Mediul de afaceri bacauan resimte efectele crizei mondiale in cel putin sase domenii, sintetizate, recent, de comisiile de lucru ale Camerei de Comert si Industrie, la prima intilnire cu noii parlamentari de Bacau, in sase directii. Acestea sint oprirea investitiilor, paralizarea sistemului bancar si oprirea finantarilor, caderea cursului leu/euro/dolar, blocarea sistemului de plati si incasari, repatrierea capitalurilor si a profiturilor de catre investitorii straini si disponibilizarile masive de personal, cu nivelul ridicat al somajului. Oamenii de afaceri bacauani au formulat opinii si propuneri proprii, in acest context, care vizeaza, evident, domeniile lor de activitate.
Agricultorii par cei mai activi si mai interesati de situatia in care se afla economia romaneasca in acest moment. Noul presedinte al companiei Agricola, Grigore Horoi, resimte in continuare presiunea pusa de normele europene pe umerii producatorului agricol, care trebuie sa aduca productia la nivelul standardelor comunitare. Unde? Pe o piata pe care concurenta neloiala este la ea acasa, unde altii, fara eforturi deosebite, fac legea pretului. „Noi cerem – a spus Grigore Horoi – ca structurile descentralizate sa nu mai aplice selectiv actele normative. Sint companii care au investit zeci de milioane de euro, dar opereaza pe o piata in care sint concurate, neloial, de companii care nu fac investitii nici macar pentru minimul necesar sa se alinieze la standarde”. Iar Agricola este una dintre firmele care a investit masiv in echipamente de lucru si modernizare.
Agricultorii cer continuarea subventionarii
Cei care lucreaza in zootehnie si in industria alimentara spun ca vor sa conteze in continuare pe continuare pe subventiile pe produs, deoarece dupa acest an ele vor disparea. „Am, insa, speranta ca se vor sustine finantarile pentru agricultura, pentru ca sint zone foarte dificile in care preturile, la vreme de criza, nu scad, cum e normal, ci cresc – a precizat Ioan Chiriac, administratorul societatii Rolex Bacau. Trebuie ajutat tocmai cel care produce, pentru ca agricultura este o forta, un producator. Or, noi importam peste 70% din carne si este inadmisibil. Cu 14 milioane de hectare de teren agricol in tara. O tara care poate produce usor pentru 100 de milioane de oameni. Problema e numai de politici economice, mai ales la vreme de criza si mai ales in agricultura, unde populatia, jumatate din forta de munca de la noi, este invatata cu greul”. Grigore Horoi crede ca trebuie sa se tina cont ca firmele de la noi sint angajate, in continuare, in cheltuieli foarte mari, pentru a putea respecta standardele impuse de UE. „Inca nu sintem, din punct de vedere investitional, al capitalizarii, ca firmele de dincolo de granita – a spus presedintele Agricolei. Or, pentru a ramine activi in aceasta industrie avem nevoie in continuare de sprijin”.
Europa da, insa nu baga in traista
Oamenii de afaceri vor sa cred ca, in aceasta perioada de criza, agricultura chiar poate avea un rol important in economie, pentru ca are asigurata finantarea europeana si este singura ramura economica in aceasta situatie. „Agricultura Romaniei, ca structrura – a opinat Ioan Chiriac -, nu este inca pregatita sa rezolve problema cofinantarii proiectelor europene. Pe de alta parte, circulatia juridica a terenurilor, la noi, este blocata, pentru ca procedurile sint foarte complicate si costisitoare in a face dezbaterea succesorala si este foarte scumpa intabularea. Si guvernele anterioare si-au propus facilitarea intabularii terenurilor, care ar fi o sursa foarte importanta pentru garantiile din partea producatorilor agricoli. Ma refer la firmele mici din agricultura, care nu au asigurata partea de cofinantare, pentru ca ele nu au ca si bunuri active, in garantie, decit pamintul. Dar nicio banca din Romania nu ia in garantie terenul. Daca terenul ar fi intabulat si daca am avea o banca specializata pentru zona rurala, indiferent cum se numeste ea, lucrurile s-ar rezolva. In Romania nu s-a dorit crearea unei banci pe sistem cooperatist, ca in Occident. Atunci alta banca, precum e CEC Bank sau altele, sa joace acest rol. Ar fi nevoie de o banca de credit rural, finantata de BNR pe 20 de ani. Daca terenul ar fi intabulat, creantele ar putea fi cumparate, in contul creditelor”.
Agricultura ecologica, o solutie
Oamenii de afaceri din agricultura bacauana cred ca in momentul in care se fac politici economice una dintre greselile noastre este ca se apeleaza la un plan general, nu diferentiat. Or, noi, in Romania, avem o mare oportunitate, datorita pozitiei geografice si conditiilor naturale: agricultura ecologica. Cu preturi care nu trebuie neglijate. „Asistam si vom asista la o schimbare la nivel global de pozitie politica – a spus Ioan Viorel Rati, administratorul societatii Fructex Bacau. Eu cred ca se vor lansa aceste strategii de utilizare a resurselor neconventionale, de lupta impotriva poluarii, de pozitionare alaturi de natura, nu impotriva ei. Stim cu totii ca o agricultura intensiva genereaza si poluare, Iar la noi, unde suprafetele de teren sint mai mici, se poate dezvolta si un turism ecologic si agricultura ecologica. Cind facem proiecte trebuie sa incercam sa facilitam dezvoltarea acestor oportunitati, care pot atrage foarte multi clienti”.
Lasă un răspuns