Sumele pe care băcăuanii trebuie să le plătească la întreținere sînt mai mari decît luna trecută. Chiar dacă luna februarie a fost mai scurtă decît ianuarie, reprezentanții celor două societăți furnizoare de agent termic din Bacău susțin că temperaturile exterioare au fost mai scăzute, ceea ce a făcut ca și consumul de agent termic să fie mai mare. În plus, în luna ianuarie facturile au fost mai mici ca urmare a diminuării aplicate de furnizori după intrarea retroactivă în vigoare a Ordonanței 6, referitoare la consumul mediu contorizat. În aceste condiții, băcăuanii racordați la centralele termice de cartier trebuie să scoată din buzunar, în medie, 25.000 de lei pentru un metru pătrat la încălzire. Tarifele sînt, în general, uniforme la asociațiile deservite de Termloc pentru că firma a aplicat, și în această lună, tariful mediu contorizat.
Cît privește facturile la asociațiile din sistemul de termoficare al punctelor termice de cartier, aici lucrurile sînt diferite. Prețurile variază în jurul a 28.000 – 30.000 de lei. Există, însă, și excepții. La Asociația 60, spre exemplu, deși calculele nu erau încheiate, costul unui metru pătrat la încălzire ajunge în jurul a 35.000 de lei metrul pătrat. Ca în fiecare lună, Asociația 124 din zona Mioriței se menține în topul celor mai scumpe asociații din Bacău. După ce în luna decembrie locatarii de aici au avut de achitat 42.000 de lei pentru un metru pătrat, iar în luna ianuarie costul încălzirii a ajuns în jurui a 25.000 de lei, în februarie băcăuanii din cadrul asociației 124 trebuie să achite nu mai puțin de 38.000 de lei pentru un metru pătrat. În aceste condiții, proprietarii ale căror apartamente au 60 de metri pătrați trebuie să plătească numai pentru căldură 2,2 milioane de lei. Povara întreținerii este și mai mare pentru locatarii care nu au apometre, întrucît cei care plătesc apa caldă în sistem paușal au de achitat nu mai puțin de 985.000 de lei de persoană.
Chiar dacă mari sau foarte mari, prețurile pot fi mai mici dacă întreaga asociație achită la furnizor, în termen de 15 zile, contravaloarea facturilor curente. Asociațiile beneficiază de o reducere de 10 la sută care poate fi aplicată locatarilor în lună următoare. Pînă acum, în Bacău, de această facilitate au beneciciat doar asociațiile foarte mici care administrează cîteva scări de blocuri și unde recuperarea banilor decurge mult mai ușor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns