„Puiul Fericit” creat special pentru cei care vor sa-si aduca aminte de gustul si de savoarea puiului de altadata, crescut ca la curte, a facut fericiti multi consumatori din Romania ai produselor companiei Agricola, din Bacau. Este un motiv in plus pentru ca Agricola sa revina in atentia acestora, imbogatindu-si portofoliul de produse cu o alta inovatie: oua proaspete, de la gaini fericite.
Agricola este primul mare producator din Romania care, in 2010, a dezvoltat o nisa prin crearea conditiilor de a scoate „Puii Fericiti”, afara din hala, adica la iarba verde, si a-i hrani ca altadata, la curte, cu o reteta care inglobeaza 80% porumb.
Continuind atitudinea sa de lider inovator in industria avicola, Agricola Bacau lanseaza, in aceasta luna, ouale proaspete marcate cu cifra 1, provenind de la „gaini fericite”. Investitia de aproximativ 100.000 de euro, la Avicola Lumina (Constanta), companie a grupului Agricola, s-a finalizat cu amenajarea unei hale de gaini ouatoare dupa sistemul free range, care permite gainilor sa iasa liber afara in timpul zilei, fiecare pasare beneficiind, potrivit reglementarilor europene in vigoare, de 4 metri patrati spatiu exterior. „Sintem consecventi in a adopta o strategie de diferentiere si nu una de pret – ne-a declarat Grigore Horoi, presedintele Grupului Agricola. Inovam in continuare pentru consumatorii nostri si le oferim produse care raspund unor cerinte specifice.
Producem, in acest moment, oua marcate cu cifra 1, provenind de la gaini crescute in libertate, pe care noi le-am numit «fericite». Producem, in continuare, oua proaspete marcate cu cifra 3, obtinute de la gaini crescute in baterii imbunatatite, conform standardelor Uniunii Europene. Ne-am propus ca, in curind, sa producem si oua marcate cu cifra 2, de la gaini crescute la sol. Dorim, astfel, sa raspundem celor mai diverse si exigente cerinte ale consumatorilor nostri”.
Ouale de la Agricola care provin de la gaini fericite, marcate cu cifra 1, vor fi prezente, incepind cu aceata luna, in mai multe lanturi ale retailului modern, precum si in magazinele Agricola. Pretul la raft al acestora este de circa 0,8 lei/bucata. Ca formula de ambalare, ouale Agricola marcate cu cifra 1 sint prezentate in caserole din carton presat de culoare verde, personalizate, de 6, 10 si 15 bucati.
Hala amenajata special la Avicola Lumina cazeaza 7.000 de gaini ouatoare, intr-un spatiu specific, standardizat. Astfel, 2/3 din spatiul interior este destinat odihnei si furajarii.
Tot acolo este amplasat un spatiu destinat cuibaritului si ouatului, prevazut cu doua planuri inclinate, care se ridica automat la ora 18,00, evacuind gainile din cuibar, dar si ouale – cu ajutorul unei benzi transportoare. Treimea ramasa a spatiului din hala este destinata scurmatului (o platforma coborita cu un metru mai jos decit spatiul de furajare), amenajata cu rumegus. De asemenea, o latura a halei este prevazuta cu ferestre (standardizate ca dimensiuni), care permit iesirea pasarilor pe pajistea de linga ferma. „Deocamdata «educam» gainile, pas cu pas, la invatam sa fie «fericite». Practic, acestea trebuie obisnuite sa cuibareasca in locul special amenajat, sa coboare la scurmat, sa iasa afara si sa revina la sarea serii. Nu e usor si trebuie multa rabdare, insa e treaba noastra si sintem hotariti sa o facem cit mai bine. In acest moment, putem produce circa 168.000 de oua cu cifra 1 pe luna, respectiv 2 milioane de bucati pe an”.
In prima jumatate a anului 2012, Avicola Lumina a comercializat aproape 31de milioane de oua, cu 33% mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut (cind productia a fost redusa si ca urmare a derularii procesului de modernizare a celor 6 hale amenajate cu baterii imbunatatite, destinate obtinerii oualor marcate cu cifra 3). De asemenea, cifra de afaceri in primul semestru al acestui an este de aproximativ 17,1 milioane de lei, cu aproape 70% mai mare decit cea corespunzatoare perioadei similare a anului trecut.
Agricola detine circa 5% din cota de piata a oualor proaspete comercializate in Romania. (Petru DONE)
Lasă un răspuns