• deși pînă acum au fost semnalate doar două cazuri, se bănuiește că numărul copiilor bătuți de frați este mult mai mare • specialiștii spun că aceste agresiuni apar în familiile în care violența este la loc de cinste, iar minorii adoptă comportamentul părinților • sancțiunile prevăzute de legislație pentru minorii agresori sînt aceleași ca și pentru adulți
După ce în urmă cu cîțiva ani erau semnalate primele cazuri de copii abuzați, fapt ce șoca pe multă lume prin gravitatea loviturilor aplicate minorilor de adulți, nu de multă vreme au apărut și situațiile în care agresorii sînt chiar minori. Ultimul caz este cel al Andreei Enache, de 12 ani, din satul Pîncești, comuna Sascut. Motivînd că nu știa foarte bine lecțiile, fratele său mai mare, Mădălin Vasile, de 16 ani, a bătut-o cu nuiaua pînă a învinețit-o pe aproape tot corpul. Deși șocant pentru restul lumii, astfel de cazuri erau considerate de specialiști previzibile, din moment ce în majoritatea familiilor bătaia este considerată ca ruptă din rai. Nici pentru specialiștii în cazurile de copii abuzați sau neglijați fenomenul nu este o mare surpriză. „Este grav ce se întîmplă, dar oarecum de așteptat. În condițiile în care minorii cresc în familii în care agresiunea este la loc de cinste, este de așteptat ca și copiii să adopte din comportamentul părinților. Practic, ei se coalizează cu părintele agresor împotriva celui mai neajutorat membru al familiei”, este de părere Carmen Lazăr, asistent social la Centrul Lalelelor Bacău, instituție care îngrijește victimele agresiunii adulților și, mai nou, chiar și a tinerilor.
Pentru că, de obicei, membrii familiei nu iau măsuri pentru a stopa agresarea copiilor între ei, astfel de cazuri rămîn de cele mai multe ori necunoscute. Ele sînt semnalate doar în momentul în care abuzul a fost atît de puternic, încît este necesară intervenția medicului sau membrii societății civile reacționează la suferința celor mici și neajutorați. Sesizările apar imediat doar atunci cînd agresorii sînt din afara familiei, situație în care rudele ajung pînă la Tribunal, pentru a compensa material suferința provocată micuțului bătut.
Și minorii agresori pot face pușărie
Actele normative în vigoare nu stipulează nici un fel de sancțiuni speciale pentru minorii agresori. La încadrarea faptei, dacă au vîrsta cuprinsă între 14 și 16 ani, agresorii răspund cu discernămînt, la fel ca în cazul oricărei infracțiuni comise, iar după vîrsta de 16 ani răspund penal pentru faptele comise. Sancțiunea prevăzută de art. 306 din Codul Penal, referitor la rele tratamente aplicate minorului, este de închisoare de la 1 la 5 ani. Încadrarea faprei ține însă cont de numărul de zile de spitalizare a copilului agresat. În cazul în care în certificatul medico-legal sînt recomandate sub 21 de zile de spitalizare, părțile se pot împăca, iar dacă prescripția legiștilor este peste 21 de zile, agresotul răspunde penal. „Am avut foarte multe situații în care copiii care veneau la noi erau invinețiți foarte tare, iar părinților nu li s-a întîmplat nimic, justiția considerînd că aceștia nu reprezintă un pericol public sau că „nu se dispune începerea urmăririi penale pentru că din cercetări nu sînt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii. În cazul tînărului din Sacut care și-a bătut sora este de așteptat ca legea să fie permisivă și acesta să nu pățească nimic”, sînt de părere speciliștii de la Centrul Lalelelor.
Deocamdată, nici viitorul Andeei și nici al fratelui ei, care a agresat-o, nu este cunoscut. Totul depinde de ancheta efectuată de asistenții sociali și de polițiștii din comuna Sascut. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns