• circa 70 de tractoare vor fi subvenționate în proporție de 45 la sută de la bugetul de stat • la Direcția pentru Agricultură există o listă de așteptare de peste 100 de solicitanți • beneficiază de facilități numai exploatațiile agricole de peste 50 de hectare • tractoarele luate la preț redus nu pot fi vîndute timp de trei ani
O parte dintre agricultorii băcăuani vor putea să-și cumpere tractoare la prețuri subvenționate de stat. Ghiță Burlui, director adjunct la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, spune că decizia luată de Guvern, de subvenționare a prețului la aceste utilaje „este benefică pentru agricultura județului, întrucît parcul de tractoare este învechit și insuficient”. Ghiță Burlui apreciază că, din cele 2.600 de tractoare al căror preț va fi subvenționat de la bugetul statului, 60-70 de bucăți vor reveni județului Bacău. „Subvenția va fi de aproximativ 240 de milioane pe tractor, utilaj care costă în total 450 – 480 de milioane de lei, dacă se ia ca exemplu modelul «U650»”, spune directorul adjunct de la Direcția Agricolă. El apreciază că se vor găsi destui agricultori care să solicite tractoare subvenționate. „Astfel de ajutoare s-au mai acordat, pînă acum un an. În acest moment există o listă de așteptare de cel puțin 100 de agricultori. Beneficiarii subvenției pot fi deținătorii de explotații agricole comerciale, persoane fizice și juridice”, precizează Burlui. Conform legislației, exploatațiile agricole trebuie să dețină în administrare cel puțin 150 de hectare de teren, iar în județul Bacău există aproape 170 de astfel de unități. Tractoarele urmează să fie cumpărate prin intermediul firmei Bac Trust, dealerul societății Tractorul Brașov.
Guvernul a adoptat la utlima ședință o Hotărîre pentru aprobarea Programului privind sprijinirea producătorilor agricoli pentru achiziționarea de tractoare agricole noi, cu finanțare de la bugetul de stat. Producătorii agricoli vor primi de la Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Mediului o alocație echivalentă cu 45 la sută din prețul tractoarelor noi (inclusiv TVA). Pentru acest program a fost aprobată suma de 600 de miliarde de lei, care se acordă pentru tractoarele ce se vor livra efectiv producătorilor agricoli, pînă la finele anului 2003. Obiectivele urmărite prin acordarea acestei alocații sînt sprijinirea înființării și dezvoltării exploataților agricole, creșterea graduală a numărului de tractoare pentru îmbunătățirea înzestrării tehnice din agricultură, capitalizarea și facilitarea accesului producătorilor agricoli la credite de investiții.
Înstrăinarea tractoarelor agricole, înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la livrarea acestora, este interzisă și atrage restituirea alocației, inclusiv plata de penalități la bugetul de stat. De asemenea, se interzice exportul tractoarelor agricole achiziționate în condițiile acestui program. Alocația de 45 la sută din prețul tractoarelor agricole (inclusiv TVA) se acordă prin direcțiile pentru agricultură și dezvoltare rurală județene, în urma analizei și aprobării cererilor beneficiarilor programului. Solicitantii se pot adresa Direcției Agricole, unde vor depune o cerere, însoțită de acte doveditoare și li se comunică, în scris, avizul cererii, în termen de cinci zile. Valoarea alocației cuvenite, în baza acestui program, este aprobată în termen de trei zile, dupa verificarea documentației depuse de solicitanți.
Pentru achiziționarea tractoarelor, beneficiarii se vor adresa uzinelor producătoare de tractoare sau reprezentantelor acestora în teritoriu, care sînt obligate să transmită direcțiilor de agricultură copii după factura fiscală și după procesul verbal de recepție, în termen de trei zile lucrătoare de la data achiziționării/livrării. Conform programului, va fi realizată o evidență a solicitărilor pentru acordarea acestor alocații, va fi verificată existența tractoarelor agricole achiziționate și modul de folosire a acestora. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns