Fabricile in care se obtin cele patru categorii de produse comercializate sub brandul Agricola Bacau vor fi certificate oficial, la sfirsitul acestei luni, conform Standardului Global pentru Siguranta Alimentelor BRC (British Retail Consortium). Noua certificare ofera Grupului Agricola posibilitatea de a exporta produse proprii in Regatul Unit.
In urma auditului finalizat in aprilie de firma DQS Deutsche Gesselleschaft zur Zertifizierung von Managementsystemen GmbH, din Germania, companiile Agricola International (carne de pasare), Salbac (salamuri crude uscate si preparate din carne fierte afumate) si Europrod (semipreparate si produse din carne si vegetale tip ready-meal) au fost recomandate oficial comitetului DQS din Frankfurt pentru certificarea BRC, fara de care o companie nu poate exporta produse pe piata Marii Britanii. „Agricola este principalul exportator de carne de pasare in piata Uniunii Europene – ne-a declarat presedintele companiei, Grigore Horoi. Aceasta noua certificare va permite firmelor din Grupul Agricola sa exporte oricind produse pe piata din Marea Britanie. De altfel, in luna martie 2011, aceste trei companii si Avicola Lumina – Constanta (producatoare de oua consum) au fost certificate conform SR EN ISO 22000: 2005, ceea ce atesta ca produsele noastre si conditiile in care le obtinem respecta cele mai exigente cerinte privind siguranta alimentara la nivel international. Prin obtinerea acestor noi certificari, intarim angajamentul managementului privind politicile de business, adoptate integrat la nivelul Grupului nostru de firme”.
In primul trimestru din 2011, exporturile Agricola Bacau au reprezentat 20% din totalul productiei de carne de pasare, principalele tari partenere fiind Germania, Olanda si Bulgaria. Standardul Global pentru Siguranta Alimentelor BRC a fost publicat, initial, in 1998 si impus tuturor producatorilor de alimente care furnizeaza bunuri marca proprie in retailul din Marea Britanie. Ulterior, acest sistem de certificare a calitatii produselor, igiena si siguranta alimentara a fost extins pentru toti furnizorii de pe piata Regatului Unit.
ISO 22000:2005 este un standard international care specifica cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentului, deci a principiilor HACCP, la nivelul intregului lantului alimentar, care implica un proces de comunicare intre organizatii, atit din amonte, cit si din aval. Organizatiile din lantul alimentar variaza, de la producatori de furaje si producatori primari, pina la producatori de alimente, operatori de transport si depozitare, magazinele de vinzare cu amanuntul ori en-gross, dar si organizatiile conexe, cum ar fi producatorii de echipamente, materiale de ambalare, agenti de curatenie, aditivi si ingrediente.
Agricola este unul dintre cei mai mari producatori de carne de pui din Romania si principalul exportator din aceasta categorie. In 2010, compania a ocupat 14% din piata carnii de pui, este lider cu 19% din piata de semipreparate si produse de tip ready-meal, iar Salamul de Sibiu Agricola Bacau este lider in total segment Salam de Sibiu comercializat in Romania, cu 42% cota de piata valorica in ianuarie 2011.
Lasă un răspuns