Firme de buzunar dau tunuri de zeci de miliarde de lei
• numai în primele trei luni ale anului, evaziunea fiscală din județ s-a apropiat de 100 de miliarde de lei • din aceast sumă, mai bine de 90 % o reprezintă afacerile ilicite cu combustibil
Comisarii Gărzii Financiare Bacău au constatat, numai în primele trei luni ale acestui an, că o parte dintre firmele din județul nostru au creat un prejudiciu la bugetul statului de peste 92 de miliarde de lei. Suma reprezintă accize, Taxă pe Valoare Adăugată, penalizări și dobînzi pe care patronii nu le-au achitat, conform legii, preferînd să bage în propriul buzunar banii datorați statului. Pavel Albu, comisarul șef al Gărzii Financiare Bacău, spune că peste 90 % din evaziunea fiscală constatată provine din afacerile cu petrol. În 35 de cazuri, comisarii au sesizat procurorii, pentru întocmirea de dosare penale patronilor evazioniști. „Din păcate, înregistrăm un trist record: în cele 35 de dosare, prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la 106 miliarde de lei. Asta fără să luăm în calcul și dosarele pe care le avem în lucru și în care, împreună cu polițiștii, încercăm să stabilim valoarea prejudiciului”, ne-a declarat Pavel Albu.
De cele mai multe ori, tunurile le dau firme obscure, care se înființează special pentru a face tranzacții dubioase, după care patronii cu buzunarele pline dispar sau cesionează acțiunile unor indivizi care fie nu sînt de găsit, fie sănătatea lor mintală nu permite anchetarea. O capcană poate fi credulitatea celor care vor să facă afaceri și care se pot trezi în situații dintre cele mai complicate, avertizează comisarul-șef Albu. O astfel de victimă pare să fi fost Gabriel Suciu din Brașov, care a cumpărat firma Perspective Design SRL Onești, de la fostul administrator, Anuța Tudor. După ce l-a convins pe brașovean că firma e curată ca lacrima și că, în ultimii ani, nu a desfășurat activitate, Anuța Tudor a fugit din țară. Știa ea bine ce face, pentru că societatea pe care a condus-o nu a mai depus declarații de impozitare, bilanțuri contabile și nici nu a mai plătit impozite și taxe, încă din anul 2000.
Împreună cu polițiștii din Onești, comisarii au reușit să descopere 14 facturi fiscale, care ulterior s-au dovedit a fi false, și care au fost emise în numele în numele Perspective Design Onești. La un control minuțios, organele fiscale au descoperit că, în realitate, 12 dintre cele 14 facturi aparțineau societății Prisma Onești, care le-a declarat pierdute încă din 1999, iar restul de două facturi erau ale unei societăți, aflate în lichidare încă din 2001. Toate facturile erau pentru produse petroliere și patroana Anița Tudor nu a achitat la bugetul statului nici un leu, reprezentînd accize, taxă de drum sau TVA. Comisarii au stabilit că valoarea totală a prejudiciului adus bugetului de stat prin neplată se ridică la 1,5 miliarde de lei. Anuța Tudor a dispărut din țară, așa că, cel puțin un timp, nu va răspunde pentru hoție.
Femeile par să dețină capul de afiș al evaziunii fiscale cu petrol. De la Hemeiuși, Mirela Dîrjan, administratorul Trans Est SRL din localitate, s-a decis și ea să se lanseze în afaceri cu carburanți. În intervalul februarie – decembrie 2002, Mirela Dîrjan s-a aprovizionat de la Vinia Forest SRL Ploiești cu 144 de tone de combustibil și solvent, în valoare de două miliarde de lei, iar de la firmele Interactiv Grup SRL Fărcașa, Interexim SRL Bacău și AgaPet SRL Ploiești a luat motorină, în valoare de 8,5 miliarde de lei. „În același interval de timp, Trans Est a înregistrat livrări de produse petroliere, care s-au dovedit că au fost fictive, către AgaPet Ploiești și Interactiv Fărcașa. Din documente, rezulta că societatea ar fi cumpărat solvent și combustibil de tip M, pe care l-a vîndut către cele două firme din Fărcașa și Ploiești, și de la care ar fi cumpărat apoi benzine și motorine. În realitate, acest transfer nu s-a făcut decît în acte, iar combustibilul de timp M și solventul au fost vîndute pe piață, direct sub formă de benzină și motorină. Și în acest caz am sesizat organele de urmărire penală, pentru că am stabilit că prejudiciul adus bugetului de stat a fost de 1,3 miliarde de lei”, ne-a declarat comisarul șef Pavel Albu.
Afacerile cu petrol au tentacule și în alte județe
General Trans Company din Comănești, administrată de Horia Gurău, a intrat în atenția comisarilor Gărzii Financiare Bacău, care au stabilit că firma a ușurat buzunarrul statului cu aproape cinci miliarde de lei. Gurău și-a însușit banii într-un mod devenit de-acum clasic. În intervalul ianuarie – septembrie 2002, societatea a înregistrat în contabilitate 29 de facturi provenind de la societățile Iuliano SRL, Imperial Construct SRL, ambele din Constanța, și de la Addos Impex SRL Focșani. Prin aceste documente, s-a încercat justificarea unei cantități însemnate de produse petroliere, în valoare de 11,8 miliarde de lei. Comisarii din Bacău au apelat la colegii din Constanța și Vrancea și au constatat că cele două firme constănțene erau radiate din evidențe de la începutul anului 2002, iar patronul societății Addos Focșani era arestat pentru că nu a depus nici o declarație de impozite și taxe. Cu alte cuvinte, facturile introduse în contabilitatea de la General Trans Company Comănești erau false și prin acestea se încerca doar justificarea unor tranzacții cu produse petroliere pe care Horia Gurău le-a făcut. Numai pentru aceste facturi s-a stabilit prejudiciul de cinci miliarde de lei, prin neplata nici unui leu la bugetul statului, iar comisarii lucrează încă la caz, în încercarea de a stabili proveniența reală a mărfii.
