foarte puțină lume are acces, cu excepția strictă a persoanelor avizate. Chiar și avocații îi calcă destul de rar pragul, și doar în prezența specialiștilor. Cert este că deși specialiștii nu au găsit nimic în neregulă cu telefoanele ridicate în vederea examinării, faptul a fost consemnat în rechizitoriu.
Nici unul dintre cumpărători nu recunoaște tranzacția
Nici unul dintre cei nominalizați de Remus Dănuț Aparaschivei ca fiind clienții lui nu recunosc în declarațiile date acest lucru. Dan Pascaru spune că îl știa pe Aparaschivei ca fiind unul dintre cei care se ocupau cu reparația aparaturii de discotecă și că a cumpărat de la el, pe la începutul anului, un amplificator de mirofon „pentru comandă microcontroler lumină jeaner pe care l-a înlocuit la una dintre luminile din discotecă. Nu am cumpărat niciodată de la el aparatură de interceptare”, spune Pascaru. Nici Nechita nu se lasă mai prejos și susține că l-a contactat pe Aparaschivei pentru a-l ajuta cu dotările pentru o sală de internet. „Pentru materialele utilizate la dotarea sălii i-am plătit 150.000 de lei. Nu și-a terminat treaba și nu i-am mai dat alți bani. Nu i-am solicitat și nici nu am primit de la el microemițătoare cu microfon destinate interceptării convorbirilor ambientale”, spune și patronul barului Unic, care mai precizeză că nu-și poate explica declarațiile lui Dănuț Aparaschivei. Tot la fel declară și Gheorghiță Tănasă, care recunoaște că-l știe pe învinuit de mai multă vreme ca ocupîndu-se cu reparațiile aparaturii de discotecă. „Am luat de la el, în cursul anului 2002, scaner de lumini cu care mi-am dotat barul. Alte bunuri, respectiv microemițătoare cu microfon, nu am luat niciodată și nici nu am fost interesat de procurarea lor”, afirmă Tănasă.
În ceea ce-l privește pe Adrian Chiscop, acesta este plecat din țară, iar procurorii au disjuns cauza de dosarul lui Aparaschivei. Acesta din urmă a mai declarat că nu cere apărător și nici expertiză neuropsihiatrică. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 13 noiembrie 2003. (Mirela ROMANEȚ)
pe raster
„Nu a mai existat o asemenea acuzație pe rolul instanțelor de cînd sînt practician”
Trimiterea în judecată a lui Aparaschivei pentru o acuză atît de gravă, atentat la siguranța națională, nu a rămas neobservată în Tribunalul Bacău. Unul dintre magistrații prestigioși ai instituției ne-a declarat că are suficient de multă experiență ca să ne spună cu certitudine că un asemenea caz nu a mai fost pe rolul instanței băcăuane. Spusele acestuia au fost întărite și de avocați. „Pînă în prezent nu a mai existat un semenea caz pe rolul instanțelor băcăuane, nici înainte și nici după revoluție. Eu am 30 de ani de practică și nu am mai întîlnit pînă acum un asemenea caz”, ne-a declarat avocatul Viorel Apostol. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns