Producatorii agricoli din judetul Bacau cred ca autoritatile statului care se ocupa de problemele agriculturii au schimbat „ca la Ploiesti” foaia in privinta subventiilor agricole, trecind pe pozitii negativiste dupa ce le-au sustinut chiar si la Consiliul Europei. Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, din care face parte si Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau, a trimis, recent, presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa in care protesteaza fata de aprecierile presedintelui cu privire la subventiile acordate agricultorilor. Traian Basescu a facut astfel de consideratii cind a anuntat masurile de principiu care ar trebui luate dupa discutiile cu reprezentantii FMI, intre care si eliminarea subventiilor pentru agricultura.
Sustinerea subventiilor – spune presedintele AJPA, Daniel Ciobanu – a fost viziunea comisarului roman al agriculturii europene, Dacian Ciolos, de cind inca era ministrul Agriculturii de la noi, in anul 2008. Atunci ne spunea ca subventia are rolul de a compensa o parte din costurile de productie. Acum el este comisar european pe probleme de agricultura, sustinut de Traian Basescu, dar are alta viziune. De ce? Aburesc oamenii in functie de cum sint sau nu in campanii electorale”. Intr-un program european de sustinere a agriculturii, in Romania este preconizat sa se ajunga la 178 de euro la hectar subventie in 2012, fata de media de 311 euro in Uniunea Europeana. Iar Romania se afla la listei. „LAPAR – spune Daniel Ciobanu – a descoperit un europarlamentar roman, Rares Niculescu, vicepresedintele Comisiei de Agricultura din parlamentul european, care are unele interventii pe agricultura foarte interesante. Dar nu mai da inainte, de circa doua luni, de cind i-am trimis scrisori pentru a fixa o intilnire, pentru a afla macar de la el ce ne asteapta in viitor. Dacian Ciolos a promis ca ne va consulta, dar nu o face, desi Politica Agricola Comunitara a UE ne priveste pe noi, producatorii, nu Ministerul Agriculturii, unde merge el si se consulta. Pe noi ne ingrijoreza diferenta mare intre declaratiile din anul 2009 si 2010. Daca in 2009 se recunostea ca avem nevoie de investitii, de agricultura, cele de acum sint pe dos. Credem ca agricultura este sabotata de o retea perfida de intermediari, iar statul nu vrea sa o desfiinteze”.
Regulamentele UE ramin litera moarta
Agricultorii stiu ca subventiile se acorda conform regulamentelor europene, nu dupa ureche. Daca acestea nu se dau, Romania este pasibila de penalizari. Subventiile sint negociate prin tratatul de aderare a Romaniei la UE. Prin aderare, agricultorul roman are noi atributii. „Primim atributii pentru siguranta alimentara, pentru protejarea biodiversitatii, in gestionarea calitatii apelor, in siguranta mediului, in sanatatea si bunastarea animalelor – a opinat presedintele AJPA. Or, aceste atributii nu se pot indeplini fara cheltuieli. Noi, producatorii agricoli, sintem executantii directivelor UE, dar fara ca statul sa plateasca nu se poate. Normele comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune, la articolul 23, mentioneaza clar ca unul dintre scopurile asigurarii subventiior este sustinerea agriculturii si asigurarea unui standard de viata echitabil pentru comunitatea agricola. In anumite cazuri, ajutoarele au ajuns, la unii benmeficiari, unde activitatea agricola a reprezentat numai o parte nesemnificativa a veniturilor”.
Cele mai mici subventii din Uniune
In contradictie cu declaratiile presedintelui Traian Basescu din ultimele zile, producatorii agricoli sustin ca primesc cele mai mici subventii din UE, dar platesc cea mai scumpa motorina din Uniune. Ei au apa pentru irigat inaccesibila, iar in ultimi zece ani au trecut prin trei ani de seceta atmosferica excesiva, corelata si cu o seceta pedologica (anii 2002; 2003; 2007). De asemenea, ei arata, ca primesc subventiile cu mari intirzieri, ceea ce a facut ca acestia sa dezvolte o agricultura subfinantata si ca li s-a interzis cultivarea plantelor modificate genetic prin nesfirsite reglementari, desi consumul in UE este permis, dar se fac importuri masive din afara UE. „Toti agricultorii din productia vegetala a Romaniei, prin reprezentantul lor, LAPAR – se arata in scrisoarea de protest – sint intrutotul de acord cu afirmatiile domnului presedinte privind combaterea evaziuni fiscale, prin aceasta incurajind agricultorii onesti care muncesc pamintul acestei tari. Noi am propus, de nenumarate ori, ca terenurile nelucrate sa fie impozitate suplimentar, deoarece acestea primesc de multe ori subventii in mod nejustificat, fiind sursa multor focare de daunatori si seminte de buruieni, ceea ce afecteaza in mod direct solele vecine”. Fermierii din Romania stiu ca trebuie sa ajunga competitivi pe piata europeana, sa asigure hrana pentru intreaga populatie a Romaniei, dar in conditiile unei politici agricole coerente si corecte.
Lasă un răspuns