Adrian Jipa, patronul Fanady Inter SRL Onești, probabil că ar fi trăit liniștit din afaceri ilicite cu produse petroliere, dacă la Arad nu s-ar fi descoperit într-un depozit o cantitate însemnată de benzină de slabă calitate, importată de o firmă din Piatra Neamț, benzină care a fost distribuită și prin intermediul societății lui Jipa. „Împreună cu polițiștii din Onești, ne-am dus la sediul unde era înregistrată firma Fanady Inter Onești. Proprietarul apartamentului ne-a spus că de trei luni îl așteaptă pe patron să îi plătească chiria. Am încercat să vedem cine a ținut contabilitatea de la Fanady și am descoperit că era vorba despre cineva din Oituz. Cînd am ajuns la contabil, ne-a povestit că, chiar înainte cu o zi, l-a vizitat patronul, i-a luat toate documentele și i-a recomandat să distrugă arhiva societății, ținută pe calculator. Probabil toate documentele legate de acele importuri de benzină sînt în geanta lui Adrian Jipa. El este căutat acum de poliție și are deja un dosar penal la Timișoara”, ne-a declarat Pavel Albu. Comisarii Gărzii din Bacău au reușit să intre în posesia documentelor pentru o livrare de 100 de tone de benzină de la Fanady Inter către Euro Oil SRL Săliște, în valoare de 2,3 miliarde de lei, prin care statul a fost înșelat cu 1,1 miliarde de lei. Dacă printr-o singură tranzacție de acest tip patronii pot băga în buzunar miliarde de lei, este dificil de estimat cît este evaziunea fiscală reală.
De-a dreptul îngrijorător pare, însă, faptul că patronii prinși cu ocaua mică de garda financiară, în loc să acopere găurile produse la buget, zburdă fără probleme și continuă să dea noi „lovituri”. Este cazul lui Relu Buliga, patronul Oil Relon SRL Onești, care a fost „dovedit” în luna februarie că a făcut afaceri ilicite cu petrol. Comisarii i-au dat atunci o amendă de un miliard de lei și au stabilit o pagubă de aproape 700 de milioane de lei, dar au depus pe masa procurorilor și o sesizare penală pe numele lui Relu Buliga. În urma unei colaborări cu colegii din Satu Mare, comisarii din Bacău au mai descoperit că societatea Iulia Boss SRL Negrești a emis către Oil Relon 11 facturi fiscale, reprezentînd contravaloarea unor produse petroliere. Oil Relon a mai cumpărat de la Krovmer Onești, Rompetrol București și Micromega Galați 550 de tone de produse petroliere pentru care nu se plătesc accize (solvenți, fracții benzenice, compus MTBE), în valoare de nouă miliarde de lei. „Oil Relon a vîndut produsele neaccizate, sub formă de benzină și motorină. Am stabilit că 241 de tone au fost livrate către Krovmer Onești și Columb Servicii București. Practic, piața combustibililor a fost alimentată cu produse de calitate inferioară, dar la prețuri de benzină sau motorină. Prejudiciul creat în acest caz la bugetul statului a fost de 3,5 miliarde de lei, și urmează să stabilim și ce s-a întîmplat cu restul cantității de produse, care figurează în facturi”, spune comisarul-șef Albu. Patronul de la Oil Relon, după ce și-a îndesat prin buzinare cel puțin 3,5 miliarde de lei, a dispărut din țară și este de negăsit.
Pînă la proba contrarie, noile prevederi legislative par infailibile
Pavel Albu crede că noua legislație va limita, cel puțin pentru o perioadă, flagelul evaziunii fiscale din domeniul afacerilor cu produse petroliere. Și asta pentru că, potrivit unei recente ordonanțe, responsabilitatea achitării accizelor și a taxei de drum, corespunzătoare unei tone de benzină sau motorină, nu mai revine rafinăriei, ci cumpărătorului. Ministerul Industriilor a acreditat depozitele care pot cumpăra produse petroliere, care apoi pot revinde către utilizatorul final, benzinăria. Livrarea mărfii nu se poate face decît după ce cumpărătorul demonstrează că a achitat taxele la buget. Comisarul șef Pavel Albu a recunoscut ieri că o serie dintre prevederile noii ordonanțe au fost propuse de comisarii băcăuani, care de ani de zile se confruntă cu fenomenul evaziunii fiscale uriașe în acest domeniu. „Am lucrat la un studiu realizat de Garda Financiară Centrală, din care a reieșit că, în anul 2002, prin introducerea pe piață de uleiuri și solvenți care au fost vînduți sub formă de benzină, și prin neplata la bugetul statului a accizelor și TVA, s-a creat o pagubă de peste 40 de milioane de dolari. Toate aceste produse de calitate inferioară au fost introduse pe piața carburanților auto. S-a pus problema că trebuia făcut ceva. Noua ordonanță limitează evaziunea: rafinăriile nu pot vinde decît engrosiștilor, și numai după ce aceștia achită dările la stat, iar utilizatorii finali nu pot cumpăra decît de la firme acreditate”, a precizat Pavel Albu.
În județul Bacău există 68 de depozite acreditate și trei producători: Rafo, Rafinăria Dărmănești și Carom Onești. Comisarul-șef Albu este convins că fenomenul evaziunii ficale în domeniul petrolului va fi redus, dar nu eliminat: „Pentru orice sistem lansat ca fiind infailibil, există riscul ca acesta să fie depășit de patronii inventivi”. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns