• aproape toate lucrările trebuie executate în același timp
Odată cu încălzirea vremii, agricultorii au turat la maxim motoarele. Deși sînt încă zile de vacanță sau de sărbătoare, mulți au ieșit cu tot ce au la lucru. Activitatea de pe cîmpuri a devenit intensă. Fie că ară, fie că pregătesc terenul, dau cu discul sau seamănă, agricultorii încearcă să recupereze timp pierdut din cauza capriciilor meteo. Iarna prelungită a făcut ca lucrările să întîrzie mult și au ajuns să se suprapună. În cîteva zile, însă, lucrurile s-au schimbat complet. Vremea s-a încălzit și totul s-a precipitat. Partea proastă este că acum este mult de lucru, iar numărul utilajelor nu a crescut în aceeași proporție.
Este timpul arăturilor, discuirilor, a însămînțărilor de primăvară
Un raid pe terenurile agricole arată că oamenii au mai lăsat sărbătorile la o parte. Indiferent că este vorba de exploatațiile mai întinse sau de terenurile de pe lîngă gospodăriile proprii, și țăranii, și specialiștii încearcă să le facă pe toate odată. Ortodocșii au respectat prima zi de Paști, după care au început să scoată utilajele în cîmp, iar catolicii, care au sărbătorit mai devreme Paștele, lucrează acum din plin. Cît despre 1 Mai, oamenii de la țară preferă să o serbeze altă dată. „Toți cei din agricultură merg acum în plin cu activitatea – ne-a declarat directorul adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară, Ghiță Burlui, care a făcut un raid pe teren chiar de Paști. Nu este timp de pierdut. Fie că ară, fie că pregătesc terenurile, fie că seamănă, oamenii nu stau degeaba”. Cum vremea s-a încălzit, a cam trecut și timpul fertilizărilor faziale, însă este timpul erbicidărilor pentru culturile de toamnă, care se și execută. De asemenea, este și momentul în care se discuiesc terenurile arate în toamnă, pentru însămînțările de primăvară. „Pregătim terenul, este timpul însămînțărilor la floarea-soarelui, la soia, la porumb, așa că nu de treabă ducem lipsă”, ne-a spus și șeful Phyton Berești Biastrița, Gheorghe Pricopie. De altfel, el a „sărbătorit” și onomastica pe cîmp.
Este și timpul stropirii la pomii fructiferi
Pe moment, nu există o statistică a stadiului executării lucrărilor, decît așa, provizoriu. Este cert că la arături s-a mai recuperat din restanțele din toamna trecută. Despre celelalte lucrări se vor ști mai multe peste cîteva zile, deoarece instituțiile care centralizează datele sînt încă în vacanță.
Oricum, și în alte sectoare se lucrează. Nici cei care gospodăresc livezi nu stau degeaba. „Chiar în aceste zile ne-am ocupat de stropitul pomilor – a spus patronul Fructex, Viorel Rați. O zi pierdută acum nu se mai poate recupera. Deja timpul este întîrziat. După pomi, începem semănatul porumbului”. Conform tehnologiilor, livezile ar trebui să beneficieze primăvara de trei stropiri, din care una cu sulfat de cupru, cunoscut și sub numele piatră vînătă. Acest tratament scade riscul contractării așa-numitului „cancer al pomilor”. De altfel, tot acum trebuie executate și lucrările de curățire.
Și în vii treaba este – sau ar trebui să fie – în toi. Gospodarii știu că acum este timpul curățării rădăcinii, al corzilor, dar și al executării arăturilor, acolo unde suprafața cu viță-de-vie este mai mare.
Una din problemele cu care se confruntă mai ales micii gospodari este aglomerarea lucrărilor. Cei cu suprafețe mari de terenuri în arendă dau întîietate propriilor lor lucrări. Abia după aceea se vor gîndi și la alții. Mai rămîne ca și vremea să țină cu agricultorii. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns