Lemnul de fag a rămas cel mai căutat sortiment la licitația de masă lemnoasă pe picior (arbori care se găsesc încă în pădure – n.r) desfășurată la sediul Direcției Silvice Bacău. Prețurile au depășit în unele cazuri un milion de lei metrul cub. Licitația a fost a doua pentru masa lemnoasă care se exploatează în anul 2003. Cu toate acestea, competiția a fost strînsă. Partizile de la ocoalele silvice aflate mai la șes – Sascut, Zeletin – au fost cele mai disputate. Acolo prețurile s-au dublat în unele cazuri. Dar dacă în cazul unor firme ca Bestwood, CPL Cleja sau Tazlău Industry valorile ridicate nu constituie chiar o noutate, au existat surprize și la firmele mici. O partidă care conține copaci doborîți de vînt – și care au, de regulă, prețuri mai mici – a fost disputată de doi competitori, pînă cînd prețul inițial aproape s-a dublat.
Firmele mari nu s-a dezmințit nici de această dată. Au existat partizi în care au fost 12-15 competitori înscriși. De cele mai multe ori, în cursa finală au rămas doar doi. Surprizele însă m-au lipsit. O partidă de aproape 1.000 de mc, din Ocolul Silvic Sascut, cu specie predominantă fag, a plecat de la 482.000 de lei/mc. Inițial, disputa între CPL Cleja și Betwood a dus prețul pînă la 800.000 de lei. Cînd părea că lucrurile se vor opri aici, firma Vortex a supralicitat și, în final, a cîștigat cu 986.000 de lei/mc. O altă partidă, tot cu fag, a plecat de la 521.000 de lei/mc și a ajuns la 1.025.000 de lei.
La masa fasonată lucrurile au fost ceva mai simple. Licitația a fost în plic închis, așa că a cîștigat cel care a dat prețul cel mai bun. Firmele mari au supralicitat și aici, mai ales cînd a fost vorba de stejar. La un lot de buștean de stejar de 50 de mc, prețul de plecare a fost de 3.150.000 de lei/mc, dar CPL Cleja a dat peste patru milioane de lei și a adjudecat lemnul. Un alt lot a fost a fost adjucecat la 3,78 milioane de lei/mc, deși a plecat la 2,8 milioane de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns