Grupul Agricola și-a anunțat intenția de a mări capacitatea de producție la abatorul pe care îl are în cartierul Gherăiești, în apropiere de muncipiul Bacău.
Potrivit proiectului afișat pe site-ul Agenției de Mediu, capacitatea de producție ar urma să crească prin tehnologizare pentru a suporta tăierea a 13.800 de păsări pe oră. În aceste condiții, vecinii abatorului, adică locuitorii din zonă au depus sesizări la instituțiile abilitate, care urmează să emită o autorizație de mediu.
„Disconfortul produs cetățenilor este uriaș. Am descoperit și o contaminare cu metale grele în zonă! Tot în vecinătate este situl natural de protecție avifaunistică Natura 2000 și râul Bistrița….Milităm pentru relocarea abatorului pe un alt amplasament, departe de zona protejată, cartierul de locuințe și decontaminarea orașului Bacău de mirosuri pestilențiale, trafic al mașinilor cu pui aduși de la fermele adiacente pentru sacrificare, zgomot insuportabil produs de utilijale de procesare a cărnii, stația de epurare care ne otrăvește zilnic,etc.”, semnează Lucian Tarcău și Matei Cosmin Tamboi într-o petiție înaintată și redacției noastre.
Demersul lor nu a rămas fără ecou. „Agenția a dispus efectuarea unui studiu de evaluare a impactului asupra mediului înconjurător din toate punctele de vedere, inclusiv zgomot și altele. Societatea va face acest studiu pe banii săi. Ulterior, se va organiza o dezbatere publică. Funcționarea propriu-zisă a abatorului are deja o autorizație integrată de mediu, dar proiectul de extindere se încadrează în această procedură de emitere a unui acord de mediu”, a declarat cons.Maria Ionos, purtător de cuvânt al Agenției de Mediu Bacău.
Directorul general al Agricola, Grigore Horoi, a declarat că „în tot ceea ce facem avem grijă să nu afectăm calitatea vieții celor care se învecinează cu noi. Evident, acest proiect se va realiza dacă există avizul tuturor instituțiilor implicate”.
Procesul de retehnologizare, dar și demolarea și refacerea unor clădiri se va face pe parcursul anului viitor, dacă proiectul va obține toate avizele.
GOGU MOLDOVEANU a zis
Sa nu uitam cand s-a construit abatorul era teren viran la marginea orasului!
tamboi matei a zis
Daca nu cunosti zona nu comenta aiurea, cei mai multi dintre cei care sunt afectati de mirosurile pestilentiale si disconfortul generalizat produs de Agricola International se afla pe amplasament de dinainte ca abatorul sa-si inceapa activitatea in anul 1976! Nu comunitatea s-a dezvoltat in jurul acestui obiectiv industrial poluator, abatorul a venit in spatiul rezidential al acestor oameni!
tamboi matei a zis
Daca taceai filosof ramaneai! Ai cumva vreun interes cu Agricola, ca habar nu ai despre ce vorbesti! Abatorul a fost dat in functiune in anul 1976 preluin facilitatile de productie ale une foste fabrici de prelucrare fructe si legume, in timp ce Gheraesti era deja parte integranta a Bacaului inca din anul 1930!
capcaunul a zis
Locuitorii noului cartier Gheraiesti sunt precum cei ce-si fac casa langa aeroport si apoi se plang de zgomot. Sincer n-am inteles niciodata popularitatea exagerata a zonei, avand in vedere ca duhoarea de la halele de productie ale Agricola era acolo si pe vremea cand cartierul Gheraiesti era doar un sir de case ce margineau DN15.
adi a zis
pretul zonei ar trebui sa fie mic din cauza asta. la noi e invers. iti cumperi teren sau casa unde stii ca e nasol si apoi te plangi ca e nasol. dar na, asa e cand ai bani si esti tolomac. iti faci casa sub culoarul de zbor al unui aeroport si te plangi de zgomot. iti faci casa in albia unui fost rau si te miri ca te ia apa. natie de parveniti mofturosi si fara creier.
Gogu a zis
Corect punctul de vedere fata de cei care si-au facut case langa abator, nu ar trebui sa se planga, abatorul era acolo, insa mirosul uneori ajunge pana la blocurile de la zona de nord a orasului pana aproape de Mall. Combinat cu mirosul de WC de la canalizarea din zona Curtii de apel fac din Bacau candidat serios la titlul de oras de cacao.
Agricola lu Peste a zis
Deci hai sa nu ne kkm pe noi, isi pot desfasura activitatea fara probleme DACA:
Ar avea filtrele necesare, ar respecta toate normele de protectie a mediului, ar fi preocupati de impactul care il au asupra zonei, si nu ar mai cauta scurtaturi in operatiunea care o efectueaza, hai sa fim sinceri, ca uneori vara te sparge mirosul de kkt care duhneste de la sellgross pana in lilieci, si nu e normal, nu e normal pentru ca sunt sigur ca ei nu respecta procedurile care tin de operatiunea care o au.
Iulia a zis
În această seară am deschis fereastra și am fost „izbită” de mirosul îngrozitor, pestilențial de la Agricola. Și nu, nici măcar nu locuiesc în zona Gheraiesti. Locuiesc la bloc în cartierul Nord. Se pare că nu face nimeni concret în acest sens pentru că de aproximativ jumătate de an se cam întâmplă această poveste la modul, nu detectabil, ci exagerat. Mirosul este extrem de puternic. Cu siguranță este dăunător atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea oamenilor.