Produsele din carne de pasăre se vor scupi în viitorul apropiat, dar nimeni nu știe exact care va fi noul preț. „A apărut o presiune serioasă pe costurile din acest sector din cauza scumpirii furajelor – a declarat vicepreședintele Agricola Internațional, Grigore Horoi -, deci avem în vedere o creștere a prețurilor la produsele respective”. Influența scumpirii hranei a devenit vizibilă cînd a început să lipsească porumbul. Dacă ar fi cumpărat de pe piața liberă autohtonă, kilogramul de boabe ar fi 6.500-7.000 de lei și chiar mai mult. Și nici așa nu prea se găsește. În prezent, produsele din carne de pui ajung în magazinele Agricolei cu 31.700 de lei kilogramul de tacîm și pînă la peste 150.000 de lei/kg pastrama sau altele asemenea. Dar prețul mediu al puiului în viu este de circa 33.000 de lei/kg, iar randamentul de prelucrare este de aproximativ 78%. Dar produsele superioare sînt mult mai rar solicitate decît tacîmul, puiul carcasă sau puiul pentru mîncăruri. Este ușor de văzut că și așa rentabilitatea este la limită și nu prea există loc de jonglat cu prețurile. De aceea, majorarea prețurilor la produsele din carne de pasăre este de așteptat în viitorul apropiat. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns