Locuitorii din cartierul Gherăiești continuă lupta cu Agricola, compania băcăuană care vrea să mărească abatorul din cartier. Ei cred că acesta oricum le otrăvește viața de mulți ani și pun pe seama poluării din zonă o lungă listă de morți înainte de vreme și îmbolnăviți de cancer sau alte boli grave. În timp ce oamenii speră la ajutorul instituțiilor statului, Agricola a plătit un studiu de impact ale cărui concluzii îi vin mănușă și neagă orice problemă care ar putea sta în calea extinderii abatorului. Utilitățile abatorului sunt însă extrem de aproape de puțurile de captare a apei din Gherăiești, parte din proiectul Rezervei de Apă a Bacăului, ceea ce extinde interesul public de la cartier la întregul oraș.
S-a ținut și o dezbatere publică, la care șefii Agenției pentru Protecția Mediului s-au afișat drept aliați ai Agricolei. Chiar și așa, după ce locuitorii au prezentat probele și argumentele pe care se sprijină, reprezentanții producătorului de carne au plecat îngândurați, obținerea avizelor pentru extinderea abatorului din zona rezidențială nu mai pare o formalitate.
Prima amendă, de la Poliția Locală
În 2019, Grupul Agricola și-a anunțat intenția de a mări capacitatea de producție la abatorul pe care îl are în cartierul Gherăiești. „Puiul fericit” ar urma să fie asomat în număr de 13.500 de bucăți pe oră, față de capacitatea actuală, de „numai” 8.000.
În articolul menționat mai sus, directorul general al Agricolei, Grigore Horoi, a declarat că „în tot ceea ce facem avem grijă să nu afectăm calitatea vieții celor care se învecinează cu noi. Evident, acest proiect se va realiza dacă există avizul tuturor instituțiilor implicate”. Numai că Agricola nu a mai avut răbdare și s-a apucat de lucru.
Așa cum se vede în fotografiile de mai sus, graba a fost mai puternică decât respectarea legii, s-au făcut lucrări fără autorizație. Sesizată de cetățeni și pusă în fața evidenței probelor, Poliția Locală n-a avut încotro și a amendat Agricola (vezi facsimil mai jos).
Studiul de mediu al Agricolei a auzit… câinii din Gherăiești
Studiul comandat de Agricola a fost realizat în ianuarie 2020 de Eco Project Consulting. Concluziile la care au ajuns specialiștii acesteia contrazic sau minimalizează toate reclamațiile vecinilor abatorului:
In timpul functionarii Abatorului de pasari nu exista emisii de poluanti in aer din procesul de abatorizare propriu zis. Emisii punctiforme sunt doar de la centrala termica prin arderea gazului metan.
Prin masurile luate, in timpul functionarii investitiei nu se va produce impact asupra solului si subsolului din amplasament.
In legatura cu mirosurile de pe amplasament s-a efectuat un studiu de sanatate asupra populatiei din zona, in care se mentioneaza:
In general mirosurile sunt considerate subiectiv, deci reactiile la stimuli de miros (odorizanti) nu sunt intotdeauna predictibile. Pe deasupra, simtul mirosului devine selectiv, adica mirosim instinctiv anumite mirosuri si ignoram altele. Mirosul, ca si gustul, poate fi adaptat unor anumiti stimuli dupa expunere si poate fi atenuat cu timpul. Nici un studiu nu a dovedit ca exista vreo boala sau modificare fiziologica cauzata de locuirea sau munca in zonele din vecinatatea obiectivelor generatoare de mirosuri neplacute. Cu certitudine, se poate afirma ca starea de sanatate a persoanelor care locuiesc in zone cu mirosuri dezagreabile nu este afectata de mirosuri. Mirosul de la ferme este mai degraba o sursa de disconfort sau neplaceri.Functionarea unitatii industriale de abatorizare si prelucrare a carnii de pasare apartinand societatii Agricola International SA, localitatea Bacau, nu a eliberat in perioada analizata (24 ore) substante periculoase (amoniac, PM10, si H2S) in concentratii care sa depaseasca valorile maxim admise pentru aer in zone protejate.
Nivelele de zgomot ambiental au depasit Limita Maximă Admisă (LMA) pe timp de zi (55 dB) in punctul de masurare 3 (Calea Moldovei) datorita traficului rutier foarte intens. In punctul de masurare 1 (str. Arinilor) nivelul de zgomot ambiental (zi) s-a situat la limita superioara a nivelului admis. In schimb, pe timp de noapte toate valorile masurate ale zgomotului ambiental in cele 3 puncte au depasit LMA (45 dB) chiar si cu peste 15 decibeli (punct 2 si punct 3).
Pe perioada masuratorii, au trecut 2 autoturisme. Surse de zgomot: activitate amplasament si latratul cainilor de pe str. Arinilor – Fara valori de trafic. Surse de zgomot: activitate amplasament si latratul cainilor de pe str. Arinilor – Pe perioada masuratorii, a trecut 1 autoturism. Surse de zgomot: activitate amplasament si latratul cainilor de pe str. Arinilor – Fara valori de trafic. – Fara valori de trafic – Pe perioada masuratorii, au trecut 2 autoturisme. Surse de zgomot: latratul cainilor de pe str. E. Teodoroiu
Citiți raportul integral al specialiștilor angajați de Agricola:
„Am fost cobaii experimentali ai SC Agricola Internațional SA”
Locuitorii din Gherăiești contestă concluziile raportului și arată că abatorul de păsări se află amplasat la mai puțin de 10 m de locuințele învecinate de pe străzile Arinilor, Ecaterina Teodoroiu și Calea Moldovei, „încalcând astfel flagrant prevederile acestui act legislativ și aducând grave prejudicii sănătății populației din zonă prin poluarea pe care o generează”.
„Strada Arinilor se confruntă deja cu un fenomen de depopulare masivă ca urmare a deceselor cauzate de tot felul de tumori maligne. Se poate afirma că în ultimii 12 ani, de la momentul punerii în funcțiune a Stației de epurare a apelor uzate și a dublării capacității de producție de la 40 000 la 80 000 păsări sacrificate zilnic, am fost cobaii experimentali ai SC Agricola Internațional SA ca urmare a poluării la care am fost expuși în mod continuat”, se arată în memoriul depus la Agenția pentru Protecția Mediului.
Coincidențe tragice, pe strada Arinilor
În lipsa unor studii științifice, locuitorii de pe strada Arinilor își numără rudele și vecinii căzuți pradă bolilor, unii dintre ei la vârste tinere:
Femeie diagnosticată în 2009 cu cancer de sân – decedată în martie 2020. Femeie diagnosticată în 2007 cu cancer de piele, la 37 de ani. Femeie diagnosticată în 2017 cu cancer de vezică. Bărbat cu accident vascular cerebral, în 2017. Speriată, o familie întreagă s-a mutat în grabă, iar cumpărătorul casei se teme pentru viața lui. Soț și soție decedați, moștenitorii au vândut, cumpărătorii plâng și acum pentru decizia luată. Soț și soție, grave probleme cardiace și neurologice. Într-o familie de pe Arinilor, din 2008 până 2014 au murit 6 membri, bolnavi de diverse afecțiuni, iar unul s-a spânzurat. Bărbat decedat de cancer osos, soția a murit și ea, în 2016, copiii au vândut, locul a fost părăsit. Femeie decedată de cancer.
Pe toți, nu-i leagă vreun studiu serios asupra incidenței bolilor în zonă, ci imensa coincidență că locuiesc sau au locuit pe strada Arinilor, din Gherăiești. Oficial, nicio legătură cu activitatea și utilitățile abatorului.
Locuitorii din Gherăiești cer respingerea cererii Agricola
Raportul firmei din Cluj a fost prezentat într-o dezbatere publică ce s-a ținut pe 24 februarie 2020 la școala din cartier. Lucian Tarcău, a cărui familie locuiește aici de aproape 100 de ani, și Eugen Golăeș, mutat mai recent, au povestit pentru Ziarul de Bacău faptul că, în fața celor circa 100 de cetățeni veniți să-și prezinte obiecțiile, reprezentanții APM și ai Agricola au părut să vorbească aceeași limbă. Tocmai de aceea, oamenii se tem că argumentele lor ar putea fi ignorate de APM, instituția care a rămas să analizeze atât raportul, cât și obiecțiile la adresa acestuia:
Pe lângă disconfortul produs de zgomot, noi și copiii noștri vom inspira 30 000 mc/h de praf, miros pestilențial și gaze de eșapament, adică suspensii PM 10, care au un potențial cancerigen extrem de ridicat.
Abatorul de păsări începe programul de sacrificare de la orele 3 ale dimineții iar mașinile cu păsări încep să sosească încă de le orele 1 ceea ce ar însemna ca populației de pe str. Arinilor, somnul și timpii de odihnă ai acestor oameni să fie și mai mult afectați, în condițiile în care potrivit măsurătorilor de zgomot efectuate în zilele de 10 și 11 septembrie 2019, reiese faptul că pe timp de noapte toate valorile zgomotului ambiental depășesc deja LMA 45 dB chiar și cu peste 15 dB.
Creșterea cu 70 la sută a capacității de producție de la 80.000 capete pui la 140000 capete pui pe zi, presupune o creștere exponențială a traficului greu al autovehiculelor care transportă pui de la ferme la abator, acentuându-se și mai mult poluarea și disconfortul la care suntem expuși zi de zi.
Conform ART 20, alineat 3, din legea 278/2013 privind emisiile industriale, nici o modificare substanțială planificată a unei instalații nu se poate realiza fără obținerea prealabilă a actelor de reglementare corespunzătoare etapelor de dezvoltare a unor astfel de modificări.
O altă problemă majoră de poluare cu gaze arse și compuși chimici ale acestora, cum ar fi oxizii de azot, dioxidul de sulf, pulberi, extrem de toxici pentru sănătatea oamenilor care locuiesc pe străzile Arinilor, Ecaterina Teodoroiu, Calea Moldovei, o constituie cele trei coșuri de fum ale cazanelor centralei termice care funcționează abuziv după cum am menționat mai sus. Aceste coșuri de fum, au o înălțime de doar 7 metri, în condițiile în care majoritatea imobilelor din vecinătate au cel puțin aceeași înălțime sau sunt chiar mai înalte de cât aceste coșuri de fum.
Ba mai mult tocmai datorită utilizării celor mai bune tehnici disponibile în domeniu doar la nivel teoretic în noaptea de 16 spre 17 septembrie 2019, bazinele stației de epurare au deversat inundând proprietatea d-lui Tarcău Lucian cu mii de metri cubi de ape uzate încărcate cu substanțe periculoase, în anul 2014 având loc un fenomen similiar, producându-se astfel o poluare semnificativă, fapt consemnat și în Raportul la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului- Extindere Abator păsări.
Suntem zilnic afectați de mirosurile pestilențiale infecte generate de bazinul tampon de 80 metri cubi ce deservește stația de epurare a apelor uzate, de bazinul de aerare și de bazinele stației de epurare a apelor uzate care sunt neacoperite și amplasate în aer liber la mai puțin de 10 m distanță de locuințele rezidențiale, iar prin descompunerea anaerobă a materiilor organice se degajă un miros insuportabil care se întinde la nord până în zona ansamblului rezidențial ,,Grădina cu Magnolii “ și a Parcului Gherăiești, iar la sud până în zona locuințelor din cartierul Nord în funcție de direcția predominantă a vântului.
Potrivit ART 9 din OMS 119/2014 între unitățile industriale, obiectivele sau activitățile care poluează factorii de mediu sau produc zgomot și vibrații în teritoriile protejate învecinate, se asigură zone de protecție sanitară. În același timp ART 11 al aceleași legi stipulează că distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt în cazul abatoarelor de minim 500 metri, iar în cazul stațiilor de epurare a apelor uzate de minim 300 metri.
Abatorul de păsări se află amplasat la mai puțin de 10 m de locuințele învecinate de pe străzile Arinilor, Ecaterina Teodoroiu și Calea Moldovei, încalcând astfel flagrant prevederile acestui act legislativ și aducând grave prejudicii sănătății populației din zonă prin poluarea pe care o generează.
Iată memoriul integral depus de locuitorii din Gherăiești:
Vom reveni cu detalii despre proiectul de mărire a abatorului Agricola, după decizia Agenției pentru Protecția Mediului Bacău.
ion a zis
goana dupa construitul caselor in zona aceea isi spune cuvantul. personal sustin cererea agricola,e un plus adus economiei bacaului
Florin a zis
Pana de curand aveam aceeasi opinie, nu locuiesc in zona, citind insa articolul realizez ca afecteaza de fapt tot Bacaul, uneori se simte mirosul pana spre Curtea de apel. Agricola s-ar putea reorienta spre alte locatii, proprii, departe de zonele locuite, Racova ar fi un exemplu.
BoogieMan a zis
In Racova nu ai locuitori, cum crezi ca ii vor primi acolo? Sa se respecte legea, avizele de mediu si cu asta-basta. Daca se respecta litera legii, atat din partea procesatorului cat si din partea autoritatilor, raman in rest doar disconfortul locuitorilor, pe care ii inteleg, nici mie nu mi-ar placea sa locuiesc langa un abator. Poate de aia nici nu mi-am luat casa / construit casa langa unul.
adi a zis
da de ce sa se mute? sa respecte legile si atat. sa se mute aiaq care si-au facut case langa si se plang acum.
otrava de la agricola a zis
Alo, daca nu cunosti zona nu te arunca sa faci comentarii gratuite, aici nu vorbim despre cei care si-au facut case in preajma abatorului, vorbim despre cei care sunt aici de dinaintea lui, abatorul functioneaza in Gheraiesti din anul 1976, bunicii si parintii nostri au fost aici cu mult inainte, unii chiar din anul 1918! Nu comunitatea s-a dezvoltat in jurul abatorului, abatorul a venit in mijlocul nostru, deposedand in mod abuziv membri comunitatii de importante suprafete de teren!
radu a zis
da-i in judecata daca au incalcat legea.
Daca nu au incalcat legea nu a fost abuziv.
Sa folosim zic, cuvinte pe care le cunoastem…
Tarcau Geanina a zis
Abatorul este situat in orașul Bacău, in cartierul Gheraiesti, care este zona rezidențială.
gogu a zis
sau s-a suprapopulat „zona rezidentiala” desi abatorul exista acolo…hai sa mutam si aeroportul ca face zgomot prea mare in zona orizontu narcisa…eventual si gara…poate si alte fabrici sau institutii care exista pe locul lor de foarte multa vreme…da de ce sa nu mutam si supermarket-urile pe camp si chiar si spalatoriile auto din oras ca fac zgomot…si autogara polueaza f mult ar trebui mutata langa siret. statia de betoane din izvoare ar sta f bine undeva tot pe langa siret. de fapt sa nu mai ramana decat blocuri si case ca oricum nu avem nevoie de carne de pui de beton si de masini…
David a zis
Si Cimitirul Central, ca si ala polueaza 😉
gogu a zis
corect…am sarit.
otrava de la agricola a zis
Gogule lasa-te de comentat aiurea in tramvai, probabil esti platit de cei de la Agricola si atunci te inteleg, dar daca nu cunosti subiectul mai bine vezi-ti de ale tale si lasa-ne pe noi cei afectati de discofortul si de otravurile celor de la Agricola Otravitional sa ne ocupam de problema!
cristina a zis
daca cineva are alta parere fata de tine atunci e platit? nici tu nu ti-ai luat medicamentele…natie de prosti paranoici ce sunteti…
Mishu a zis
Așa, și cine v-a pus să vă mutați în zona aia, știind că acolo sunt probleme vechi cu mediul? Eu nu aș da locuința mea din oraș, așa cum este ea, pe una într-o așa zisă „zonă rezidențială”. Gherăieștiul se știe că e doar pentru vizitat parcul și cel mult pentru lucrat la firmele din cartier, nicidecum de locuit și, mai ales, de crescut copii mici în poluarea de acolo, care desigur ar trebui rezolvată de autoritățile incompetente și corupte.
Lucian a zis
OMS 119/2014. Distanta minimă față de locuințele rezidențiale este de min 500m iar a stațiilor de epurare a apelor uzate 300m. Să se respecte legea!!!
ana a zis
si la ce era construit inainte de aparitia legii??? da aia care au construit case si blocuri mai aproape de acele puncte care polueaza?!
radu a zis
dupa cum spune si numele: e din 2014
Atat abatorul cat si locyuintele sunt anterioare legii.
Daca maine ar iesi o lege care sa-ti zica tie ca nu ai voie sa ai apartament la mai putin de 20m de sol ce ai face??? Te-ai apuca sa te muti la etajul 8?
Inainte sa copii un titlu si un articol, ia si normele de aplicare si exceptiile.
Iar daca tot te-ai apucat de citit oms vezi art 2:
Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa se faca in zone sigure, pe terenuri salubre
Daca terenul nu este salubru, cine a facut locuinta este responsabil…
Nu as crede ca abatorul si extinderea lui s-au facut cu incalcarea legii….
Da e nasol sa locuiesti acolo, dar asta e valabil si pentru cei din Racova sau pentru cei de la curtea de apel (in functie de cum bate vantul)
Nu putem si cu … si cu sufletu’- n rai.
Agricola e o afacere mare care sustine o parte importanta din bugetul Bacaului.
Sa-i dea inainte cu dezvoltarea in conditiile legale
otrava de la agricola a zis
Aloo, daca nu cunosti subiectul nu emite tot felul de elucubratii, abatorul functioneaza din anul 1976, bunicii si parintii nostri au fost aici cu mult inainte, unii chia din anul 1918!
Popa Mircea a zis
Au fost bunicii tai acolo in zona, intre timp ei s-au mutat, acolo unde nu mai deranjeaza nimic, iar Abatorul unde este acum.
otrava de la agricola a zis
Ba putem, abatorul trebuie sa se conformeze prevederilor legislative corespunzatoare norrmelor de Mediu pentru secolul 21, in tarile nordice problema abatoarelor s-a rezolvat de acum 100 de ani, doar la noi se inchide ochii cand e vorba de o poluare, semnificative cu metale grele si anume Cadmiu, de care se face responsabila Statia de epurare a abatorului de pasari a SC Agricola International! Sa fie limpede pentru toata lumea acest abator nu mai poate functiona in interiorul orasului Bacau, fie ca vreti fie ca nu, se va reloca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropia!
radu a zis
OMS 119/2017: Art. 20
(1)�Distantele prevazute la art. 11 pot fi modificate doar pe baza studiilor de impact asupra sanatatii, elaborate de institute specializate, conform metodologiei avizate de catre Ministerul Sanatatii.
(2)�Evaluarea impactului asupra starii de sanatate a populatiei se realizeaza pentru orice activitate supusa reglementarilor de evaluare a impactului asupra mediului, pe baza raportului de mediu, a planului de amplasament, certificatului de urbanism si a memoriului tehnic, precum si pentru alte situatii specifice gospodariilor, neprevazute la�art. 15.
gogu a zis
ma repet…cat de prost sa fii sa iti iei teren sau casa la niste preturi aberante stiind ca acolo pute?!
si mai ai si tupeu apoi sa bocesti si sa te dai cu curu de pamant pt asta?!
ca pute sau nu in oras de la acel abator e alta discutie. ca respecta legea sau nu iar e alta discutie.
otrava de la agricola a zis
Imi pare rau sa-ti spun dar bati campii cu gratie, Abatorul exista din anul 1976, iar peste 80% dintre populatia rezidentiala a cartierului Gheraiesti, se afla pe amplasament cu mult inaintea lui!
fabian a zis
ba otrava cred ca ai baut otrava ca esti retard se pare. mai citeste comentul poate intelegi ce scrie
Radu a zis
@ OTRAVA DE LA AGRICOLA: asa, si???
a fost construit in 1976, perfect. A fost construit ilegal??!! Nu stiu, dar daca ai dubii da-i in judecata prietene!!!
Dupa 44 ani e timpul sa se faca dreptate…
Iar daca vezi ce autorizatii de constructie s-au eliberat dupa 1976 in zona si o sa vezi ca marea majoritate au construit dupa abator.
Nelu a zis
Neo-marxiștii au dreptate, la fel ca inițiatorul Marx! Capitalul pune accent pe rentabilitate. Ce contează mediul, legea, angajații, vecinii? Dar la vecini e problema acum! Foarte mulți s-au văzut capitaliști și au dorit case în zone „bune”! Pacat de semi-proletariatul care era de mulți ani acolo. Salutări și noxe normale!
cristi a zis
De ex in Bucuresti s-a putut ! Toate cursele de pe aeroportul Baneasa au fost mutate pe Otopeni, pt ca niste SMECHERI (da smecheri nu kakaciosi cu buda-n fundu curtii…) nu au suportat sa vada avioanele survolandu-le palatele…in 2 timpi si 3 miscari au „zburat” toate cursele pe Otopeni, bagand practic in faliment aeroportul Baneasa…Si aici lejer pot fi „cocosati” cu amenzi pana se muta singuri in Zapodia(undeva pe camp ca-i spatiu destul). Pt fiecare gram de „parfum” hop 10000 euro amenda…Cum credeti ca de ex in Viena nu vezi picior de super,hiper,mega market in oras? Legi corecte si amenzi mari! Asta-i varianta civilizata…binenteles ca exista si alte variante….dar de tre sa fim in UE…ce naiba..
Alin a zis
Comentatorii din frumosul centru al Bacaului sa se abtina.
Agricola POLUEAZA asta e clar.
Agricola sa respecte LEGEA mediului si PUNCT.
Iar cei de la mediu…sunt partasi se pare…..
Este un rau si pentru Gheraiesti si pentru oras ca Agricola nu respecta Legea.
Ar trebui ca toti cei din Gheraiesti si chiar de mai departe (asa este se simte miros pana la curtea de Apel) sa ia atitudine.
otrava de la agricola a zis
Sunt intrutotul de acord cu tine, unii comenteaza doar sa se afle in treab, in necunostinta de cauza, sau poate sunt postacii Agricolei Otravitional!
dana a zis
otrava esti analfabet prietene :)))) nu ai nici un comentariu corect cap coada :)))))
Alin a zis
Si in incheiere o seara mirositoare si cat mai multe noxe Agricola !!!
Puiul fericit vopsit in galben cu goase Tempera !
Lucian a zis
Nu v-ați săturat să fim numiți prostii Europei!Treziti-va din somnul cel de moarte,cum bine mai zicea Andrei Mureșanu!!!
Eufrosina Balanel a zis
Felicitari pentru curajul de a publica acest articol! Intrucat Agricola este cel mai mare angajator din judet este de asteptat sa beneficieze de sprijin politic din partea autoritatilor si de musamalizarea incalcarilor repetate ale legislatiei de mediu.Remarcati ca articolul nu beneficiaza de sustinere in social media si din cauza temerilor unor eventuale presiuni ulterioare .Cat despre noxe ,traiesc in zona Mioritei -Ardealului si mirosul este prezent adesea dar daca vrei sa faci o sesizare la Garda de Mediu programul e pana la ora 16:))). Daca pute in afara programului ,ghinion !
Alin a zis
Suntem niste cobai in realitate ,poligon de incercare !
Oricum felicitari pentru acest articol….nu toti au frica de a fi presati de autoritati !
Bacauan a zis
In mod evident, toata lumea din oras stie ca abatorul polueaza, vara este un miros pestilential in aproape tot orasul, nu numai in zona de Nord. Numarul mare de comentarii aparent scrise de persoane critice la adresa celor care “de prea mult bine” s-au mutat in Gheraiesti denota ingrijorarea reala a celor de la Agricola generata de impiedicarea planurilor lor de extindere a abatorului. Comentariile sunt scrise fie de postaci platiti, fie de salariati pe care sefii i-au speriat ca ar putea ramane fara locurile de munca. E singura explicatie pentru rautatile scrise aici, care nu sunt deloc dezinteresate. In mod evident, orasul s-a extins si abatorul nu mai are ce sa caute intr-o zona rezidentiala. Cum s-a putut face abator la Prajesti? Acel abator e departe de orice locuinta si e folosit bine-mersi de Agricola (desi nu e proprietatea lor. Doar incapatanarea si zgarcenia unor conducatori ai Agricolei (care s-au imbogatit de pe urma afacerii si nu concep sa faca investitii costisitoare in pofida profitului) duc la aceasta situatia absurda, de insistenta in a extinde o sursa de poluare existenta intr-o zona rezidentiala. Cu riscul ca autoritatile corupte sa inchida ochii la aceste ilegalitati, trebuie continuate eforturile pentru constientizarea populatiei si a decidentilor pentru intrarea in normalitate. Iar salariatii speriati nu au de ce sa fie ingrijorati, Agricola va avea nevoie de salariati in continuare, nu trebuie sa se ajunga la o dezbinare a cetatenilor, dupa cum, cu iresponsabilitate, urmaresc cei de la Agricola…
radu a zis
Orasul s-a extins SPRE ABATOR?
