Agricola Bacau, principalul exportator de carne de pasare din Romania, a exportat, in primele cinci luni, peste 22% din productia sa de carne de pasare, in contextul in care in 2010 exporturile companiei nu au depasit 12% din productia realizata. In volum, exporturile au crescut cu 76% fata de anul precedent, iar valoric exporturile din 2011 au fost mai mari cu 219% fata de perioada similara a anului trecut. Aceasta crestere valorica semnificativa a fost determinata in principal de cresterea proportiei de carne refrigerata livrata pe pietele externe (60% din total carne exportata in 2011, de la 20% in anii trecuti).
Principalele sortimente livrate pe pietele din Vest sint piept de pui cu os sau dezosat, file din piept de pui si pui grill. „Cele mai importante tari in care exportam sint Germania, Olanda, Franta si Grecia si ne intereseaza piata Marii Britanii in special, unde deja colegii de la Europrod au livrat prima transa de produse de tip ready-meal. Intentionam, de asemenea, sa exportam salamuri crude uscate, de la Salbac, unde in acest moment am demarat o investitie de marire a capacitatii de productie la aceasta grupa de produse” – ne-a declarat Grigore Horoi, presedintele Grupului Agricola.
Unul dintre obiectivele Agricola Bacau pentru anul 2012 este cresterea cotei de piata la carnea de pasare la 16%, fata de 14% cit a inregistrat in anul 2010. „Daca anul trecut am comercializat, in total, putin peste 26.000 de tone de carne de pasare, in 2011 estimam ca vom vinde peste 31.000 de tone. Ne intereseaza foarte mult, in continuare, piata interna, insa cea mai importanta «caracteristica» a consumului in 2011 va ramine prudenta, iar in ceea ce priveste carnea de pasare estimez ca nivelul consumului va fi stationar. Prin urmare, crestem cantitatile de carne la export. Consider, insa, ca in 2012 piata carnii de pasare din Romania se va incadra in trendul previzionat de tarile UE, si anume o crestere usoara, de 2 – 3 procente” – a precizat Grigore Horoi. (Petru DONE)
Lasă un răspuns