Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR a adresat, la inceputul acestei saptamini, tuturor agricultorilor, un apel prin care ii indeamna sa nu intre in panica si sa nu accepte preturi derizorii la griu si la celelalte produse recoltate in campania agricola de vara si sa tina o legatura informationala permanenta cu structurile Ligii, in acest sens.
Apelul – spune Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli Bacau, care face parte din aceasta liga – a fost adresat de presedintele LAPAR, Marcel Cucu, pentru ca in ultima perioada de timp se manifesta, tot mai insistent, o grija care-i preocupa pe unii beneficiari de produse agricole, comercianti, depozitari sau procesatori, fata de pretul griului si nu numai, considerind ca agricultorii s-ar putea imbogati fara «aportul» lor, manifestat de fiecare data in apropierea campaniilor de recoltat. „Din pacate, chiar voci, care n-ar trebui sa se pronunte, fac aprecieri asupra unei productii care se afla, chipurile, in pericol de a sufoca tara” – a precizat Ciobanu.
Pret mic, retehnologizare ioc
LAPAR atrage atentia ca situatia pietei globale a produselor agricole este dependenta de unii factori, pe care „acesti ingrijorati”, cum i-a numit, n-au cum sa-i influenteze: cererea, oferta, componenta energetica, cresterea pretului petrolului si gazelor naturale si, implicit, a ingrasamintelor chimice si a celorlalte input-uri necesare productiei agricole. „Toate preturile practicate in Romania, trebuie sa fie in acord cu piata internationala, cu principalele burse agricole internationale – spune Marcel Cucu, intr-un comunicat catre producatorii agricultori. Agricultorii, ca si cumparatorii, trebuie sa aiba in vedere ca un pret necorespunzator la produsele agricole compromite programul de retehnologizare a agriculturii, sustinut de fondurile structurale, prin imposibilitatea aportului propriu si ingreuneaza reluarea ciclului de productie, in aceasta toamna”.
Kilogramul de griu – 70 de bani
LAPAR solicita, totodata, Ministerului Agriculturii sa interzica unele aprecieri asupra productiei, indiferent daca acestea sint facute in campania electorala. Acelasi apel l-a facut, catre agricultori si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli. Membrii acestei organizatii cred ca lipsa unei burse agricole duce la scaderea pretului de cumparare a produselor agricole. Presedintele Federatiei, Viorel Matei, le recomanda fermierilor sa vinda griul, in acest an, cu cel putin 70 de bani pe kilogram, aproape dublu fata de pretul de 35 – 37 de bani cu care s-a vindut productia din 2006. De asemenea, Matei a recomandat fermierilor sa vinda orzul cu 65 de bani pe kilogram si rapita cu 90 de bani pe kilogram. Totodata, producatorii agricoli au solicitat Ministerului Agriculturi si Dezvoltarii Rurale sa le acorde un sprijin de 20 de bani pentru fiecare kilogram de griu sau orz vindut.
Lasă un răspuns