pe scurt multa lume a vrut sa se duca SPRE ABATOR si acum nu le mai place???
Bacauane, esti un pic ilogic.
Pe scurt situatie curenta: are aviz de mediu? Am inteles ca da. Atunci e in regula. Mirosul nu e poluare.
Au inceput sa construiasca. Are autorizatie DE CONSTRUCTIE? E in regula. Pentru prostii care se aprind ca nu are ACUM aviz de mediu le aduc aminte ca abator devine constructia dupa ce se sacrifica animale. Pana atunci e constructie anexa.
Cere aviz de mediu pentru extindere. Se aproba? e in regula!
Va isterizati ca niste exagerat de nedestepti!!! Aveti dubii? Apelati la justitie dragilor, ca vi se umple gura cand spuneti „statul de drept”si „oamenii legii”
gogu a zis
iar te bagi fara sa pricepi ce citesti…ai cititi ce am scris? daca ai citit si ai comentat asa inseamna ca esti un prost analfabet. ce treaba are 76 cu 80 %?! eu am zis despre cei care isi cumpara acum terenuri si case in zona…toti prostii ca tine simt nevoie sa se bage si ei in discutie fara sa priceapa ce si cum se discuta…vezi bre de treaba ta daca nu stii sa citesti…ai comentat si tu ca sa te simti bine ca ai comentat…comenteaza la rubrica de sport sau meteo analfabetule daca nu stii sa citesti pt ce comentezi…dar na, toti prostii au pareri si se cred superiori…tara de analfabeti pareristi…nici macar nu stii sa folosesti virgula, nu ai legatura cu subiectul, dar ai pareri…
Bacauan a zis
Dle POSTAC (sau dle Director), pe scurt, Radu (pentru “prietenii” virtuali) este evident ca s-a construit fara autorizatie, asta a constatat Politia Locala. In viata nu merge numai cu rea-credinta si cu tupeu. Nu e nimic ilogic in ce am scris, dar daca tu vrei sa spui ca afara e noapte desi e miezul zilei, o sa o faci in continuare chiar daca nu convingi pe nimeni. Postarea ta abunda de semne de intrebare si de semne de exclamatie, dar … ii acuzi pe altii de isterie.
Nu convingi pe nimeni, realitatea se vede din avion. Chiar daca articolul nu mai e pe prima pagina pe site (oare de ce?), oamenii stiu adevarul.
Si da, mirosul pestilential, ca efect al gazelor daunatoard emanate, reprezinta poluare.
Si da, mirosul e poluare
radu a zis
poluarea este definita prin concentratie de substanta nociva in aer.
Mirosul nu este poluare decat pentru exagerat de nedestepti.
zic ca esti ilogic deoarece afirmi (pe buna dreptate ) ca orasul s-a extins dar cumva, in acelasi timp, este vina abatorului ca nu s-a ferit :)). Stii … exact va soferul care mergea corect dar curba a venit prea repede si a facut accident..
Repet: asa cum scria alt postac, abatorul e din 76. A fost construit cu respectarea legii? Probabil da. Are aviz de mediu? Asa am inteles … Atunci e foarte bine ca functioneaza.
Nu are acte – sa plateasca amenda.
Ne pute ca e abatorul in oras (in conditiile in care respecta legea)- puneti mana si pichetati Primaria pana e de acord sa rascumpere terenul si relocarea abatorului…
Mi-as dori sa fiu director la Agricola, insa ma ocup cu altceva.
Postac presupun ca l-ai folosit in sens perorativ (altfel postam, deci suntem postaci amandoi. Sper ca nu te adresezi tie :)))