Agricultorii băcăuani încearcă pe toate căile să recupereze întîrzierile provocate de iarna neobișnuit de lungă din acest an. Deși a fost Săptămîna Luminată, oamenii au lăsat-o mai moale cu sărbătorile și au tras cît au putut, cu toate mijloacele, ca să recupereze timpul nefolosit din cauza capriciilor vremii. „Cei care lucrează în domeniu au ieșit în cîmp cu ce au avut – ne-a spus Ghiță Burlui, directorul adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară Bacău. Fie că este vorba de mijloace mecanizate, fie de atelaje, în aceste zile au fost de văzut peste tot numai oameni la lucru”.
Arăturile se apropie de sfîrșit, ca și însămînțările de primăvară
Rezultatele se văd în sintezele făcute de instituție. Astfel, arăturile s-au executat pe circa 95 de procente din suprafața programată la nivelul județului. Din cele 138.193 de hectare prevăzute, 131.283 au avut de a face cu plugul tras de tractor sau de atelajele animale. Cel mai bine la acest capitol stau societățile comerciale, care s-au grăbit să încheie capitolul restanțe. Suprafețele rămase se situează în zonele de munte, unde, de regulă, astfel de lucrări au întîrzieri față de restul județului.
La însămînțările de primăvară, procentajul este ceva mai slab. Lucrările s-au executat în proporție de 85%. Porumbul – cultura de căpetenie în județ -, a ajuns sub brazdă în proporție de 87%, adică pe 83.240 de hectare, față de program, care este de 95.572 de ha. Întîrzierile se înregistrează, de regulă, tot în gospodăriile individuale. La soia însămînțările nu au început, iar cea din toamnă a fost aproape integral calamitată. Floarea-soarelui a fost și ea cultivată pe 3.630 de ha, din cele 4.630 de ha programate.
„Putem spune că stăm bine la capitolele principale din lucrările de primăvară – spune directorul adjunct al DGAIA -, dar o întîrziere există, pentru că la această oră lucrările de acest gen trebuiau terminate”.
La erbicidări și fertilizări există restanțe din cauza întîrzierii celorlalte lucrări
Altfel stau lucrurile la erbicidări și fertilizări. Aici există ceva întîrzieri mai mari, pentru că ele necesită anumite condiții de execuție. Pe total, erbicidările s-au executat în proporție de 42% din terenurile prevăzute, adică pe 1.922 de ha, din totalul de 4.620 de ha. La sfecla de zahăr, procentul este mai mare, adică 78% din suprafețe au fost tratate, dar suprafața cultivată este mică, adică doar 250 de ha. Întîrzieri se înregistrează la porumb – 36% din cele 2.335 de ha programate, și la floarea-soarelui, cu 662 de hectare tratate, comparativ cu 1.217 de ha din program.
Și la fertilizările specifice lucrările sînt în întîrziere. Din cele aproape 58.000 de hectare, doar 12.200 de ha au văzut îngrășămintele, iar totalul de substanță activă ajunsă pe sol este de numai 14 procente. Toate culturile – porumb, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui – înregistrează procentaje mici, dar la aceste lucrări timpul nu este încă trecut. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns