• Judecătoria Bacău a emis hotărîrea de înființare a primei asociații agricole din județ înființată cu sprijinul Băncii Mondiale • la Ministerul Justiției au fost depuse șase cereri de acest fel
Prima asociație agricolă din județul Bacău înființată prin programul „Sprijinirea serviciilor în agricultură” finanțat de Banca Mondială și Guvernul României, Asociația „Agricola Traian” a primit la începutul acestei săptămîni certificatul de înscriere, în calitate de persoană juridică fără scop patrimonial, în Registrul asociațiilor și fundațiilor. Judecătoria Bacău a emis în acest scop o hotărîre prin care recunoaște calitatea de persoană juridică a asociației agricole din Traian încă de la sfîrșitul lunii mai. Agricola Traian a fost fondată de opt producători agricoli din zonă, printre care se numără și primarul comunei, Viorica Marcu. Ceilalți membri fondatori sînt Gheorghe Eșanu, Damian Comorașu, Iulian Burcă, Gheorghe Lupu, Ștefan Afrențoaie, Gheorghe Dumitru și Ioan Florea. Ei au pus împreună 245 de hectare de teren, pe care au cultivat, deja, grîu, orz și orzoaică, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, porumb, mazăre, soia, rapiță și plante furajere. „Credem că vom obține producții bune, mai ales pe unele suprafețe de teren – a precizat președintele asociației, inginerul Gheorghe Eșanu. Am avut, totuși, condiții grele de cultură în special la sfecla de zahăr, dar unde s-a lucrat ca la carte și s-au aplicat tratamente serioase asupra pămîntului șI culturilor vom avea rezultate foarte bune. Pe loturile înmsămînțate, de exemplu, cu sfeclă de zahăr ale lui Iulian Burcă cred că vom ajunge chiar la 60.000 de tone de sfeclă la hectar”. Producătorii știu, însă, că marele avantaj al asocierii este, pe lîngă coordonarea inginerească a lucrărilor, sprijinul financiar care poate veni de la stat prin subvenții.
Joi după-amiază, membrii asociației s-au întîlnit cu coordonatoarea programului „Împreună sprijinim agricultura băcăuană”, Codrina Pascaru. „Le-am adus vești bune asociaților din Traian – a spus Codrina Pascar. Îi vom dota cu un calculator performant și o imprimantă și, în cîteva zile vom începe un program de instruire profesională, chiar și a potențialilor membri ai asociației, pentru că sîntem siguri că vor adera și alții la o asemenea formă de asociere”. Programul aplicat în cazul Traian șI al altor cîteva localitățI rurale se va derula, în județul Bacău, pe o perioadă de trei ani (2002 – 2004). În cadrul acestui program, societatea AFOR srl Bacău a inițiat proiectul „Împreună sprijinim relansarea agriculturii băcăuane”, în parteneriat cu Direcția Agricolă, Consiliul Județean, Univesritatea de Științe Agronomice Iași și stațiunile agricole de cercetare. Sînt deja în cauză alte cinci asociații care așteaptă să obțină personalitate juridică: Zootehnica Traian (asociație de vaci cu lapte), Agridam Dămienești (profil vegetal), Zoodam Dămienești (vaci cu lapte), Vitiglav Glăvănești (profil vegetal, viticol) și Zooglav (vaci cu lapte).
Înființarea acestor societăți face parte din programul „Sprijinirea serviciilor în agricultură” finanțat de Banca Mondială și Guvernul României. „Proiectul vizează înființarea de asociații agricole pe produs, în baza ordonanței guvernamentale 26/2000, în trei zone distincte ale județului Bacău – ne-a declarat Codrina Pascaru. Cele trei zone sînt Traian – pentru cultura porumbului, Dămienești – cultura cartofului și Glăvănești – cultura viței de vie”. Obiectivele asociațiilor sînt conștientizarea producătorilor agricoli de importanța și eficiența asocierii, promovarea în rîndul fermierilor a tehnologiilor agricole noi și eficiente și organizarea fermelor pe activități specifice de producție. De asemenea, se urmărește schimbarea mentalității producătorilor agricoli pentru a produce pentru piață șI crearea unei legături strînse între cercetători, specialiști în extensie și fermieri. „Membrii asociațiilor vor fi producătorii agricoli, care își vor stabili, în comun, cu sprijinul specialiștilor, structura culturilor, modul de aprovizionare cu imput-uri, asigurarea serviciilor de mecanizare, negocierea prețului producției și valorificarea acesteia”, a mai spus Codrina Pascaru. (Petru DONE)
Lasă un răspuns