Bacauanii au parte de aer ceva mai curat, cel putin asta reiese din raportul de activitate al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) pe 2011. Aceasta, in ciuda poluarilor cu amoniac, puternice la care cetatenii numai din municipiul Bacau au fost supusi cu precadere in prima parte a perioadei raportate.
Potrivit ARPM Bacau, in 2011, la nivelul judetului Bacau s-au inregistrat 26 de poluari care au afectat factorii de mediu „aer”, „apa” si „sol”, din care 7 poluari au afectat exclusiv factorul „aer”, iar inca unul, concomitent, factorii „aer” si „apa”. De asemenea, aceleasi date arata ca cele mai multe sesizari asupra unor eventuale poluari ale aerului s-au primit in municipiul Bacau, problema sesizata fiind cea a mirosului puternic de amoniac.
„Din totalul sesizarilor referitoare la disconfortul produs de mirosul de amoniac, un numar de 14 prelevari au fost efectuate la solicitarea Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Bacau. Unele analize au revelat valori sub concetratia maxima admisibila.
Alte sesizari referitoare la calitatea aerului au fost, in luna octombrie 2011, cu privire la disconfortul dat de mirosul de amoniac produs de deseurile depozitate la fermele de pasari ale unor operatori economici”, se arata in raportul ARPM Bacau. Potrivit institutiei, prelucrarea statistica a tuturor datelor releva faptul ca, in 2011, in general pentru factorul mediu „aer”, s-a constatat o usoara imbunatatire a calitatii acestuia sub aspectul indicatorilor urmariti prin reteaua de monitorizare automata si manuala. „Pentru indicatorul amoniac constatam ca, cu exceptia primei perioade a anului trecut, numnarul depasirilor la limita sint intr-o usoara scadere”, se specifica in raport.
In perioada 04 ianuarie – 01 februarie 2011, in municipiul Bacau s-au inregistrat nu mai putin de patru depasiri substantiale ale concentratiei maxime admise la indicatorul amoniac, precum si patru depasiri ale pragului de alerta, probe de scurta durata sau probe medii zilnice. In a doua parte a anului mentionat, s-au semnalat alte doua depasiri ale pragului de alerta precum si o depasire a concetratiei maxime admise la indicatorul amoniac, cea din urma, pe 21 noiembrie. Comparativ, in 2010, s-au inregistrat sapte depasiri ale concentratiei maxime admise si cinci depasiri ale pragurilor de alerta la acelasi indicator, amoniacul.
stefan a zis
Poluarea cu amoniac in 2011 a fost foarte grava. Niciodata nu a fost poluare asa de mare ca anul trecut. Agentia mediului probabil a facut masuratori in stratosfera Bacaului.
Bibi a zis
serios ?? cand avem CIC -ul la 2 pasi si mai scapa amoniac si sulf ???