Documentele oficiale emise de către instituțiile statului pot avea unele erori, care pot da consecințe neplăcute pentru solicitant. Una dintre cele mai grave greșeli este cea legată de actele referitoare la agenții economici. În cazul în care eliberarea unor documente privind înregistrarea unei noi societăți sau a unui certificat de mențiuni de către Oficiul Registrului Comerțului (ORC) se constată erori în conținutul acestora, se va solicita emitentului îndreptarea greșelilor. Procedura este reglementată de legislația privind modul de ținere a registrelor comerțului și de efectuare a înregistrărilor. Aici se pot ivi două situații: înregistrarea de date eronate din culpa personalului ORC, caz în care îndreptarea erorii se face fără plata unei taxe sau înregistrarea unor date greșite în conținutul documentelor emise de alte organe decît ORC (notari, judecători delegați etc). În primul caz, comerciantul va sesiza ORC despre greșelile din certificatul de înregistrare sau din conținutul extrasului din registrul comerțului care însoțește, de regulă, un certificat de înregistrare de mențiuni. Referentul care primește sesizarea procedează la verificarea documentelor din arhiva registrului, aferente înregistrării respective, și, dacă sesizarea este întemeiată, se procedează la îndreptarea acesteia, fără obligarea comerciantului la plata vreunei taxe.
În urma îndreptării erorii, i se eliberează comerciantului, dacă este nevoie, un nou certificat de înregistrare sau un nou extras din Registru, cu datele corecte. Dacă datele greșite sînt constatate în cuprinsul altor acte decît cele emise de registrul comerțului (act constitutiv, act adițional, hotărîri judecătorești, încheieri ale judecătorului delegat etc.), agentul economic trebuie să solicite mai întîi rectificarea acestor documente, după care poate cere îndreptarea erorilor la ORC. În funcție de natura actului pe baza căruia s-au făcut înregistrări eronate la Registru, cheltuielile de îndreptare a erorilor sînt suportate de comerciant. Aceste cheltuieli pot include și costurile publicării în Monitorul Oficial a actului corectat (act adițional, încheiere a judecătorului delegat etc.)
Pentru îndreptarea unei erori, comerciantul trebuie să completeze o cerere, în care va menționa atît conținutul greșelii, cît și datele corecte care trebuie înregistrate. Cererea trebuie însoțită de documentul care a generat eroarea materială, dar corectat. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns